Bárki lehet high-tech fröccsöntő

Vágólapra másolva!
Már kétszázezer forintért lehet vásárolni 3D-nyomtatót, amellyel bárki kedvére készíthet műanyag kütyüket, játékokat, alkatrészeket. A barkácsolók mellett azok is hasznot húzhatnak a térnyomtatásból, akiknek egyedi formaterveik vannak. Az alkatrészgyártók nem örülnek felhőtlenül - és az is kérdés, hogy mit szabad majd kinyomtatni a jövőben.
Vágólapra másolva!

Egy texasi lőtéren próbálták ki először a Liberatort, a világ első, teljesen 3D-nyomtatóval előállított alkatrészekből álló fegyverét. A Defense Distributed csoport által létrehozott pisztoly nem olyan mutatós, mint egy komolyabb lőfegyver. Alakja elnagyolt, a búcsúban vehető játékok is komolyabbnak néznek ki. Ám a játékpisztolyokkal szemben bizonyítottan ki tud lőni egy kilenc milliméteres pisztolylőszert anélkül, hogy bármi kár keletkezne benne vagy a tulajdonosában.


A Forbes újságírója által végignézett első teszt csak felerészben volt sikeres. A pisztolylőszer nem tett kárt a fegyverben, a puskalőszer elsütése közben azonban már darabjaira robbant az eszköz. A fegyver kinyomtatásához szükséges fájlok ingyenesen letölthetők, a téma iránt érdeklődők így tovább tökéletesíthetik a Liberatort.

Kétszázezerből már lehet nyomtatót venni

A Defense Distributed fegyverének és alkatrészeinek kinyomtatásához egy drága és nagyon pontos 3D-nyomtatóra van szükség. A cég egy néhány éves használt autó árának megfelelő összegért (8000 dollár, körülbelül 1,8 millió forint) vásárolta mostani nyomtatóját.

Vékony műanyagrétegekből épít tárgyakat a nyomtató Forrás: Medialab Prado (Flickr CC-BY-SA)


Kevéssé pontos szerkezeteket azonban bárki vásárolhat, kétszázezer forintért. Már több olyan szolgáltatás van, amelyek a feltöltött modellfájlok alapján elkészítik a tárgyakat a megrendelőnek, a kívánt részletességgel. A gépnek mindegy, hogy számítógépes eszközökhöz tervezett speciális alakú műanyag konzolt vagy telefontartót gyárt-e. A letölthető tárgyakat kínáló Thingiverse oldalon egyaránt találni Kawasaki-szereléshez tervezett szerszámot, konyhai mérőpoharat és távirányítós Mars-járót is.

Minden építőjátékot összekapcsolhatóvá tesz a nyomtatott építőkészlet Forrás: [origo]


A 3D-nyomtatás nélkül nem jöhetett volna létre az a negyvenöt elemből álló készlet sem, amelynek segítségével a Lego, Knex, Tinkertoy és egyéb építőkészletek elemeit szabadon lehet kombinálni. A játékcégekben fel sem merült, hogy összeépíthetővé kellene tenni a rendszereiket. Golan Levin amerikai médiaművész kisfia azonban teljesen természetesnek vette, hogy a különböző rendszereknek passzolniuk kell. Az édesapa pedig megtervezte a szükséges elemeket.

Lehetőség a művészeknek

Simó György, a FreeDee Printing magyar 3D-nyomda alapítója úgy látja, a technológia kitörést jelenthet a magyar dizájnereknek. A barkácsolók mellett azok is hasznot húzhatnak a térnyomtatásból, akiknek jó ötleteik, formaterveik vannak. A WAMP művészpiacon és a hasonló dizájnboltokban gyorsan megjelenhetnek a kizárólag térnyomtatóval előállítható egyedi ékszerek, dísztárgyak. A tehetséges magyar tervezők abból is profitálhatnak, ha más országokban gyorsabban terjed a 3D-nyomtatás: a dizájnokat tartalmazó fájlok gyorsan terjednek, és postaköltséget sem kell utánuk fizetni.

