HD-ben is ingyen nézhető lesz otthon az olimpia

Vágólapra másolva!
A földi sugárzású digitális televíziós szolgáltatás működtető Antenna Hungária szerdán jelentette be, hogy a következő hónapokban jelentős hálózatfejlesztéseket hajt végre. Ezek eredményeként Magyaroszágon jelentősen javulni fog a MinDig TV nevű szolgáltatás lefedettsége: az ötven legnagyobb hazai település közül negyvenhét város területén egyszerű szobaantennával lehet majd fogni a hagyományos analóg tévénél jobb minőséget biztosító adásokat.
Vágólapra másolva!

A lefedettség bővítése lehetővé teszi azt, hogy a nyári sportesemények idejére sokan tudják ingyenesen nézni akár nagyfelbontásban is a futballmérkőzéseket vagy az olimpiai közvetítéseket, illetve a Forma-1-et: az utóbbi években eladott laposképernyős televíziók mindegyike kompatibilis a hazai digitális platformmal, a MinDig tévével. Jelenleg csak ezen a platformon lehet ingyenesen nézni nagyfelbontásban a fent említett sportközvetítéseket.

Ingyen lehet majd nézni HD-ben az olimpiát

Korábban a földi sugárzású digitális adást sokhelyen csak kültéri antennával lehetett fogni, amelynek felszerelése bonyolult feladat, a beltéri lefedettség megvalósítása révén azonban egy néhány ezer forintos szobai antenna megvásárlásával hozzáférhetővé válik a közszolgálati csatornák HD-felbontásban is elérhető műsora (amely az RTL Klub és a TV2 hagyományos felbontású adásával egészül ki).

3D-tévések számára külön csatorna indul

Az Antenna Hungária szerdán azt is bejelentette, hogy a közszolgálati adókat működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) együttműködve a nyáron 3D-s műsort sugárzó kísérleti csatornát is fog indítani, amelynek műsorát háromdimenziós megjelenítésre alkalmas tévékkel térhatásban is meg lehet tekinteni díjmentesen. A 3D-s csatorna csak Budapesten és környékén lesz fogható a digitális platformon, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a kísérleti adás meddig fog üzemelni.

Az ingyenes földfelszíni sugárzást jelenleg a hazai háztartások 30 százaléka veszi igénybe, ezt az arányt az elkövetkezendő egy évben 50 százalékra szeretné növelni az Antenna Hungária. A hagyományos, analóg televíziós műsorszórást a tervek szerint 2014-ig lesz elérhető Magyarországon, azt a MinDig TV fogja kiváltani, de a régi tévékészülékeket is képessé lehet tenni a digitális vételre egy nagyjából tízezer forintos dekóderegység segítségével. Az Antenna Hungária szerdán azt is bejelentette, hogy a közeli jövőben internetes műsorsugárzással tervezi bővíteni portfólióját, amelynek keretében például okostelefonokon és táblagépeken is hozzáférhetővé tenné a kínálatában elérhető csatornák műsorát.

Ugyanakkor szerdán derült ki, hogy az MTVA jelentős jogdíjat szeretne szedni a nyári sporközvetítések vetítéséért a hazai kocsmáktól és éttermektől. Az alap annak alapján állapítaná meg a vendéglátóhelyek által fizetendő díjat, hogy aziok mekkora méretben vetítenék ki, vagy hány darab televízión sugároznák vendégeiknek a sportmérkőzéseket.