Egész nap kedvenc zenéjét hallgathatja a dalvégtelenítővel

Vágólapra másolva!
A végtelenségig meg tudja hosszabbítani a dalokat egy böngészőben futó program. Húsz perces popslágereket és soha véget nem érő rockdalokat gyárt az Infinite Jukebox.
Vágólapra másolva!

Az MIT amerikai műszaki egyetem egyik zenehackelős tematikus napján készítette el az egyetem egy diákja az Infinite Jukebox névre keresztelt, böngészőből használható zenelejátszót. Az oldalon elérhető lejátszó azoknak való, akik képesek egy számot napokon keresztül hallgatni, mivel észrevétlenül tudja elnyújtani azok tartalmát.

Az oldalhoz felhasznált Echo Nest algoritmus elemzi a számot, és olyan kapcsolatokat keres a dalban, ahol az egyes részek között ugrani lehet. Az ugráshoz nem kell tökéletes egyezés, elég, ha a dalrészletek hangzása nagyon hasonló. Elképzelhető, hogy a refrének között fog váltogatni az automatika úgy, hogy egyes versszakokat többször is meg fog hallgatni a felhasználó.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A hurkok jelenítik meg a kapcsolódási pontokat

A dalvégtelenítő alkalmazás nem teljesít egyformán jól a különböző műfajú dalokkal. Az általunk feltöltött hip-hop dalt ugyan sikeresen szabdalta darabokra, viszont mindegyik lejátszásnál kimaradt a lényeg a számból. Valószínűleg más szövegközpontú műfajokban sem lesz sikeresebb a végtelenítés, a popra és hangszeres zenére viszont közel tökéletes.

Csak Chrome-ban működik

Az Infinite Jukeboxnak csak egy apró hibája van - azon túl, hogy a tesztdalként használt Call Me Maybe tíz perc után elkezdi kimosni az agyunkat - mégpedig az, hogy kizárólag Chrome és Safari böngészőben hajlandó működni. Még ezekben a browserekben is csak úgy üzemel rendesen, ha a legfelső, nyitott böngészőfülben van nyitva az oldal, és még így is hajlamos rövid akadásokra a lejátszás.

Aki nem akarja, hogy algoritmusok torzítsák el a kedvenc dalát, ellenben milliószor meg szeretné hallgatni egymás után, annak a régi eszközökhöz kell nyúlnia. A legtöbb zenelejátszóban van egyszerű ismétlőmód, a YouTube-ra feltöltött dalokat pedig a YouTubeRepeat nevű szolgáltatás képes végteleníteni.