Itt a nagymamák e-könyv-olvasója

txtr beagle
Vágólapra másolva!
Megnéztük a pofonegyszerűen kezelhető, nagymama-kompatibilis e-könyv-olvasót, amelynek betűméretében egy extra nagy opció is van. Ezt vetettük össze két másik olvasóval: a legnépszerűbbel és a jelenlegi csúcsmodellel.
Vágólapra másolva!

Összehasonlításunk olcsóbb szereplője a Txtr Beagle. Ezt a készüléket a Txtr könyváruházzal szövetkező Telekom árulja. Teljes ára online rendeléssel 18 ezer forint, de a cég bizonyos akciós okostelefonokkal együtt 8900 forintért adja (hűségkártyával ingyen is elvihető, havi 1660 forintos részletre).

Ez az olvasó egy végletekig leegyszerűsített eszköz, amelynek dobozában a Beagle-ön kívül mindössze két darab AAA-s ceruzaelem van. Bekapcsológombján kívül csupán két lapozógomb és egy menübillentyű van rajta, ez utóbbival lehet belépni egy könyvbe, vagy kilépni arra a listára, amelyen a könyvek között válogathatunk. Az olvasón alapból két regény, az Utazás a koponyám körül és a Sherlock Holmes kalandjai található meg.

Ennek az olvasónak egy telefon az agya

Ezzel a pofonegyszerű kezeléssel a Beagle-t gyakorlatilag bárki tudja használni: a menü annyira egyszerű, hogy még nyelve sincsen, amit le kellene fordítani. Egyedül a könyvek feltöltésében kell segíteni a kevésbé hozzáértőnek, ahhoz ugyanis egy okostelefonra vagy táblagépre is szükség van. Ez lehet androidos vagy iOS-es eszköz, fel kell telepíteni rá a Txtr appját (amelyben szintén lehet olvasni a könyveket), a kötetek áttöltése pedig Bluetoothon keresztül történik (de az olvasáshoz már nincs szükség a telefonra).

A Txtr Beagle-t könnyű kezelni, mert szinte csak lapozni lehet rajta Forrás: Origo

Az olcsó olvasó gyakorlatilag a digitális kötetek minden egyes oldalából egy képfájlt generál, ez az oka annak, hogy a négy gigabájtos memóriája ellenére csak öt kötet fér el rajta. Ha valaki ezt kevésnek találja, annak a néhány ezer forinttal drágább teljes árú olvasók közül érdemes válogatnia.

A betűméretet az áttöltés előtt, még az appban ki kell választani. Tesztelőnknek a nagy betűméret már kényelmesen olvasható volt, de kiválasztható egy "extra nagy" opció is (ilyenkor már elég sűrűn kell lapozni az ötcolos képernyőn). A működési elvből adódóan a Txtr digitális könyvesboltjában vásárolt köteteket hamar át lehet tölteni a Beagle-re, mert ezek eleve megfelelő formátumban vannak. Az olvasó más - .epub vagy .pdf formátumú - fájlokat is tud kezelni, ezeket a Txtr honlapján nyitott fiókba kell feltölteni a számítógépről. Ezek a megvásárolt kötetekhez hasonlóan utólag is bármikor letölthetők maradnak.

Csak a könyvek áttöltése lehet körülményes, egyébként csak lapozni kell Forrás: Origo

Ez esetben viszont az oldalak képekké konvertálását a telefon vagy táblagép végzi el, ami a kötet hosszától függően fél perctől több percig is eltarthat. A Calibre nevű ingyenes programmal a Magyar Elektronikus Könyvtárban lévő köteteket is át lehet alakítani a Beagle által emészthető formára. Mivel a magyar e-könyv-áruházak is a .epub formátumot favorizálják, bármely másutt megvett kötet olvasható ezen az eszközön is.

