Nagyot mondott, de kicsit lépett az Apple

iOS7, apple mobil operációs rendszer
Vágólapra másolva!
Percek helyett órákig tartott átállnunk az iOS 7-re. Az Apple új mobilszoftvere praktikus, de szokatlan.
Vágólapra másolva!

A magyar felhasználók szerda este hét órától kezdhették letölteni az Apple új mobilszoftverét, az iOS 7-et, amely teljesen új, modern kezelőfelületet kapott, amely már Jony Ive, a cég vezető formatervezőjének munkája, és gyökeresen eltér elődjétől.

Az Apple-lel sem minden zökkenőmentes

Az átállás nemcsak a magyar felhasználók esetében nem zajlott zökkenőmentesen, világszerte fogadták hibaüzenetek a hetes verzióra átállni kívánókat az iPhone-ok, iPadek és iPod Touch készülékek képernyőin. Az Apple szerverei a premier első óráiban nem voltak képesek megbirkózni a felhasználók egyidejű rohamával: saját szerkesztőségbeli kollégáink nagyjából háromórányi próbálkozással tudták letölteni és telepíteni az új szoftvert, csütörtök délelőtt azonban már különösebb fennakadás nélkül el lehetett érni.

Az iOS 6 és az iOS 7 nyitóképernyője Forrás: Apple

Volt, akinek a készülékről wifin keresztül indított letöltés vált be, másnak inkább a számítógépről, az iTunes szoftveren keresztül lebonyolított frissítés volt gyorsabb. A legtöbb esetben az is fokozta a frusztrációt, hogy az iPhone-ok és iPadek olyan érthetetlen hibaüzenetekkel utasították el a telepítést, mint például a "nincs jogosultság a telepítéshez", pedig ha egyszerűen megjelent volna a kijelzőn, hogy a rendszer túlterhelt, mindenki várakozott volna türelmesen. Nem véletlen, hogy a Google sem egy adott időben, hanem fokozatosan küldi ki a márkanevén árult, etalonnak számító készülékekre a szoftverek új verzióit.

Nem csak a legújabbon fut

Az iOS 7 telepítéséhez szerencsére nincs szükség a legújabb készülékekre, a rendszer akár a három évvel ezelőtti iPhone 4-gyel, a két éve piacra dobott iPad 2-vel is használható, egyedül az iPod Touch lejátszóból igényli a legújabb, tavalyi modellt.

A frissítés során letöltendő adatmennyiség a készülék típusa mellett attól is függ, hogy előzőleg milyen rendszer volt a készüléken: egy iOS 6-ot futtató iPad 2-re 650 megabájtot kellett letölteni, egy ötös verziót használó iPhone 4-esnél viszont több mint egy gigabájt volt a frissítés. Ennek megfelelően a telepítés ideje is változó, a néhány perctől a fél óráig is terjedhet. Néhány gigabájt üres helyre is szükség van a telepítéshez, így előfordulhat, hogy a memóriából törölni kell képeket, videókat vagy appokat.

iOS7, apple mobil operációs rendszer Forrás: Apple

Nagyon hasznos újítás, hogy az új iOS már alapból tartalmazza a telefon és táblagép felkutatását segítő "Saját iPhone megkeresése" funkciót. Webböngészőből térképen lehet megnézni, hogy hol van, vagy hol volt utoljára online a készülék. Ha a képernyőt zároló kód használatban van, az eszközön tárolt adatokhoz illetéktelenek nem férhetnek hozzá, a távolból törölhető a készülék tartalma, zárolható az eszköz. De a funkció arra is jó, hogy egyszerűen megcsörgessük vele a telefont, hogy kiderüljön, a heverő mögé csúszott be, vagy a kabátzsebben maradt. Meglepő módon ez a szolgáltatás még erőteljesen a régi iOS-ek dizájnját majmolja.

Ez most akkor gomb vagy felirat?

"Ha telepíted, olyan lesz, mintha kapnál egy új iPhone-t" - ígérte az Apple az új szoftverről. Sebességben iPad 2-esen nem érzékeltünk különbséget, egy hatos verzióról hetesre átállított iPhone 4-en viszont már tapasztalható volt néhány lassulás, ám az ötös kiadáshoz képest még ez is fürgébb volt. Egy iPhone 5-ösön nem tapasztaltunk különbséget.

Az első szembeötlő dolog, hogy teljesen száműzték a Steve Jobs mániájának számító szkeumorf - vagyis létező tárgyakat mintázó - dizájnelemeket. Ez azzal is járt, hogy az eddigi plasztikus gombok és ikonok teljesen síkká váltak, így a használat első perceiben sokszor nem tudtuk eldönteni, hogy egy adott minta egy koppintásra váró ikon, vagy csupán egy illusztráció. A zárolt képernyőt már nem egy virtuális gomb elhúzásával lehet kinyitni, hanem egy felirat felett kell elhúzni az ujjunkat, ami kevésbé egyértelmű egy eszközzel csak most ismerkedő felhasználó számára.

A régi és az új App Store Forrás: Apple

Az ikonok nem csupán síkká váltak, de stilizáltabbak is lettek, leginkább KRESZ-táblára hasonlítanak. A fotók mappáját a korábbi napraforgók helyett stilizált virág, a beállítások élethű fogaskerekeit pedig egy eléggé nehezen azonosítható minta jelzi mostantól. A külsős appok fejlesztői láthatólag lassan igazodnak az új dizájnhoz: például a YouTube ikonja tökéletesen illeszkedik a minimalista külsőhöz, de a legtöbb játék, vagy például a Kindle olvasóapp ikonja még mindig túlságosan bonyolult, így egyelőre a nyitóképernyő is felemás hatást kelt.

