Letartóztatnák a brazil Google vezetőjét

Vágólapra másolva!
A keresőcég brazíliai leányvállalatának fejét azért akarják előállítani a helyi hatóságok, mert a cége nem távolított el olyan YouTube-videókat, amelyeken az egyik brazil város polgármesterjelöltjét vádolták meg bűncselekmények elkövetésével.
Vágólapra másolva!

Fabio Jose Silve Coelho, a brazil Google vezetőjének letartóztatását hétfőn rendelte el egy Mato Grosso do Sul állambeli bíróság. Erre azt követően került sor Sao Paulóban, hogy a bíróság megállapította, hogy a YouTube-on olyan videókat publikálták, amelyek azt sugallják, hogy Campo Grande város polgármesterjelöltje, Alcides Bernal bűncselekményeket követett el - a választások első fordulója október elején esedékes. A Google helyi vezetője ellen csak letartóztatási parancsot adtak ki, egyelőre azonban még nem került sor az intézkedésre

A bíróság szerint a videók sértik a helyi választási törvényeket, ezért elrendelték az eltávolításukat, a Google azonban ezt nem hajtotta végre, hanem fellebbezett az ítélet ellen, amelyet a bíróság elutasított. Az AFP hírügynökség szerint a bíróság arra is kötelezte a Google-t, hogy blokkolja videomegosztójának elérhetőségét Mato Grosso do Sul állam lakói számára 24 órára.

Tíz nappal korábban egy másik brazil államban a Google egy másik helyi felsővezetője, Edmundo Balthazar ellen is hasonló ítéletet hoztak, miután a cég nem távolított el egy videót, amelyben szamárnak neveznek egy polgármesterjelöltet. Balthazar esetében azonban a Google sikeresen fellebbezett. A keresőcég mindkét esetben azzal érvelt, hogy nem felelős a felhasználói által feltöltött felvételekért.