Tízmilliókat kért megélhetésére Kim Dotcom

Vágólapra másolva!
A nemrég bezárt Megaupload fájlmegosztó szájt szabadlábon védekező vezetője hatalmas pénzösszeget akar felszabadíttatni zárolt vagyonából, hogy fizethesse családjának nem hétköznapi életstílusát.
Vágólapra másolva!

Az Új-Zélandon élő, a sorozatos jogsértések miatt bezárt Megaupload fájlmegosztó szájt vezetőjeként tevékenykedő férfit luxusbirtokán terrorelhárító csoport tartóztatta le januárban a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) közreműködése nyomán. Bár a férfit a múlt héten szabadlábra helyezték és sok millió dollárra rúgó vagyonát is zárolták a hatóságok.

Negyvenmillió forint megélhetésre

Kim Dotcom a héten azt kérte a bíróságtól, hogy zárolt vagyonából bocsássanak rendelkezésére megélhetési költségeinek fedezésére mintegy 220 ezer új-zélandi dollárt, vagyis nagyjából negyvenmillió forintnak megfelelő összeget.

A Sky News ausztrál hírcsatorna értesülései szerint ebből testőreinek, a család gyerekfelügyelőinek és inasának, Dotcom személyi asszisztensének a fizetését, illetve a jelenleg üresen álló, bérelt birtokának fenntartási költségeit, és megélhetési költségeit fizetné a férfi. Ugyanakkor a Dotcom ügyében eljáró ügyész szerint ezek a költségek indokolatlanul magasak, mivel az országban egy átlagos család éves jövedelme mintegy 79 ezer új-zélandi dollárt, vagyis nagyjából tizennégymillió forintnak megfelelő összeget tesz ki.

Kiadatásáról később döntenek

Arról, hogy a 38 éves férfit kiadják-e az amerikai hatóságoknak, később fognak dönteni az új-zélandi hatóságok, Dotcom jelenleg egy kormányzati tulajdonú házban tartózkodik terhes feleségével, nem használhat mobiltelefont, internetet és számítógépet, és egy elektronikus nyomkövetőt is folyamatosan viselnie kell.

Dotcomot egyhavi előzetes letartóztatást követően február 22-én helyezték ideiglenesen szabadlábra óvadék megfizetése ellenében. A Megaupload vezetőjének kiengedése ellen az amerikai kormány is tiltakozott, de egyelőre nem tudta elérni az új-zélandi hatóságoknál azt, hogy a házi őrizetből helyezzék a férfit újra a rácsok mögé.