Már itthon is készülhet 5D-s ultrahang

samsung medison 5d ultrahang
Vágólapra másolva!
A SOTE új műszerével készült felvételek 3D-tévén is megnézhetők, de a vizsgálatokat is precízebbé teszi.
Vágólapra másolva!

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján hétfő délután bemutatott eszköz leglátványosabb újítása, hogy a kismamák hasában lévő magzatot háromdimenziós tévére kapcsolva, térhatásban is láthatóvá teszi, élethű nézetben. Gyakorlatilag ez a funkció teszi 5D-snek nevezett készülékké, a már itthon is alkalmazott 4D-s ultrahangos berendezésekhez képest. Az 5D-s ultrahangvizsgálat során készített videofájlt a szülők haza is vihetik, és bármilyen 3D-s televízión bármikor újra megnézhetik térben a fejlődő gyermeket térben.

A két szemnek külön nézetet nyújt, így teremt 3D-s illúziót a felvétel

A Samsung Medison gyártmányú berendezéshez egy Hello Mom című, androidos okostelefonokkal használható applikáció is készült, amely az ultrahang-felvételek tárolása mellett terhesnaplóként szolgál. Ezt bárki letöltheti a Google Play-ről. Mivel a ultrahangos vizsgálatból egy videofájlt kaphatnak a páciensek, egyelőre nincs egyszerű módja annak, hogy a magzatról 3D-nyomtatással kézbe fogható változat is készüljön.

Az orvosnak segít, nagy pontossággal

A magzat térhatású megjelenítése nem csak a páciensek számára hasznos, az új ultrahang a korábbi modelleknél nagyobb részletességet kínál, és precízebb mérési lehetőséget biztosít. Alkalmazásával jelentősen lecsökken annak a lehetősége, hogy a vizsgálatot végző orvos hibát vétsen - magyarázta az Origónak Dr. Rigó János professzor, a klinika igazgatója.

A 5D-s hardver az orvosok számára is sok újdonságot kínál Forrás: Samsung Medison

A WS80A típusjelzésű ultrahang-műszer ugyanis automatikusan képes a vizsgálatok során kulcsfontosságú méréseket elvégezni nagy pontossággal. A magzat fejlődésének ellenőrzéséhez például a comb-, és felkarcsontokat mérik le az orvosok, a Down-szindróma szűrésénél pedig a nyaki redők vastagságát is vizsgálják. Ezeket a vizsgálatokat akár kevésbé fejlett ultrahanggal is el lehet végezni, ám a szakember szerint ott nagyobb a tévedés lehetősége.

Továbbküldhető modellt készít

Az új berendezést a szülészet mellett egyéb területeken is lehet használni, például a pajzsmirigy-, a prosztata- vagy májrák korai diagnosztizálásához. Rigó János elmondta, hogy az új készülékkel olyan térhatású, digitális modellt - "szövettömböt" is lehet készíteni a páciensről, amelyeket interneten keresztül egyszerűen és gyorsan is továbbítani lehet más gyógyászati intézményekbe további vizsgálatok céljából.

Pendrive-ra és mobilra is továbbítja a felvételt Forrás: Samsung Medison

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jelenleg a kétdimenziós ultrahangvizsgálatokat támogatja, a 3D-s és 4D-s vizsgálatokat nem, így az új készülékkel végzett vizsgálatok is díjkötelesek lesznek.