Megtilthatjuk majd a Google-nek, hogy feltérképezze a wifinket

Vágólapra másolva!
A Google bejelentette, hogy hamarosan lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egy online felületen megtiltsák a keresőcég megbízásából közlekedő autóknak, hogy feltérképezzék saját wifihálózataikat.
Vágólapra másolva!

A keresőcég azért térképezte fel a wifihálózatokat, hogy az információk segítségével helyfüggő szolgáltatásokat tudjon működtetni. Műholdas navigációra nem képes eszközöket használóknak is viszonylag jó hatékonysággal meg tudják határozni tartózkodási helyüket, és a legközelebbi éttermet felajánlani számukra a Google Mapsen. Ha ugyanis rendelkezik a közeli wifihálózatok adataival, a felhasználó laptopja vagy okostelefonja érzékeli ezek jeleit, nagyjából meg lehet mondani, merre is tartózkodik.

Kitilthatjuk majd wifink adatait a Google rendszereiből

Ugyanakkor néhány hónappal ezelőtt az Európai Unió illetékes szervei úgy vélték, hogy a Google jogtalanul rögzíti a vezeték nélküli hálózatok paramétereit. Ennek következményeként jelentette be kedden a cég adatvédelmi blogján azt, hogy nemsokára bárki számára lehetővé teszik, hogy megtiltsa a Google-nek azt, hogy saját wifihálózatáról adatokat gyűjtsön. A vállalat egy olyan online felületet fog beindítani még az ősszel, amelyen a wifihálózatok működtetői letilthatják saját hálózataikról a társaság bármilyen adatot rögzítsen. Ezt a szolgáltatást nem csak az európai felhasználók, hanem világszerte bárki használhatja majd. Bár a cég közleményében nem tér ki erre, hogy ha - bár ez nem valószínű - nagy számban letiltják a felhasználók a wifihálózatok adatainak használatát, a cég helyfüggő szolgáltatásainak hatékonysága csökkenhet.

Jellegükből adódóan egyébként bizonyos hálózati paramétereket bárki leolvashat az utcán állva a közeli vezeték nélküli hálózatokról, ám a Google ezeket az adatokat tömegesen és automatizálva gyűjtötte, és összekötötte földrajzi információkkal is. A Google szerint jelenleg nem áll rendelkezésre más technológia a GPS-en kívül a felhasználó helyzetének meghatározására, csak a wifihálózatok feltérképezése, amelyet a keresőcégen kívül más társaságok is megtettek, a műholdas navigációt pedig sok esetben nem lehet elérni.

A vállalat blogbejegyzésében hangsúlyozta azt is, hogy a wifihálózatok adatait anonimizálják, így közvetlenül a felhasználókról nem gyűjtenek adatot - bár a cég ellen azért indult a világ számos országában vizsgálat, mert kiderült, hogy a Street View szolgáltatás panorámáit rögzítő autók véletlenségből többek közt az éterben továbbított üzenettöredékeket is rögzítettek, bár ezeket az adatokat a cég azóta megsemmisítette.