A vevő rakhatja össze a barkács-laptopot

fujitsu lifebook
Vágólapra másolva!
Házilag összeszerelhető notebook és asztali számítógépeket dob piacra augusztusban a japán Fujitsu. A gépek dobozában a vevő csak alkatrészeket talál, de a gyártó PC-összeszerelő tanfolyamokat szervez a hardverek iránt érdeklődőknek.
Vágólapra másolva!

A "Megépítem a saját PC-met" címet viselő program keretében eltérő tudású és életkorú résztvevők számára indít számítógépépítő tanfolyamokat a cég Japánban. A Fujitsu egyes üzemeiben a nyári szünetek alatt már több éve szervez ilyen képzéseket, a cég közlése szerint azonban idén nyártól jelentősen kibővíti ezek körét egy helyi utazási irodával együttműködve.

Saját PC-iket szerelhetik össze

A tanfolyamok sajátossága, hogy az azon részt vevők nem csak gyakorolhatják a PC-k összeszerelését, hanem saját számítógépüket építhetik meg, amelyet aztán haza is vihetnek. A számítógépek összeszerelésében a Fujitsu gyártósorainak dolgozói segédkeznek, akik a résztvevőknek minden szükséges szerszámot és felszerelést, például a testben felgyülemlő statikus elektromosságot elvezető pántot is biztosítanak.

Forrás: Fujitsu

A jelentkezőknek a tanfolyamon az eléjük helyezett alaplapra maguknak kell beszerelniük a processzort, annak hűtését, a memóriát, a merevlemezt és egyéb komponenseket, illetve az ezeket összekötő kábeleket is. A gyártó szerint a tanfolyam elvégzése nyomán az emberek sokkal bátrabban és ésszerűbben használják a számítógépeket, mert megtanulják a tipikus hibák okait és azok elhárításának lehetőségeit is.

Profik is megvizsgálják a barkács számítógépeket

A Fujitsu tájékoztatása szerint a tanfolyam résztvevői saját igényeik alapján választhatják ki, hogy notebookot vagy asztali számítógépet szeretnének összerakni, és azok felszereltségét is elvárásaik, valamint pénztárcáik vastagsága alapján állíthatják össze.

Az összerakott számítógépeket a Fujitsu gyárának minőségellenőrei vizsgálják át, kijavítják az esetleges hiányosságokat, és csak tökéletesen felszerelve engedik átvenni azokat tulajdonosaiknak egy nevükre gravírozott egérrel együtt. A sajátkezűleg szerelt PC-ket alapból egy év garanciával vihetik haza a Fujitsutól a résztvevők, de további két évvel bővíthetik ki azt különdíj ellenében. Azt egyelőre a cég nem közölte, hogy mennyi pénzért lehet részt venni a tanfolyamain, de valószínűsíthető, hogy egy sajátkezűleg összeszerelt PC-t így drágábban lehet beszerezni, mint ha valaki bemenne értük egy boltba.