Ennél jobbak már nem lesznek a mobilok?

Megállt a mobilok fejlődése, Samsung Galaxy s5
40227029. Barcelona.- La compańía Samsung presentó su último modelo de telefonía móvil, el Samsung Galaxy S5 durante el Congreso Mundial de Móviles de Barcelona. NOTIMEX/FOTO/ALBERT SALAMÉ/COR/SCI/
Vágólapra másolva!
A gyártók lényegtelen extrákkal pakolják tele csúcsmobiljaikat, mert már nem tudnak mit fejleszteni rajtuk. Az idén már az lesz a menő, ha egy telefon nemcsak jó, de olcsó is.
Vágólapra másolva!

Véget ért az innováció a mobilpiacon? A Samsung új csúcskészüléke, a Galaxy S5 boltokba kerülésével párhuzamosan számos, ezt a kérdést taglaló cikk jelent meg a nemzetközi sajtóban. Bár az új androidos csúcsmobil vízálló, és gyorsabb, jobb kamerája, szebb képe van elődjénél, hiányolták belőle a forradalmi újításokat. A Business Insider cikkéből az is kiderül, hogy néha a kevesebb több: a Samsung tavalyi S4 mobiljában debütált prémium kényelmi funkciók (például a tapintás nélküli navigálás) közül az új modellben már többet kikapcsoltak, vagy opcionálisan letölthetővé tettek, mivel a sok extra túlságosan bonyolulttá tette a kezelést.

Nem tud miben javulni az okosmobil

Koren Balázs okostelefon-szakértő szerint csupán arról van szó, hogy az első könnyen kezelhető típus, az iPhone megjelenése óta eltelt hét év alatt a technológia kiforrta magát. Az első – már akkor is kifejezetten drágának számító – iPhone a mai olcsó okostelefonokhoz képest ócskának számítana, hiszen csak a leglassúbb mobilinternetet támogatta, kisfelbontású képernyője volt, és a premierjekor még appokat sem lehetett telepíteni rá. Az első okostelefonokban a chipek teljesítménye is mérsékelt volt, de a technológia fejlődött, ezért évről évre előrukkolhattak a gyártók nagyobb tudású modellekkel.

Az iPhone 5S ujjlenyomat-olvasója volt az utolsó hasznos újítás a mobilokban Forrás: RIA Novosti/Konstantin Rodikov

Az okosmobilok azonban mostanra már olyan fejletté váltak, hogy egy középkategóriás telefonnal is kompromisszumok nélkül lehet használni minden fő funkciót. Egy kártyafüggetlenül százezer forintba kerülő készülékben már jó minőségű kamera, HD-felbontású kijelző és – néhány 3D-s szuperjáték kivételével – bármilyen feladattal elboldoguló hardver van. Koren Balázs szerint a jelenség a PC-k piacához hasonló, ahol az első években mindig újabb és gyorsabb konfigurációkat kellett vásárolni, mostanra azonban akár egy öt-hat éves gépen is elfut a legújabb rendszer. Ahogy PC-ből, úgy okostelefonból is lehet jobbat és drágábbat vásárolni, de a fő funkciók használatának élménye a drága és a jóval olcsóbb modell között már csaknem teljesen azonos, ezért ma már nem szükségszerű kétévente telefont cserélni.

A bővíthető mobil lehet az igazi újdonság

A gyártók akkor is kaszálhatnak, ha a felhasználók nem cserélgetik állandóan a drága telefonjaikat. Erre jó példa a Google Project Ara kezdeményezése, amely egy moduláris, házilag bepattintható, és utólag is cserélhető, fejleszthető alkatrészekből álló telefon kifejlesztését célozza.

A Google szerint van értelme összerakható mobilnak Forrás: Projectara.com

Ennek prototípusa még fejlesztés alatt áll, de azt már tudni lehet róla, hogy valószínűleg egy speciális fémkerete lesz, amely elektromos feszültséggel aktiválható (elektropermanens) mágnesként viselkedik majd. Az egyik impulzus hatására a keret vonzza és egyben tartja a modulokat, egy másikra pedig kikapcsol a vonzása, és kivehetők az alkatrészek. A vonzás fenntartása nem igényel elektromos energiát. Az oldalról becsúsztatható alkatrészek mindegyike házilag cserélhető, ha betörik a képernyő vagy fejlettebb típus készül a telefonhoz, azt is le lehet cserélni, az új alkatrészek eladásával pedig a gyártók is bevételhez jutnak.

Egy szupermágnes fogja egyben tartani a készüléket Forrás: Projectara.com

A Google moduláris telefonját idén karácsonyra ugyan valószínűleg még nem vehetjük meg, de a jövő év elejére várhatóan elkészül: a jelenlegi tervek szerint a készülék alapját már ötven dollárért, vagyis tízezer forint körüli összegért hazaviheti majd a vásárló, persze a teljes vételár attól függ, hogy milyen extrákat pakol valaki a készülékbe.