Apróságok nyomtatására alkalmas a technológia Forrás: Thingiverse

A 3D-nyomtatók másik nagy felhasználói a barkácsolók lesznek. Simó szerint a jövő otthoni műhelyeiben a fúrógép és az egyéb barkácsgépek mellett meg fog jelenni a térnyomtató is. Ezek a felhasználók nem a nagy és látványos projekteket fogják hajszolni. A háztartásban felmerülő apró javításokban lesz segítségükre a technológia: az eltört műanyag tekerőket, csak külföldi rendeléssel beszerezhető GPS-tartót vagy a locsolórendszer csöveihez hiányzó összekötőelemet gyártják majd le. És talán karácsonyra is nyomtatni fogják az ajándékot.

Bal első sárhányót még nem nyomtathatunk

A 3D-nyomtatás a gyártók előnyére is szolgálhat. Ahelyett, hogy ezerféle pótalkatrészt tartanának raktáron, az egyszerűbb, műanyagból is legyártható elemek dizájnját feltölthetik az internetre. A Teenage Engineering szintetizátorgyártó cég részben már túl is van ezen a lépésen. Egy maroknyi euróért tőlük is lehet új tekerőket és gombokat venni, akinek azonban kényelmesebb, az a Shapeways nevű 3D-nyomdától megrendelheti az alkatrészeket töredékáron.

Akár ruhát vagy cipőt is lehet készíteni térnyomtatóval Forrás: Continuum


Nem minden gyártó örül annak, hogy a gépeihez szükséges alkatrészeket egyszerűen ki lehet majd nyomtatni. A Public Knowledge nevű, az internet és az információ szabadságát zászlajára tűző nonprofit csoport által összeállított tanulmány (PDF) szerint az autógyártók egyre gyakrabban kérnek védelmet a tükrök, lámpák és karosszéria-elemek formatervére. Ezzel megakadályozhatják, hogy olcsón dolgozó kis cégektől vásároljanak a kocsitulajdonosok az összetört elemek pótlására szolgáló darabokat.

Az is kérdés, hogy mit szabad majd kinyomtatni a jövőben. A Defense Distributed pisztolya nemcsak a fegyvertartás és fegyvervásárlás körüli amerikai vitát éleszti újra, hanem azt az alapvető kérdést is felveti: azt, hogy egyáltalán mi számít fegyvernek (a csoport mindent megtesz azért, hogy megfeleljen a jelenleg érvényes szabályozásnak, még egy olyan fém alkatrészt is beépítettek a pisztolyba, aminek az egyetlen célja, hogy az eszközt kimutassák a fémkereső kapuk). A szabadalmazott formák, mintaoltalmak és szerzőijog-védelem pedig még bonyolultabbá teszik a jövő barkácsolóinak dolgát.

A barkácsolóknak is megfizethető a térnyomtató

A 3D-nyomtatás technológiája a nyolcvanas évek elejéről származik, ám a kétezres évekig csak az ipar használta. Az alapmegoldásokat védő szabadalmak lejárta után, a kétezres években kezdett elterjedni a technológia a barkácsolók körében. Az egyszerűbb 3D-nyomtatók megolvasztott műanyagszállal rajzolják le rétegről rétegre építkezve a tárgyakat. A felforrósított műanyagszál a levegővel érintkezve megszilárdul, így a nyomtató rárajzolhatja a következő réteget. A tárgyak kidolgozásának finomsága attól függ, milyen vastag rétegekkel dolgozik a nyomtató.

A bonyolultabb, ipari berendezések a tintasugaras nyomtatókhoz hasonlóan műgyantacseppek millióiból építkeznek. Ezek a papírlap vastagságánál ötször vékonyabb rétegekből képesek építkezni. A gépek számítógépre kötve üzemelnek, bármely okosan megtervezett 3D-s tárgyat le tudnak gyártani. Egy profi berendezés működését korábbi videónkban tekintheti meg.