Vágólapra másolva!
A Skype internettelefonos hálózaton kiküldött üzenetek linkjeiben terjed egy új kártevő, amelynek készítői akár még saját számítógépükről is képesek kitiltani a felhasználókat az interneten keresztül.
Vágólapra másolva!

A kártevő "lol is this your new profile pic?", vagyis "lol, ez az új profilképed?" chates üzenetetek mellé fűzött linkben érkezik. Csak akkor tudja megfertőzni a számítógépet, ha annak használója rákattint a szoftverfrissítésnek álcázott linkre, és telepíti az ott elhelyezett kártevőt windowsos számítógépek használata esetén.

A trójai falóként működő program távirányíthatóvá teszi a számítógépet az interneten keresztül, így készítői hozzáférhetnek bármely, a gépen lévő adathoz, és akár képesek arra is, hogy zárolják az adott felhasználó fiókját, és ezzel zsaroljanak ki pénzt a felhasználókból.

A Sicontact nevű, biztonsági szoftvereket forgalmazó cég tudomása szerint az üzenetekben terjesztett linken lévő, kártevőt tartalmazó fájlt már eltávolították internetes tárhelyéről, de a későbbiekben egy újabb szerverre feltöltött állománnyal a kártevő terjedése tovább folytatódhat. Az ilyen jellegű kártevők ellen vírusirtó használatával lehet a leghatékonyabban lehet védekezni Windows alatt: a Microsoft védelmi szoftverét otthoni használatra ingyen lehet igénybe venni.

Csizmazia István, a védelmi szoftvereket készítő ESET magyarországi képviseletének biztonsági szakértője az [origo]-nak elmondta, hogy nincs tudomása arról, hogy a Skype-on terjedő kártevő tömegesen fertőzött volna meg magyar felhasználókat. A szakértő szerint a kártevő készítői úgy tudják ellopni a felhasználói adatokat, hogy titkosítják azokat a számítógépen, ezek dekódolásáért pedig pénzt követelnek. Házilag az erősen titkosított tartalmakat nem lehet visszaállítani, és sokszor még fizetést követően sem adják vissza az adatokat a kiberbűnözők.

Csizmazia szerint mindig érdemes gyanakodni, ha fura üzeneteket kapunk egy ismerőstől akár chaten, akár e-mailben, a szoftverfrissítéseket pedig mindig a hivatalos honlapokról, vagy szolgáltatásokról - például Windows Update, Google Play - elvégezni, nem pedig ismeretlen oldalakon közölt linkekből. Otthoni felhasználóknak sem árt gyakran lementeniük legfontosabb adataikat például külső merevlemezre vagy internetes tárhelyre, hogy ily módon ne tudja őket semmilyen kiberbűnöző zsarolni.