Ezért szerettük:

 • színes hátlap, egyedi formaterv
 • nagyon egyszerű kezelni
 • nagyon hosszú üzemidő, egyszerű elemről is működik

Ezért nem szerettük:

 • csak öt könyv fér el rajta
 • a nagyon hosszú, külső forrásból származó könyveket lassan lehet feltölteni rá
 • csak okostelefonról vagy táblagépről lehet könyveket tölteni rá

A világ legismertebb e-könyve

Az Amazon Kindle volt az első olyan digitális olvasó, amely széles körben elterjedt a világon, nem csoda, ha ez a legismertebb márkanév. A legolcsóbb, wifivel felszerelt, ötödik generációs modellt 28-30 ezer forintért lehet megvenni itthon, ez a készülék két gigabájt memóriát tartalmaz.

A Beagle-höz hasonlóan 800x600 pixeles felbontású, de egy collal nagyobb az e-tinta képernyője, amely ezért az árért még nem érintésérzékeny, és nem is tud világítani. Ez a felbontás már nem számít kiemelkedőnek, mert olcsóbban is lehet jobb képernyővel szerelt modellt venni itthon - ahogy az karácsonyi összeállításunkból is kiderül. Szerencsére a különbség viszonylag kicsi, a nagyobb felbontású képernyőkön kicsit élesebbek, jobban olvashatók a betűk. A készülék nagyon precízen össze van rakva, mindkét oldalán található előre és hátra lapozó gomb, üzemideje pedig egy töltéssel is több hét.

Az Amazon olcsóbb Kindle-je már két éves konstrukció Forrás: AFP/Getty Images/David Mcnew

Az Amazon olvasója a .mobi nevű könyvformátumot támogatja, nem a .epubot, mint a másik két tesztelt olvasó. A magyar áruházakban vett digitális könyveket azonban gond nélkül át lehet alakítani ilyenre (van olyan bolt, ami másolásvédelem nélküli .mobi formátumban is árul) köteteket.

Javít a helyzeten, hogy az Amazon PC-s és maces programot is kínál az könyvek átalakításhoz. Ez elküldi az Amazon szervereinek a fájlt, amelyek azt olvasható formátumban továbbítják azt az olvasóra, ha be van kapcsolva a wifi. Ez a megoldás a böngészőben olvasott cikkek esetén is működik, ami nagyon hasznos szolgáltatás: a tízezer karakteres nagycikkeket sokkal kényelmesebb Kindle-ön olvasni a laptop képernyőjénél.

Erről az olvasóról közvetlenül lehet az Amazon rendszeréből - idegennyelvű - köteteket vásárolni, a könyv néhány másodperc alatt letöltődik az eszközre. Ám az így megvett könyveket a másolásvédelem miatt csak Kindle-ön – vagy a cég mobilos applikációival – lehet olvasni a saját felhasználói fiókkal, más gyártmányú e-olvasón a kötetek nem olvashatók.

Ezért szerettük:

 • jó minőségű lapozógombok
 • wifin keresztül gombnyomásra küldhető cikkek, könyvek

Ezért nem szerettük:

 • lehetne nagyobb felbontású képernyője
 • gyakorlatilag minden fájlt konvertálni kell rá

Háttérfény, wifi és érintőképernyő

A harmadik tesztelt eszközünk az Onyx Boox C65HD After Glow nevű felső kategóriás olvasó volt, amelyet 53 ezer forintért lehet megvenni a Koobe-nál (az eszközt felnyitásra automatikusan bekapcsoló tokért pedig hatezer forintot kérnek). Ez az olvasó már unalmasabb, grafitszürke színű kivitelben készül, viszont sokkal többet tud. Van beépített akkumulátora, nagyobb felbontású – 800x600 helyett 1024x758 pixeles - képernyője, így betűi kicsit élesebbek. A kijelző ráadásul derengő háttérfénnyel segíti az éjjeli olvasást, és az érintéseket is érzékeli.

