Robot szelte át a Csendes-óceánt

úszó robot wave glider
Vágólapra másolva!
Nyolcezer kilométer megtétele után, óriáshullámokat, viharos szelet és cápatámadást túlélve érkezett meg Ausztráliába az óceánátkelő robot. A Papa Maru nevű gép nem siette el az utazást, egy év alatt szelte át a Csendes-óceánt.
Vágólapra másolva!

Ausztráliában partot ért a Csendes-óceánt átkelő autonóm robot. Cápák kóstolgatták, százhatvan kilométer per órás szél tépázta, tízméteres hullámok dobálták a Papa Mau nevű robotot. A gép egy év alatt úszott végig a Kaliforniától Ausztráliáig tartó 8000 tengeri mérföldes pályáján.

2011 novemberében indult útjára négy darab szörfdeszka méretű, Wave Glider nevű robot Kaliforniából, hogy átszeljék a Csendes-óceánt. A gépeket tervező Liquid Robotics nem számított gyors eredményre, a hullámok energiáját felhasználó robotok csúcssebessége másfél csomó. Ez még az átlagos emberi sétatempónál is lassabb, csupán 2,7 kilométer per óra.

Forrás: Liquid Robotics
San Franciscób mellől indult el útjára a négy óceánjáró robot

A lassú átkelés közben a robotok számos szenzorral gyűjtenek adatokat az óceánról. Mérik a sóssági szintet, keresik az olajfoltokat, vizsgálják a fitoplankton aktivitást és számos más, óceánkutatók számára érdekes értéket. A projekt célja, hogy felkeltse az érdeklődést a tengerkutatás iránt, és természetesen, hogy felhívja a figyelmet a cég vízálló gépeire.

A Papa Mau az első célbaérő tengeri robot, a másik három még küzd az elemekkel. Az utazás a Monterey öbölből indult, ahol a robotok a környékbeli tengeri mérőállomásokkal való szinkronizással kezdték az utazást. Az robotok első állomása Hawaii volt, ahol az egyik gép túlélt egy cápatámadást. A cápa átharapta az acélszállal szőtt kábelt, amely a gép irányítórendszeréhez tartozott. Oahun szerelni is kellett a gépet. A következő generációs tengeri robotok kábelei acélcsőben fognak futni, hogy az ilyen baleseteket elkerüljék.

Japánt is célba vették az úszó robotok

Hawaiinál kettévált a robotraj: két Wave Glider Japán felé vette az útját, a másik kettő pedig Ausztráliát célozta meg. A Papa Mau nevű robot azért lehetett az első, mert a másik Ausztráliába tartó gépben elromlott egy szenzor és Amerikai-Szamoánál eltévedt. A hiba miatt több hét lemaradást szedett össze a gép.

Forrás: Liquid Robotics
Óriáshullámokkal is meg kell küzdenie a Wave Glidernek

A Wave Glider robot már nem prototípus, hatvan különböző területen használják. Széndioxid kibocsátást mér, halászati cégeknek végeznek méréseket, olajat és gázt is képes keresni, de legalábbis besegíteni benne. A gépet egyaránt használja a BP olajcég és a NOAA óceánkutató társaság.