Idén még van roaming, de legalább olcsóbb

Július 1-től csökkennek a roamingdíjak az EU-ban
Vágólapra másolva!
Nagyjából húsz százalékkal csökken az uniós országokban a mobiltelefonálás, és jelentősen olcsóbb lesz a mobilinternet használata.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió rendelkezése nyomán idén júliustól tovább csökkennek a külföldi mobiltelefonhasználat, vagyis a roaming díjai. Július elsejétől az uniós tagországokban, vagy Izlandon, Norvégiában és Lichtensteinben a szolgáltatóknak kötelező csökkenteniük a roamingdíjakat.

Az EU 2011 óta mesterségesen szabályozza a tagállamokban lévő mobilszolgáltatók által alkalmazható roamingdíjakat. A roaming kifejezés azt a folyamatot jelöli, amikor valaki egy külföldi országban használja mobiltelefonját egy idegen hálózatra kapcsolódva. A díjak uniós maximálására azért volt szükség, mert a mobilcégek korábban irreálisan magas - az otthoni díjak sokszorosának megfelelő - árakat alkalmaztak.

A mobilnetezés sokkal olcsóbb lesz

A legnagyobb mértékben a külföldi mobilinternet-használat díja csökken: egy megabájtnyi adatforgalomért a jelenlegi 171,5 forint helyett legfeljebb 78,3 forintot kérhetnek el a szolgáltatók. Ez azt jelenti, hogy külön akciós roaming díjcsomagok választása nélkül is 8 ezer forint körüli összegért száz megabájtnyi forgalmat lehet bonyolítani külföldről, ami mobil híroldalak olvasására, chatelésre vagy e-mailezésre, de még a Google Térkép (műholdképek nélküli) használatára is elegendő.

A mobiltelefonról indított hívások percenként 91,4 forint helyett 74,4 forintba, a fogadott hívások percenként 26,6 forint helyett 19,5 forintba kerülnek júliustól. Az SMS-ek küldése pedig 30,4 forintról 23,5 forintba kerülhetnek az idei csökkentés után.

Július 1-től csökkennek a roamingdíjak az EU-ban Forrás: NMHH

Jövőre már roaming sem lesz

Az Európai Bizottság az idén megszavazta, hogy jövőre teljesen megszüntetteti a roamingdíjak alkalmazásának lehetőségét a szolgáltatók számára. A várhatóan nem jövő nyáron, hanem csak az év végén életbe lévő szabályozás révén a külföldi országokban is hasonló tarifákkal lehet majd telefonálni vagy internetezni, és SMS-ezni, amelyeket a helyi felhasználóknak is felszámítanak.