Vágólapra másolva!
Gyerekekkel próbáltuk ki a sorozatgyártás előtt álló új magyar találmányt, a távvezérlésű bicikliféket. 
Vágólapra másolva!

A budapesti, Szabadság téri játszótér mellett találkoztunk a MiniBrake-et fejlesztő magyar startupcég egyetemről csak nemrég kikerült alapítóival, Szesztay Péterrel és Bognár Dániellel. A téren először egy kisfiút próbáltunk rávenni az égszínkék apró futóbicikli kipróbálására, de ő félve az anyukája mögé bújt.

Nem ijed meg a gyerek a távfékezéstől

A közeli padon ücsörgő amerikai család két kisgyerekénél már sikerrel jártunk: Sequoia és bátyja, Patrick rövid rábeszélés és magyarázás után bátran kezd furikázni a járdán, bár a kislány hosszú szoknyáját előbb meg kell igazítani, hogy ne lógjon rá a pótfékre. A pedál nélküli, lábbal lökdöshető gyerekbringa első, távolból indított megállításánál a gyerekek kicsit még meglepődtek, de egyikük sem ijedt meg. A behúzott féket a szülők a garázskapuk nyitójához hasonló távirányító egyetlen gombjának újbóli lenyomásával oldhatják ki.

Nézze meg videónkon, hogy működik a MiniBrake!

A gyakorlatban kiderül, hogy fékezéskor kissé megszorul az ülés mögé felszerelt távvezérlésű fékpofa, az újraindulás előtt a gyerekeknek néhány centit hátra kell gurulniuk a kioldáshoz, mielőtt újból megkezdhetnék a bringázást. A testvérek végül saját maguk állítják meg egymást távvezérléssel, ami alapesetben is jó móka.

Harmincöt kilóig hitelesítve

A MiniBrake alapítóitól megtudtuk, hogy a lábbal lökdöshető minibiciklinél nagyobb, akár húszcolos kétkerekűekre is felszerelhető a távfék, de alapvetően 2-5 éves, legfeljebb 35 kilogrammos gyerekek kerékpárjaira szánják. Idősebb gyerek esetében szülői távfékezés már kevésbé indokolt – vélik az alkotók. A fék általunk is látott, gyártás előtti prototípusán már csak minimális változtatások várhatók (a forma és megjelenés már végleges), de míg a prototípus már akkor is fékez, ha a gyerek tíz méteres távolságban van, míg a végleges termék csak akkor fog fékezni automatikusan, ha a gyerek ötven méter távolba kerül.

A fejlesztők szerint a MiniBrake nem arra való, hogy az aggódó szülők állandóan gyerekük helyett fékezzenek: hiszen így a gyerek megszokná, hogy valaki mindig figyel helyette, ezért csak valódi vészhelyzetben érdemes a szülőknek beavatkozniuk. A termék jelenlegi változata kétállású, tehát vagy be van húzva a fék, vagy ki van engedve, de tervben van fejlettebb, fokozatos fékezésre alkalmas modell is, amelynek a pedálos, nagyobb bicikliken lehet hasznát venni. Mivel a jelenlegi modell is a hátsó kereket fékezi, nem áll fejre a gyerek a távfékezéskor. A készülék csepp- és porálló kivitelű, de egy nagyobb esőben azért nem érdemes a szabad ég alatt hagyni.

Az ülés alá házilag lehet felszerelni a féket Forrás: Origo

A távirányító egység folyamatos kapcsolatban van a fékmodullal. Ha megszakad a jel, az utóbbi azonnal behúzza magát, erre azonban csak például akkor kerülhet sor, ha a gyerek egy nagy betonfal mögé kanyarodik. A két egység üzemideje nagyjából ötven óra, de ha a fékmodul érzékeli, hogy a kerékpár nincs mozgásban, eleve készenléti, takarékos üzemmódba kapcsol. A MiniBrake távirányítója minden esetben csak az adott távfékező egységgel kommunikál, így ha több gyerek is kerekezik egyszerre MiniBrake-kel felszerelt biciklivel, ezek jelei nem zavarják egymást.

Több tízezer darabot akarnak eladni

A MiniBrake-et kedvezményes, 80 dolláros (17 ezer forint) áron már elő lehet rendelni júniusi szállítással, míg a premiert követően 150 dollárt, vagyis durván 33 ezer forintot kérnek majd érte. A szerkezet alkotói eleve nemzetközi értékesítésben gondolkodnak, mivel itthon nem tudnának elég rendelést kapni a nyereséges működéshez. Várhatóan magyar boltokban is meg lehet majd venni a MiniBrake-et, amelynek technikai hátterére szabadalmi védettséget is kértek.

Mivel a startup már talált befektetőket, jelenleg a több tízmillió forintos gyártósor kialakítása folyik, amelyen a MiniBrake első sorozata már május végén elkészülhet. Az év végéig tízezer darabot szeretnének eladni a gyerekfékből az alkotók, akik szerint további fejlesztések és funkciók is várhatók, de egyelőre az eszkös bevezetésére koncentrálnak.