Ez azonban azzal jár, hogy a főképernyő bonyolultabb: bár kezelésével bárki elboldogul, aki használt már okostelefont, másnak valószínűleg egy ideig magyarázni kell a kezelést. Ha már meg van nyitva egy kötet, nehéz eltévedni, mert külön gombok vannak a lapozáshoz, de akár a kijelzőn elhúzott újjal is át lehet lépni a következő oldalra. A háttérvilágítás a Kindle Paperwhite-éhoz hasonló, de kevésbé finoman lehet állítani az erősségét, a teszt alatt végig a legalacsonyabb fokozatban használtuk, mert annak fénye is bőven elegendő volt.

Az Onyx olvasó tokjának nyitására egyből meg is nyitja a könyvet Forrás: Origo

A több hetes üzemidő egy töltéssel garantált, a specifikációból kiderül, hogy a készülék alapja az Android szoftver, erre azonban a kezelőfelület alapján sosem jönnénk rá, annyira át van szabva. A beépített wifi révén ezzel már böngészni is lehet, bár a monokróm e-tinta képernyő miatt ezzel csak végszükség esetén érdemes próbálkozni: egy táblagép után elég bizarr élmény a szaggató görgetés. De ez eddig az összes ilyen olvasóra igaz volt, amit valaha próbáltunk, ez a papírszerű képernyő velejárója. A hírszájtok tartalmai fekete-fehérben is elég jól megjelennek, a videolejátszás persze nem lehetséges.

A .pdf fájlokat a legtöbb e-könyv-olvasón kínszenvedés olvasni: az új Onyxon sem tökéletes a helyzet, de ezen az eszközön a fájlokat kezelő nézegetőt legalább automatikus képkivágási funkcióval is ellátták, így többé-kevésbé sikerül teljes képernyőn mutatni az oldalak lényegi részét. A legtöbb hasonló olvasó esetében az a probléma, hogy a szöveg csak a kijelző közepén, apró betűkkel olvasható. Ez az olvasó egy sor különböző formátumot támogat a .doc-tól a .html-ig, de a legegyszerűbben ezen az eszközön is a .epub formátumú könyveket lehet olvasni. Érdemes mindent átkonvertálni ilyen formátumra a már említett Calibre programmal, hogy ne legyenek szétcsúszó sorok vagy hiányzó ékezetes karakterek. Ezen az olvasón a betűméretet is lehet bármikor állítani magán a készüléken.

Balra a Beagle, jobbra az Onyx. Ekkora a különbség az öt- és hatcolos képernyők között Forrás: Origo

A kölcsönkapott tesztkészülék alapból képes volt Google Drive-ról is letölteni dokumentumokat, de egy szoftverfrissítéssel ez a lehetőség eltűnt, jelenleg csak Microsoft Skydrive tárhelyről képes letölteni e-könyveket, amellyel kiváltható az USB-kábelen keresztüli másolás. A beépített tárhely 4 gigabájt, ami még bővíthető is, de erre nincs szükség, mert az olvasó alapból kezeli az e-könyveket, olcsó társával ellentétben nincs szükség arra, hogy képpé alakítsa az oldalakat, így egy-egy könyv tipikusan csak egy-két megabájtot foglal. A Koobe által árult modell gyárilag tartalmaz háromszáz könyvet, főként klasszikus irodalmat és kötelező olvasmányokat.

Ezért szerettük:

 • szép tokja van, felnyitására megnyílik a legutóbb olvasott könyv
 • a derengős háttérvilágítás a jelenleg a legjobb megoldás éjszakai olvasáshoz
 • 300 magyar nyelvű könyv

Ezért nem szerettük:

 • rakhattak volna két-két lapozógombot a kijelző oldalaira, az előre-hátra lapozáshoz
 • a könyvtárnézetben alig lehet átnézni a rengeteg könyvet, csak a tárhely ikonról lehet csoportosítva elérni a könyveket.
 • kár, hogy kivették a Google Drive-támogatást