Hatékonyabbá teszi a járványügyet az okostelefon

hazmat
Vágólapra másolva!
Hatékonyabbá teheti a járványügyi szakemberek munkáját az okostelefon. A fejlődő országok járványfigyelő intézeteinek adatgyűjtései olcsóbbak és hatékonyabbak lesznek, ha az orvosok papírok kitöltögetése helyett mobilon viszik be az adatokat.
Vágólapra másolva!

Az okostelefonok lehetnek a járványügyi szakemberek kedvenc kütyüjei. A kenyai egészségügyminisztérium és az ország járványügyi hatóság szerint okostelefonnal olcsóbb adatokat gyűjteni a lakosságtól, mint a hagyományos papíros módszerrel, természetesen ha nem számítjuk a rendszer kiépítésének költségét. A telefonokon begépelt adatok kevesebb hibát tartalmaznak, és gyorsabban válik feldolgozhatóvá - adta hírül az amerikai CDC járványügyi központ.

A kutatók négy kenyai influenza megfigyelési ponton végezték a vizsgálataikat. Mindegyik helyszínen légúti megbetegedéssel küzdő páciensekkel találkoztak a megfigyelők. A betegekkel egy kérdőívet is kitöltettek az orvosok. Az esetek egyik részében a hagyományos kérdőíves módszert használták, a másikban az orvos egy HTC Touch Pro2 készüléken futó Field Adapted Survey Toolkit (FAST) szoftverbe írta be a válaszokat.

Gyorsabb és olcsóbb az okosmobil

"Az okostelefonos adatgyűjtés javította az adatok minőségét és lerövidítette a feldolgozáshoz szükséges időt. Emellett segített spórolni a papírral és már erőforrásokkal" - mondta Henry Njuguna doktor, a kenyai járványügyi hatóság koordinátora.

A telefonos kérdőíveknek csupán három százaléka bizonyult hiányosnak, míg a papíros adatgyűjtés esetében ez az arány öt százalék volt. A telefonos kérdőívek esetében egy alkalommal sem hagytak üresen kötelezően kitöltendő mezőt, míg a papír kérdőívek négy százalékából hiányzott lényeges adat. Ráadásul a telefonos kérdőívek nyolc óra alatt bekerültek a járványügyesek rendszerébe, a papír kérdőívek digitalizálására viszont egy napot kellett várni. Kétéves időtávon már olcsóbb is az okostelefonos módszer. A papíros kérdőívek előállítása és feldolgozása 61 ezer dollárba kerülne, míg a telefonos rendszert 45 ezer dollárból is lehet működtetni.