A kíváncsi kormányoktól félti a netet a Google atyja

Vágólapra másolva!
Az állampolgáraik után kémkedő, az információkhoz való hozzáférést korlátozni vágyó kormányoktól félti az internet szabadságát a Google alapítója, de a szórakoztatóipar cselekedeteivel és a Facebookkal sem elégedett.  
Vágólapra másolva!

Az internet zártabbá válását okozó trendekről beszélt Sergey Brin, a Google keresővállalat alapítója a Guardian brit napilapnak adott interjújában. A Google vezetője szerint az információkhoz való hozzáférés és az állampolgárok kommunikációjának kontrolljára vágó kormányok fenyegetést jelentenek az internet szabadságára.

Brin aggályosnak gondolja a szórakoztatóiparnak a kalózkodás letörésére indított akcióit is, valamint az Apple szolgáltatásokhoz vagy a Facebookhoz hasonlóan zárt kert modellben működő platformok kialakulását is. Az ilyen platformokon a tulajdonos mondja meg, hogy milyen alkalmazások jelenhetnek meg, ez pedig Brin szerint az internet szorosabb korlátozásáoz is vezet.

Nem omlik össze az internetcenzúra

"Nagy erők sorakoztak fel a nylt internettel szemben világszerte. Jobban aggódom, mint korábban bármikor. Ijesztő a helyzet" - mondta Brin a helyzetről. A Google vezetője elmondta, hogy Kína, Szaúd-Arábia és Irán korábbi internetcenzúrára irányuló kísérletei is aggasztották. Brin korábban úgy nyilatkozott, hogy hosszú távon nem lehet hatékonyan szűrni az az internetet, ám ma már látja, hogy a kínai nagy tűzfal működőképes.

A platformjaikat erősen ellenőrző Apple és Facebook felemelkedése brin szerint a világháló balkanizálását és az innováció lelassulását eredményezi. "Sokminden elveszhet. Például az appokban tárolt adatokat nem érik el a keresőrobotok, azokban nem lehet kutatni" - mondta Brin. A Google elsőszámú ellenfelének tekintett Facebook felé több szúrást megeresztett Brin. Elmondta, hogy a Google-t nem tudták volna társával, Larry Page-dzsel létrehozni, ha a kilencvenes évek végén már létezett volna a Facebook. A cégvezető szerint a Google-t csak a szabad interneten lehetett megteremteni.