Önmagát hajtogatja a nyomtatott robot

Vágólapra másolva!
Emberi beavatkozás nélkül hajtogatja magát üzemkész állapotúra a 3D-nyomtatóval előállítható hernyórobot.
Vágólapra másolva!

3D-nyomtatóval készülő, önmagát összehajtó robotot mutattak be a Harvard Egyetem és az MIT kutatói, a 2013-as ICRA robotikai konferencián. A fejlesztők elképzelése szerint a jövőben olyan gépeket lehet majd olcsón készíteni, amelyek emberi beavatkozás nélkül összeszerelik és üzembehelyezik magukat. Véleményük szerint az ilyen olcsón és egyszerűen előállítható gépek olyan helyzetekben lehetnek hasznosak, ahol nincs hely vagy lehetőség bonyolultabb eljárásokra, így például az űrkutatásban.

A fiatal kutatók robotja egyelőre csupán egy egyszerű hernyómozgással működő szerkezet, ami egy lapból és néhány áramkörből áll össze. A nyomtatáshoz hevítés hatására hajló polimert is használnak, amivel a nyomtatott lap egyik oldalát vonják be, így az melegítés hatására az előre meghatározott hajtási pontokon összehajlik. A nyomtatás után a gépnek csupán egy külső energiaforrásra van szüksége a folyamat beindításához, ami elvileg minden nyomtató közelében rendelkezésre fog állni.

Még csak egyszerű formákat vesz fel Harvard University

A végső cél, hogy robotok legyenek képesek robotokat gyártani emberi beavatkozás nélkül. A világon már számos hasonló próbálkozás létezik. A Pennsylvaniai Egyetem fejlesztői már évekkel ezelőtt bemutattak egy olyan moduláris robotot, aminek részei képesek voltak újra összállni miután a szerkezet szétesett. A harvardiak fejlesztése azonban az első olyan önmagától összeálló robot, amelyet 3D nyomtatóval készítettek, legalábbis a feltalálók szerint.