Idén nyáron is hódít a digitális detox

nyaralás detox digitális okostelefon vakáció
Hogy kevesebbet mobilozzunk
Vágólapra másolva!
Egyre népszerűbb világszerte a digitális detoxikálás, avagy az a típusú offline életmód, amikor az ember órákra, napokra, hetekre lekapcsolódik az internetről, nem használja elektronikus eszközeit. Táborok és applikációk születtek ennek elősegítésére.
Vágólapra másolva!

A tavaly nagy népszerűségnek örvendő digitális detoxikáló táborok idén is megnyitották kapuikat, hogy borsos áron, de segítsék ügyfeleik nyári kikapcsolódását. Jól mutatja, mennyire közkedvelt hobbi lett: egyre többen vezetnek naplót, vagy közlik élményeiket a közösségi oldalakon. A bejegyzéshullámot Paul Miller indította el tavaly májusban, amikor egy évnyi offline időszak után a The Verge-nek írta meg élményeit, tapasztalait, következtetéseit.

Nyaralás közben is dolgozunk

Az amerikaiak 64, a britek 49 százaléka a szabadság alatt is napi szinten ellenőrzi céges levelezését. A Sunshine utazási ügynökség tavaly készült felmérése szerint a britek 86 százaléka ellenőrzi a foglalás előtt, hogy a kiválasztott szállodában van-e wifi kapcsolat. Átlagosan legalább öt elektronikai eszközt visznek magukkal: 88 százalék fényképezőgépet, 86 százalék okostelefont, és 77 százalék e-book olvasót. A kutatásban a legveszélyeztetettebb szakmákat: a PR és marketing, értékesítés, média és jog területén dolgozókat kérdezték.

Tilos az elektronikai eszközök használata Forrás: twitter.com/palmislandsvg

A főleg Szílicium-völgyben populáris táborok átlagosan 4-6 napig tartanak, első nap le kell adni minden elektronikai eszközt: laptopot, táblagépet, okostelefont, órát, egyéb kütyüket. Komoly szabályok vannak: a résztvevők nem árulhatják el vezetéknevüket, csak beceneveket használhatnak, nem közölhetik hány évesek, nem beszélhetnek munkájukról, és nem ihatnak alkoholt. Cserébe rengeteg foglalkozást tartanak számukra, kirándulások, jóga és sport tanfolyamok, művészeti órák.

Nagy az érdeklődés a digitális detox táborok iránt Forrás: digitaldetox.org

Tavaly indult Amerikában az első ilyen tábor, idén pedig már hármat is indítottak. Több százan jelentkeztek annak ellenére, hogy az ár ellátással, csoportos foglalkozásokkal együtt nem olcsó: 570 dollár, átszámítva mintegy 130 ezer forint.

App segíti a kikapcsolódást

Készült mobilalkalmazás is a digitális detox támogatására, illetve az online és offline életmód közti egyensúly megtartására. A berlini fejlesztésű Offtime blokkolja a hívásokat, üzeneteket, értesítéseket, csak a számunkra fontos emberek tudnak megzavarni minket a pihenésben. Letilthatjuk vele a zavaró alkalmazásokat is, hogy csak a feladatainkra, vagy a könnyed időtöltésre tudjunk koncentrálni. Szembesít szokásainkkal: elemzést készít a telefon és alkalmazás használat alapján, hogy lássuk mivel, mikor, mennyi időt töltünk.

Digitális detox lépésről lépésre

Az Oxford értelmező szótár azt írja, a digitális detoxikálás azt az időszakot takarja, amikor “egy személy tartózkodik az elektronikus eszközök használatától”, kihasználja a lehetőséget a stressz csökkentésére, és inkább a szociális interakciókra, az emberekkel való kapcsolattartásra fókuszál.

Egyre többen vezetnek naplót a digitális detox tábor alatt Forrás: digitaldetox.org

Egy digitális detox jót tesz az egészségnek, kapcsolatainknak, feltöltődve, tele kreatívitással és ötletekkel térünk vissza a munkába, állítja Frances Booth szakértő. “Legalább egy jó ötletünk támad, anélkül, hogy törtünk volna a fejünket”. A szakember lépésről lépésre leírja, hogyan is tudunk ki, majd visszakapcsolódni a virtuális világba.