Jön az iskola, ezek az appok kellenek hozzá

The Human Body by Tinybop
Vágólapra másolva!
Nyelvtanulástól a kötelező olvasmányig: tíz hasznos applikáció okostelefonra és táblagépre.
Vágólapra másolva!

Duolingo

Nagyon sokféle angoloktató applikáció létezik okostelefonokra, de az összes többi közül talán a Doulingo az egyik legpraktikusabb és legkönnyebben kezelhető. Különféle teszteken, szintfelmérőkön keresztül juthatunk el a nekünk megfelelő szintre, hogy nagyjából onnan tudjuk kezdeni az oktatást, amelyik nekünk megfelel.

Duolingo Forrás: Origo

PC-n is használhatjuk a programot egy böngészőben, ott viszont érdemes regisztrálni eredményeink megőrzése érdekében. Az applikáció rendkívül könnyen kezelhető, átlátható, ugyanakkor kellőképpen komplex ahhoz, hogy hatékonyan felmérje angoltudásunkat, de alapszintű oktatáshoz is kiváló.

Letöltés Androidra
Letöltés iOS-re
Letöltés Windows Phone-ra (600 forint)

Sulira fel!

Sok szülő kicsit aggódik amiatt, hogy gyermekeik mennyire iskolaérettek, nekik segít ez az alkalmazás. A készítők szórakoztató és játékos feladatokkal igyekeztek elérni, hogy lekössék a gyerekeket a feladatok közben.

Sulira fel! Forrás: Origo

A szoftver vizuális világa elég mesekönyves lett, ez előny lehet a 3 éves gyerekek szüleinek, viszont elképzelhető, hogy egy éppen iskolába készülő 6-7 éves gyerek már dedósnak fogja találni.

Letöltés Androidra

Ingyenkönyv

Nem kifejezetten kötelező olvasmányokra specializálódott ez az app, de azok közül is elég sokat tartalmaz. A szépirodalom mellett többek közt Verne összes műve, sci-fi regények is letölthetők belőle – bár bizonyos tartalmak fizetősek.

Ingyenkönyv Forrás: Origo

Ha meg akarja mutatni gyerekének a régi Delfin-könyveket vagy a Kockás képregényfüzeteket, érdemes letölteni az appot, ezek teljes kollekcióját is tartalmazza az alkalmazás – tanulás utánra. A felülete kicsit kiforratlan, elég nehéz például a szépirodalmi kategóriában kutakodni, de mivel nem nagyon van hasonló az appok kínálatában, érdemes kipróbálni.

Letöltés Androidra
Letöltés iOS-re

Magyar História

Az iskolai történelemkönyvek kiegészítéséül is szolgálhat ez a rendkívül dekoratív, illusztrációkkal, képcsarnokokkal telepakolt történelmi alkalmazás. A honfoglalástól egészen a rendszerváltásig, korszakokra bontva ismerteti az adott időszak meghatározó uralkodóit, vezéregyéniségeit. Nem törekszik teljességre, csak a széles közönség által is ismert névanyaggal dolgozik.

A Magyar História app Forrás: Origo


Az alkalmazás jól használható mind a magyar történelem iránt érdeklődők számára, mind a dolgozatokhoz való felkészüléshez. Az applikáció a teljes magyar történelmet tartalmazza rövid leírásokkal, híres történelmi személyek életének és politikai karrierjének elemzésén keresztül is.

Letöltés Androidra
Letöltés iOS-re
Letöltés Windows Phone-ra

Periódusos rendszer

A kémiaórák elmaradhatatlan kelléke a periódusos rendszer, amely appként táblagépen vagy okostelefonon mindig kéznél lesz.

A Periódusos rendszer alkalmazás Androidra Forrás: Origo

A digitális változat előnye az, hogy az elemek neveire ráklikkelve még egy részletes leírást is kapunk tulajdonságaikról: arról, hogy mikor fedezték fel őket, milyen atomi, termodinamikai, elektromágneses és egyéb anyagtulajdonságaik vannak. Az androidos alkalmazás mellett két hasonló, látványos periódusos rendszert ajánlunk iOS-re és Windowsra is.

Letöltés Androidra
Az Elements in Action nevű látványos periódusos rendszer letöltése iOS-re (4 euro)
Az Elements: The Periodic Table app letöltése Windows Phone-ra és Windows 8-ra

The Human Body by Tinybop

Sajnos kizárólag iOS-re érhető el ez a háromeurós app, amely az emberi test működését magyarázza el interaktív bemutatókon keresztül, rendkívül könnyen érthetően.

