A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Összeszereltük az új generációs konzolgépek vetélytársául szánt, játékok futtatására kihegyezett gamer számítógépünket. Ezen a PC-n minden játék maximális grafikai beállításokkal fut, cikkünkből pedig azt is megtudhatja, honnan lehet bagóért beszerezni néhány hónapja megjelent programokat hozzá.
Vágólapra másolva!

Az új gépet nem vetettük alá tudományos teszteknek, néhány új játékkal próbáltuk ki full-HD-s felbontásban. Gyakorlatilag minden játék hajlandó volt maximális grafikai beállításokkal futni. A Sleeping Dogs emberekkel teli ázsiai városa hihetetlen részletességűre bővült szaggatás nélkül, a Ridge Racer Unbounded-ben pedig tökéletes részletességű városban lehetett száguldozni. A néhány hete megjelent BioShock Inifinite esetében a játék már eleve felkínálta a maximális beállításokat, és a futással sem volt gond. Egyedül a két napja kiadott Far Cry 3 - Blood Dragon-nal voltak időnként gondok, ott "very high" fokozatra vettük vissza a grafikai beállításokat, mert az ultra fokozaton néha lefagyott a játék, de a látvány így sem változott szemmel láthatólag semmit.

Másfél óra csavarozás

Az online megrendelt alkatrészek mindegyike külön papírdobozba csomagolva érkezett, de ezek kicsomagolásával együtt sem tartott másfél óránál hosszabb ideig az összeszerelés két embernek. Az alaplapot néhány csavarral egyszerűen rögzíteni lehet a házban, bár elkövettük azt a hibát, hogy elfelejtettük bepattintani a helyére a gép hátoldalának csatlakozóit takaró fémpanelt, ezért kétszer is be kellett szerelnünk a legfontosabb alkatrészt. Míg a processzor behelyezése ugyancsak minimális ügyességet igényelt, a gyárinál halkabb hűtő felhelyezése csak az adott márkával már tapasztalattal rendelkező kollégánknak sikerült elsőre, mert ő már ráérzett, hol kell nagyobbat nyomni a rögzítőkallantyún.

Az általunk választott gépházhoz olyan tápegység járt, amelynek fixen a kábelei, ezért egy kisebb drótdzsungel minden igyekezetünk ellenére kialakult a gép belsejében - a még fejlettebb típusoknál a nem szükséges kábeleket ki lehet húzni, és el lehet rakni a fiókba. Egy kicsit kellett azzal is játszani, hogy a drótokat úgy tudjuk elvezetni, hogy se a processzor, se a videokártya forrósodó alkatrészeihez ne érjenek hozzá. Az új gép nagyon csendesen működik, bár a játékok elindításakor a videokártya hűtőventilátora jól hallhatóan felpörög, de ez a konzolok esetében sincs másként.

A winchester helyett az SSD használata egyértelműen jó választás volt, mert nem csak a Windows indul villámgyorsan róla, de a nagy nyitott pályákat kínáló játékok pályáinak betöltése is fürgébb, mint ahogy azt egy konzolon megszoktuk. Egyedül a videokártyához és az alaplaphoz mellékelt teljesítménymenedzselő program dizájnja rettenetes, ezek még mindig a kilencvenes évek tuninggépeinek hangulatát idézik. A rendszerinduláskor felbukkanó, kilométerórákat és hasonló mutatókat felvonultató programokat egy idő után inkább uninstalláltuk. A neten utánanéztünk, egy tipikus számítástechnikai szaküzletben már néhány ezer forintért vállalják a megrendelt alkatrészek összeszerelését, így annak sem kell megelégednie az előre összeállított modellekkel, aki nem mer nekivágni sajátkezűleg a PC összerakásának.

Forrás: [origo]
Balra kerül a processzor, mellette a memóriamodulok

Végre bagóért vannak a játékok

Anélkül, hogy a kérdés etikai részét vizsgálnánk, az biztosan kijelenthető, hogy PC-n csak az eredeti játékokkal lehet problémamentesen játszani. A legtöbb játékprogramot ugyanis olyan védelemmel látják el, amelynek kijátszása bonyolult procedúra, amelyhez hol eszközöket kell letiltani, hogy segédprogramokat feltelepíteni, hol pedig a teljes gépet le kell húzni a netről. Ez persze nem jelenti azt, hogy időnként ne lenne probléma a gyári játékokkal is, de már korántsem jellemzőek a lefagyások és kilépések a windowsos játékokra, mint mondjuk a kétezres évek elején, a konzolok térhódítását megelőzően.

Jó hír, hogy a konzolos játékokhoz képest több ezer forinttal olcsóbbak a PC-re kiadott verziók, például a néhány hete megjelent Bioshock Infinite konzolokra 12-14 ezer forintos áron érhető el, míg Windowsra a hazai videojátékos boltok akciós kínálataiban böngészve már kilencezer forint alatti áron is megtalálható.

A legjobb áron a néhány évvel korábban megjelent játékokat lehet megcsípni, de az sem ritka, hogy egy csupán pár hónapos programot féláron el lehet vinni egy internetes játékáruház akciójában. Sokszor a magyar árukereső oldalakon és érdemes szétnézni, mert gyakran a magyar kereskedőknél is két-három ezer forintért el lehet vinni a két-három éves, tehát gyakorlatilag napjaink színvonalát képviselő programokat.

Forrás: [origo]
A Steam akcióin nagyon jutányos áron lehet eredeti játékokat szerezni

A legtöbb játékot jelenleg a Steam nevű online játékáruház kínálja, amelynek használatához egy kliensprogramot kell telepíteni a PC-re. A Mindkét piactér esetében előny, hogy a megvett játékok nem kötődnek PC-hez, akár az ismerősünkhöz is átmehetünk és telepíthetjuk azt, az egyetlen megkötés csupán az, hogy a kliensprogram egyszerre mindig csak egy gépen lehet aktív. A Steamet működő internetkapcsolat birtokában lehet kényelmesen használni, de offline játékra is lehetőséget ad. A világ egyik legnagyobb kiadója, az Electronic Arts több saját játékainak digitális terjesztéséhez egy Origin nevű, a Steamhez hasonló internetes szolgáltatást indított, ezen debütált például a Sim City is.

A PC-hez is jó az Xbox vezérlője

Egy fps-, vagy stratégiai játékhoz nélkülözhetetlen egy jól kézreeső, lehetőleg lézeres szenzorral felszerelt egér. Legfeljebb nyolc-tízezer forint körüli összeget érdemes költeni egy ilyen egérre, az ennél drágább modellek kapcsolói általában ugyanúgy tönkremennek két év alatt, mint az olcsóbbaké. Autóversenyes játékokhoz ha kormány feltétlenül nem is, egy analóg karokkal felszerelt kontroller mindenképpen ajánlható. Az egyik jó vétel az eredetileg a Microsoft Xbox 360-ashoz készült irányító vezetékes, USB-s változata, ezt nagyjából hat-hétezer forintért lehet megvenni. A nem csak Xboxszal, de PC-vel is működő, vezeték nélküli változat ára nagyjából 12 ezer forint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!