Az a fránya akkumulátor

Az első iPhone megjelenése óta a legkevésbé a mobiltelefonok akkumulátorai fejlődtek, a legtöbb telefont még mindig naponta fel kell tölteni, pedig elődeik utolsó példányai gond nélkül kínáltak többnapos üzemidőt is. Erre jelenleg csak a nagyképernyős tepsimobilok képesek, azok mérete (öt és fél col vagy nagyobb) ugyanis lehetővé teszi nagy kapacitású telepek alkalmazását.

A kisebb mobilok közül az LG G2-es telefonban alkalmaznak még speciális megoldást: ebben nem csak a telep kapacitása nagy, az anód és a katód is speciális, és a képernyő fogyasztását is egy külön megoldással csökkentik. Ez ugyan érezhetően megnyújtja az üzemidőt, de nem sokszorozza meg. Ráadásul a következő néhány évben nem várható olyan akkumulátortechnológia megjelenése, amellyel az üzemidő sok napra bővülhetne.

Már csak olcsó szupermobilok lehetnek sztárok

A legújabb iPhone-ért már tavaly sem álltak tömegek sorban, most már ugyanis az is elvárás, hogy egy telefon ne csak jó, de kedvező árú is legyen. Ebben napjainkban a kínaiak járnak az élen, az egyelőre ismeretlen nevű gyártók közül többen is ismert márkákká válhatnak. A héten jelentették be a OnePlus One márkanevet viselő telefont, amelynek felszereltsége a Samsung és az Apple csúcsmobiljaival vetekszik, az ára azonban csak 300 dollár, vagyis nettó hetvenezer forint körüli.

A kínai OnePlus One féláron ígér csúcsmobilos funkciókat Forrás: Oneplus


A szupervékony kivitelű készülék 5,5 colos kijelzője full-HD felbontású, belsejében pedig az egyik legújabb mobillapka dolgozik.13 megapixeles kameráját a Sony gyártja, támogatja a 4G-t, és nagy kapacitású akkumulátorral szerelik. Az alkatrészek egyike sem világújdonság, ám ilyen árért hasonló felszereltséget nem kínálnak az ismert márkák.

Mi kérhetünk majd szoftvert a mobilhoz

A siker érdekében a OnePlus készülék nem alap Androidot futtat, hanem annak módosított verzióját, a Cyanogen szoftverét. Ez a cég eredetileg az okostelefonjukkal elégedetlen és azt házilag megpiszkáló lelkes felhasználók közösségi projektjéből nőtte ki magát több millió dolláros tőkével rendelkező vállalkozássá. A cég a Google gyári szoftverét a saját megoldásaival teszi használhatóbbá, és gondoskodik arról is, hogy a készülékekre mindig elérhető legyen a legfrissebb, legnagyobb tudású Android is, vagyis a korábban megvett telefonból mindig maximálisan a legtöbbet ki lehessen hozni. A hasonló frissítés sok esetben még a márkás telefonok esetében sem megoldott.

A PC-n sem kötelező a Windows, lehet, hogy a mobilon sem lesz megkötve a kezünk? Forrás: NOTIMEX/Albert Salamé

Koren Balázs szerint a trendek alapján jó esély van arra, hogy hamarosan a vásárló maga dönthet arról, milyen szoftvert szeretne használni frissen vásárolt készülékén. Ebből persze valószínűleg az örökké különcködő Apple iPhone-jai kimaradnak, de a többi gyártó számára mindegy lesz, hogy a vevő az Androidot, a Windows Phone-t vagy mondjuk a Firefox vagy az Ubuntu cég ingyenesen licencelhető mobilszoftverét részesíti előnyben.

A felhőből jönnek az újítások

A jövőben a legérdekesebb új funkciókat valószínűleg már nem maguk a készülékek, hanem a velük elérhető felhőalapú szolgáltatások biztosítják majd. Ezek előfutárának számít a Google Android beszédfelismerő funkciója, amely magyar nyelven még csak aktív internetkapcsolattal működik, egyéb nyelveken azonban már internet nélkül is aktiválható egy nyelvi csomag letöltésével. Hasonlóan működik az androidos mobilokon a Goggles nevű képfelismerő app, amely egyaránt képes felismerni mondjuk a Halászbástyát, egy könyv vonalkódját, vagy lefordítani egy szöveget, amelyet a telefon kameráján keresztül mutatunk neki. Ugyanígy képes megoldani a tévéújságban lévő szudokut is teljesen automatikusan.

A Google és a Facebook is nagy összeget fektet a gyakran deep learningnek nevezett gépi tanulásba, amely lehetővé teszi majd azt is, hogy úgy beszélgessünk a mobiltelefonunkkal, mintha az egy emberi segéd lenne. Az egyszerű parancsok értelmezésével szemben egy ilyen szintű intelligencia használata már nem lesz megoldható offline módon, kelleni fog hozzá a 4G vagy más hasonló, gyors adatátvitel.