The Human Body by Tinybop Forrás: Origo

Nem magyar fejlesztés, de van magyar nyelvű menüje, és külön lehet benne vizsgálni gyerek- és felnőttkorú, eltérő nemű bábukon az egyes szervek működését. A bal oldali piktogramok segítségével lehet kiválasztani, hogy a szervezet mely részeit szeretnénk egy-egy rétegként bekapcsolni a bábun. Például lehetőség van arra, hogy csak az emésztőrendszert, a keringési rendszert, vagy a csontozatot lássuk, de ezeket együtt is megjeleníthetjük.

Minden réteg esetében lehetőség van mélyebb vizsgálatra is: például működés közben láthatjuk a szívkamrák működését, az emésztőrendszert pedig úgy vizsgálhatjuk meg, hogy a bábut etetjük és itatjuk, felhalmozva gyomrában az élelmet. Ami aztán a vékony-, majd a vastagbélbe kerül, és távozik.

Letöltés iOS-re

A magyar helyesírás szabályai

Az Akadémiai Kiadó helyesírási szótárát csak két napig lehet ingyen használni, teljes verzióját kétezer forintért kell megvenni – egyelőre csak Androidra. Ingyenes alternatívájaként a Helyesírás.hu oldalait érdemes felkeresni.

A magyar helyesírás szabályai Forrás: Origo

Ez az app a papírkiadásban is megvehető szótár digitális változata, ennek megfelelően nem túl izgalmas a felépítése: ám minden fontos szabály megtalálható benne, a szavak helyes írásmódját bemutató szószedet is. És sokkal kényelmesebb tableten cipelni, mint kinyomtatva.

Letöltés Androidra (2 napos próba ingyen, utána 1990 forint)

Polgár Judit sakkjátszótere

A Polgár Judit nevével fémjelzett applikáció a sakkozás szabályaira és trükkjeire tanít a gyerekek figyelmét és érdeklődését megragadó applikációkkal.

Polgár Judit sakkjátszótere Forrás: Origo

A sakk a legősibb és mind a mai napig az egyik legkomplexebb stratégiai játék, amely a gyerekek logikai készségét és gondolkozását egyaránt fejleszti, még ha nem is az általános tananyag része. Az app iOS-en és Windowson is igényes kivitelű, de az androidos kiadás fájóan hiányzik.

Letöltés iOS-re (2,7 euro)
Letöltés Windows 8-ra és Windows Phone-ra

Wolfram Alpha

A Wolfram Alpha kereső azoknak nyújt segítséget, akik komplexebb információkra kíváncsiak annál, amit egy egyszerű Google-keresés megválaszolhat. Nemcsak bonyolult egyenleteket tud megoldani, de érdekes kérdésekre is érzékletes válaszokat ad: mekkora területet jelent 1500 négyzetkilométer a valóságban? Milyen hangerőnek felel meg 30 decibel? Melyik ország felett lesz holnap délben egy űrállomás?

A Wolfram Alpha app Forrás: Origo

Gyakorlatilag csak azzal is eltölthetünk egy fél napot, hogy kipróbáljuk, a kereső milyen válaszokat, érdekes adatokat ad ki a legkülönbözőbb kérdésekre – ezeket viszont angolul kell feltenni neki. Aki nem akar fizetni az oldal használatáért, az felkeresheti böngészőből a www.wolframalpha.com oldalt is, amelynek alapszolgáltatásai ingyenesek.

Letöltés Androidra (676 forint)
Letöltés iOS-re (2,7 euro)

E-könyv olvasók

Okostelefonon nem túl komfortos, de egy nagyfelbontású kijelzős táblagépen már kényelmesen lehet e-könyveket is olvasni. A leggyakoribb könyvformátumok: a .prc (ezt használja az Amazon Kindle), a .epub (ezt az összes többi olvasó) és a .pdf (ez az interneten elterjedt).

Aldiko Forrás: Origo

Olvasóként olyan appot érdemes használni, amely a fent említett fájlokat meg tudja nyitni. A .prc fájlokhoz az Amazon ingyenes Kindle alkalmazása ajánlott, a .epubhoz és a .pdf-hez Androidon az Aldiko nevű appot érdemes használni, iOS-en pedig a Bluefire-t.

Aldiko: letöltés Androidra

Kindle: letöltés Androidra

Kindle: letöltés iOS-re

Kindle: letöltés Windows Phone-ra

A Bluefire letöltése iOS-re