Foci a flekken mellett: minitévék a kertbe és az autóba

hdtv, minitévé
Vágólapra másolva!
Az autó fejtámlája mögé is felszerelhetők, de a konyhai pulton és kerti asztalon is működnek a legújabb minitévék. A digitális tunerrel felszerelt készülékeken az olimpiát és a foci-Eb-t is ingyen és jó minőségben lehet nézni, fejlett típusaikkal pendrive-ra műsort is rögzítenek, és letöltött filmeket is lejátszanak. A kompakt televíziók körképe.
Vágólapra másolva!

Konyhában vagy autóban használható miniatűr LCD-tévéket már évek óta lehet kapni, de a földi sugárzású, sistergéstől és szellemképtől mentes digitális adások vételére alkalmas, fejlett típusok még viszonylag újnak számítanak a hazai boltokban. Öt különböző árú és tudású készüléket próbáltunk ki konyhában, kertben és autóban is.

Sok konyhában nincsen vétel

A tévék mindegyikén kizárólag a MinDig TV nevű, földi sugárzású digitális tévészolgáltatás ingyenesen fogható csatornáit (m1 HD, m2 HD, RTL Klub, Tv2, Duna TV HD, Duna World, Euronews) lehet nézni. A további fizetős csatornákat ezeken a tévéken nem lehet fogni, mert a kistévék nem tudnak fogadni olyan dekóderkártyákat, amelyek ehhez szükségesek.

Fotó: Mudra László [origo]

A digitális tévéadást szerencsés esetben egyszerű szobai antennával is gond nélkül lehet fogni, de sokszor előfordulhat, hogy épp abban a helyiségben nincs vétel, ahol használni szeretnénk. Némi kényelmetlenséget okoz, hogy egyik kistévé sem tud belső antennával műsort behozni, a dróton lógó külső antenna hurcolása pedig kissé zavaró a nem fixen az asztalra helyezett, akkumulátoros típusoknál. A vásárlás előtt mindenképp kell ellenőrizni a MinDig TV honlapján lévő lefedettségi adatbázisban, hogy otthonunkban vagy a telken lehetséges-e beltéri vétel, vagy eleve megbeszélni a boltban, hogy ha mégsem válik be a ketyere, azt visszavegyék.

Éles tesztjeink során még ez sem bizonyult elegendőnek, egy északi fekvésű óbudai konyhában például a minitévék semmilyen jelet nem tudtak befogni, a déli ablakok közelében viszont működtek. Egy pilisborosjenői kertben ugyan a kis antennákkal is lehetett fogni a műsorokat, de ehhez valakinek mindig a magasba kellett tartania azokat, üzembiztosan itt is csak egy rendes antennával lehetett nézni a tévét. Ettől függetlenül azért érdemes felkészülni arra, hogy a végleges kiépítésben a kistévétől több méteres kábel vezet majd mondjuk a szekrény tetejére helyezett antennáig.

Nem a kocsiba való

Autóba ülve egyáltalán nem tudtuk használni a MinDig TV-t, ami nem csoda, hiszen a szolgáltatást eleve nem mozgó járművekre, hanem lakásban való használatra optimalizálják. A DVB-H nevű mobiltévés technológiával ugyan itthon is kísérleteztek a szolgáltatók, de potenciális felhasználóinak érdektelensége miatt az autókba szánt platformot végül lekapcsolták. Budapesten tett nagy körutunk során azt tapasztaltuk, hogy sok helyen egyáltalán nem volt vétel, harminc kilométer per óránál nagyobb sebességnél pedig szinte mindig elment a kép még akkor is, ha a mágneses talpú antennát az autó tetejére helyeztük. Leparkolva néhol sikerült ugyan elcsípni az m1-en közvetített focimeccset, de nagyon megbízhatatlan volt a vétel.

A tesztkészülékeket kölcsönadó For-Max cég szakértője szerint az autóban való tévézéshez külön beszerelést igénylő, nyolcvanezer forintos, dupla tuneres autós vevőt kell megvenni, amelyre egyszerű, autóba szánt monitorokat lehet rákötni, amelyek hangja a rádió hangszóróin szól. Bár ez a megoldás meglehetősen drága, dekóderkártya használatát is lehetővé teszi, amelyen keresztül a fizetős csatornák is hozzáférhetők.

Lenco DVP-745
A forgalmazó tapasztalatai szerint az olcsó hordozható DVD-lejátszó a legnépszerűbb termék vásárlóik körében, hiszen ezen a benzinkútnál vásárolt párszáz forintos filmet az autó hátsó ülésén unatkozó gyerek is azonnal meg tudja nézni. Az eszköz USB-ről is képes filmet lejátszani, bár próbáink során csak a kis felbontású fájlokkal boldogult. Minket kiábrándított a kijelző nem túl jó képminősége: a filmek képsorain extra vékony csíkok láthatók. E minitévé mellett csupán a filmes lemezek lejátszásának lehetősége szól, valamint az, hogy akkumulátorról is használható, de aki kicsit is érzékeny a minőségre, annak érdemes valamelyik másik típust választania.

Fotó: Mudra László [origo]
Kattintson és nézze meg nagyobb méretben!