Nem kell ötöt kattintani a beállításokhoz

Az általunk megkérdezett iphone-osok közül a megszállott és a hétköznapi felhasználóknál egyaránt az új Vezérlőközpont aratta a legnagyobb sikert. Ez egy pofonegyszerűen használható felület, amelyet a képernyő aljáról lehet előhúzni, és olyan alapvető beállítások érhetők el rajta, mint a wifi, a csengés, a hangerő, a fényerő beállításai, vagy a beépített kamera és az ébresztőóra, de meg lehet belőle állítani a zenelejátszást is. Viszont a helymeghatározás ki- és bekapcsolását érthetetlen módon kihagyták belőle, ehhez továbbra is három kattintás mélységben kell turkálni a beállítások között. Praktikus lett volna az is, ha a mobilinternet is innen lehetne lekapcsolni, hiszen ezzel lehet a legjobban takarékoskodni az akkuval, ami az iPhone esetében elég fontos.

Az új iOS-ben is megmaradt a képernyő tetejéről lehúzható Értesítőközpont: ebben állítani továbbra sem lehet semmit, ám a korábbinál sokkal több hasznos információkat jelenít meg. Itt elolvasható az aktuális dátum, a közeli napokra szóló teendők, illetve itt sorakoznak a még nem olvasott chatüzenetek és levelek is.

A beállítások felülete is kisimult Forrás: Apple

Az új rendszerben már közel teljes képernyős nézetben lehet váltogatni a megnyitott appok között, nem csak a képernyő alján jelenik meg ikonként ezeknek a listája, ezért sokkal kényelmesebb közöttük váltogatni. A futó appokat az új verzióban úgy lehet bezárni, hogy ujjunkat ráhelyezzük a képükre, és felfele kitoljuk a képernyőből - ez sem volt mindenkinek egyértelmű.

A legnagyobb sikert azonban az iOS 7-ben debütáló automatikus frissítés aratta: többet nem kell az App Store-on keresztül egyenként rábökni az appok frissítésére, a feladatot a készülék magától elvégzi. A funkciót úgy tervezték, hogy az iOS eleve csak wifin frissít, nem terheli feleslegesen a mobil-adatforgalmat, és csak akkor indul el, ha ezzel nem akadályozza a telefon vagy a táblagép használatát.

Hová tűnt a kereső?

Saját magától egyik tesztelőnk sem volt képes megtalálni az iOS beépített keresőjét, a Spotlightot, pedig az első indításkor a hetes szoftver figyelmeztet ennek új helyére. Míg korábban nyitóképernyőről balra lapozva lehetett hozzáférni, most egy új gesztussal lehet előhívni: a menük között a képernyő közepéről kell lehúzni az ujjunkat.

Az új Safarit végre kényelmesen lehet használni Forrás: [origo]

A korábbihoz képest okosabb lett a beépített kamera szoftverének felülete, így nem feltétlenül szükséges külön fotós appot használni, de például a beépített színszűrők csak az újabb modelleken - iPhone 4S-től felfele - érhetők el rajta. Ennél hasznosabb, hogy a felvett videókat és fotókat tartalmazó Fotók alkalmazás új változatával sokkal áttekinthetőbben lehet böngészni a fotókat: nemcsak dátum, hanem helyszín alapján is.

Nagyságrendekkel jobb használni a Safari böngészőt, amelyben végre sikerült egyesíteni a címsort és a keresőmezőt, az oldalak megjelenítésére több hasznos hely szabadult fel a képernyőn. A beépített olvasólista funkció nagyon hasznos, bár praktikusabb volna, ha nem kellene kétszer bökni a képernyőre ahhoz, hogy egy érdekes cikket elmentsünk rá. Csak újabb készülékkel - iPad 4, iPhone 4S - használható az új Airdrop funkció, amellyel a közelben lévő, Apple gyártmányú telefonok és táblagépek között lehet közvetlenül megosztani fájlokat minimális beállítással.

Miért nem tud még mindig magyarul?

A rivális Google Android szoftvere több mint egy éve képes felismerni a magyar beszédet, míg az Apple Sirije erre nem alkalmas, pedig címek, kontaktok megadásához igazán praktikus lenne. Az Ars Technica című technológiai portál mérései szerint az iOS 7 használata az iPhone 4S-nél újabb típusokat érezhetően jobban meríti, míg a táblagépeknél minimális eltérés tapasztalható az üzemidőben ugyancsak a régi szoftver javára. Saját próbáink során egyelőre nem találtunk számottevő különbséget az üzemidőben.

Az új iPhone-ok már alapból az iOS 7-tel kerülnek a boltokba Forrás: Apple

Valóban reformálja a meglévő készüléket az iOS 7? Ez kétségkívül túlzás, az új rendszert mindössze egy tisztességes frissítésnek találtuk. Nem látványos, de fontos újítása, hogy felkészítették a nagyfelbontású - Retina - képernyők korszakára, bár ez egy kevésbé látványos újítás. A beállítási lehetőségek között rengeteg opció foglalkozik a betűmérettel és az olvashatósággal, és a megfelelően fejlesztett appokban lehetséges lesz dinamikusan, a felhasználó látási képességei alapján állítani kisebbre vagy nagyobbra a szövegek méretét. Hasonló univerzális megoldást a riválisok még nem kínálnak (erről ebben a cikkünkben olvashat).