Vagy asztal, vagy startképernyő lesz a Windows 9-ben

Satya Nadella just confirmed that the company was going to merge all of its major versions of Windows into one huge Windows platform
Laptops with a screen display of operating system Microsoft Windows 8 are shown at the education fair 'Didacta' in Stuttgart, Germany, 25 March 2014. Photo: Sebastian Kahnert/dpa
Vágólapra másolva!
Szakít a Windows 8-ban próbált univerzális megoldással a Microsoft.
Vágólapra másolva!

Újabb részletek láttak napvilágot a Windows várhatóan jövőre megjelenő, egyelőre Threshold kódnéven ismert kiadásáról. A Winbeta.org hírportál úgy tudja, hogy - ellentétben a korábbi hírekkel - a Windows 9-ből sem fog eltűnni a Windows 8-ban nem teljes sikert arató startképernyő, amelyen az ikonok helyett szoftverek és appok ikonjai helyezhetők el.

Vagy asztal, vagy startképernyő

Az érintőképernyős eszközök, táblagépek esetében az új Windows csak a startképernyős felületet fogja tartalmazni a Winbeta szerint, míg a hagyományos PC-ken csak a régi, Windows-asztalos felület lesz elérhető. A Windows 8 a két felületet még kombinálva tartalmazza.

Szépek, de nem kelendőek a Windows 8-as univerzális gépek Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Kahnert

A régi, asztalos felület esetében a Start menü is visszatér, ez már nem fogja kitölteni a teljes képernyőt a startképernyővel ellentétben, de akár appok csempéi is elérhetők lesznek benne.

A csempék is jobbak lesznek

A Winbeta úgy értesült, hogy az új Windowsban sok minden változik a csempés felület használatában azért, hogy az egyébként iOS-t vagy Androidot használók számára se legyen idegen a kezelés. A Windows 8 kezelése ugyanis elég szokatlan a két, jóval népszerűbb riválisnál. Többek közt interaktív csempék érkeznek bele: egy ilyennel nem kell egy alapfeladathoz - például kereséshez vagy üzenetküldéshez - megnyitni az adott appot, a fő funkció elérhető a csempéjéből.

Emellett egy új értesítési felület érkezik majd a Windows 9-be, amely leginkább a Windows Phone 8.1-ére hasonlít majd: ott a képernyő tetejéről lehet lehúzni a felületet, amely a bejövő üzenetekről tájékoztat, de például a Bluetootht, wifit is ott lehet ki- és bekapcsolni. Az új Windows már tartalmazni fogja a Cortana nevű beszédfelismerő technológiát is, amely egy külön csempéről indítható, és a Google Now-hoz hasonlóan lehet neki kérdéseket feltenni.