Képméret: 7 col, szélesvásznú
Felbontás: 480 x 234 pixel
Extrák: DVD-lejátszó, USB-meghajtó csatlakoztatható, fejtámlára rögzítési lehetőség, SD-kártya foglalat, a földi sugárzású digitális mellett analóg és kábeltévés adások vételi lehetősége
Akkumulátor: van
Ár: 36 ezer forint

Nova TFT-740
Ebből a készülékből ugyan már hiányzik a DVD-olvasó, pendrive-ra másolt filmeket ezzel is le lehet játszani, még nagyfelbontású .mkv és hasonló filmeket is támogatta. Ennek a kistévének ha nem is kimagasló, de elfogadható a képminősége, és szintén használható akkumulátorról is, bár fejtámlára szerelhető tartó nem jár hozzá. Fontos extrája a készüléknek, hogy analóg tunerrel is rendelkezik, így az otthoni kábeltévé antennakábelét is csatlakoztatni lehet hozzá, és képes USB-re műsorokat is rögzíteni.

Fotó: Mudra László [origo]
Kattintson és nézze meg nagyobb méretben!


Képméret: 7 col, szélesvásznú
Felbontás: 480 x 234 pixel
Extrák: médiafájlok lejátszása USB-meghajtóról, műsorok felvétele USB-meghajtóra, kompozit videobemenet, a földi sugárzású digitális mellett analóg és kábeltévés adások vételi lehetősége
Akkumulátor: van
Ár: 35 ezer forint

Wayteq HD-TV100
Az összes kistévé közül ez a modell volt a kedvencünk, mivel ennek volt a legnagyobb képernyője, és felbontása is jobb a többiekénél. A Wayteq minitelevíziója ugyan kizárólag digitális adások vételére alkalmas - tehát a kábeltévé drótját nem tudja fogadni -, nagyon jó a képminősége, és USB-s vagy memóriakártyás médialejátszója akár full-HD felbontású filmekkel is gond nélkül elboldogul, és képes műsorok felvételére is. Mivel ezt a kütyüt HDMI-kimenettel is felszerelték, arra is alkalmas, hogy egy nagy tévé képernyőjén játssza le a rajta megnyitott filmeket. Fejtámlához ezt a készüléket is lehet rögzíteni, viszont nincs akkumulátora, így csak a szivargyújtóról vagy a lakásban lévő konnektorról tud működni.

Fotó: Mudra László [origo]
Kattintson és nézze meg nagyobb méretben!


Képméret: 10 col, szélesvásznú
Felbontás: 800 x 480 pixel
Extrák: nagy felbontású és hagyományos médiafájlok lejátszása USB-ről, műsorok felvétele USB-meghajtóra, csatlakozás HDMI-n másik tévéhez médiafájlok lejátszásához, SD-kártya csatlakozó, fejtámla rögzítőpánt
Akkumulátor: nincs
Ár: 37 ezer forint

Lenco TFT-926
A Lenco minitévéje hangyányival kisebb méretű a Wayteqnél, és képernyőjének a felbontása is alacsonyabb, ennek ellenére a képminősége nem különbözik attól számottevően. Ez a típus is kizárólag digitális adás vételére képes, viszont USB-ről vagy memóriakártyáról le tudja játszani az ismertebb médiafájlokat, bár a nagy felbontású fájlokkal nem igazán boldogul. Felvétel funkcióval ez a kistévé is rendelkezik, és ugyancsak használható nagy televízióhoz csatlakoztatva médialejátszóként, és próbáink során az egyszerű DivX videók mellett a nagy felbontású .mkv fájlokkal is elboldogult. A Wayteq modellhez képest komoly előnye, hogy saját akkumulátoráról is tud működni, de ezért drágább is annál.

Fotó: Mudra László [origo]
Kattintson és nézze meg nagyobb méretben!

Képméret: 9 col, szélesvásznú
Felbontás: 640 x 234 pixel
Extrák: médialejátszás USB-meghajtóról, műsorok felvétele USB-re, csatlakozás HDMI-n másik tévéhez médiafájlok lejátszásához, kompozit videobemenet, SD-kártya csatlakozó
Akkumulátor: van
Ár: 40-44 ezer forint

Nova TVB-850
Nem értjük, hogy ez a tévé miért kerül tízezer forinttal többe riválisainál, mivel kijelzője hagyományos képarányt használ, ami manapság már nem praktikus, hiszen a szélesvásznú műsorok kis méretben jelennek meg rajta. Ráadásul a képernyő mérete és képminősége sem kiemelkedő, ráadásul sem médialejátszó funkció, sem akkumulátor nincs a készülékben. Pozitívumaként csak egyetlen dolgot lehet kiemelni: hagyományos, analóg kábeltévé antennadrótját is csatlakoztatni lehet hozzá.

Fotó: Mudra László [origo]
Kattintson és nézze meg nagyobb méretben!


Képméret: 8 col, hagyományos
Felbontás: 800 x 600 pixel
Extrák: a földi sugárzású digitális mellett analóg és kábeltévés adások vételi lehetősége, kompozit videobemenet, kompozit videokimenet,
Akkumulátor: nincs
Ár: 46 ezer forint