A Samsung óriása szinte kikezdhetetlen

samsung note 4
Ujjlenyomtolvasóval látták el az új Note-ot
Vágólapra másolva!
Mától kapható a boltokban a Samsung Galaxy Note 4, a dél-koreai cég óriási okostelefonja. A készüléken nehéz volt hibát találni, bárkinek azonban nem való: a továbbfejlesztett S Pen ceruza miatt elsősorban üzleti felhasználásra és kreatívoknak ajánljuk.
Vágólapra másolva!

A Samsung Galaxy Note 4 már első ránézésre is hatalmas, az okostelefon helyett inkább a phablet kategóriát erősíti. Az 5,7 colos kijelzővel a dél-koreai cég készüléke az Apple nagyobbik telefonja, az iPhone 6 Plus méretét is felülmúlja, de kisebb, mint a Google Nexus 6.

Hatalmas, 5,7 colos kijelzője van Forrás: Origo

A Samsung telefon előlapja és az azt övező fémkeret közötti résbe akár egy névjegykártya is befér. Be is gyűjti a szöszöket, állatszőröket és hajat, de amilyen gyorsan ráragad, olyan könnyű kiszedni is onnan. Ezt nevezik Samsung #gapgate-nek, ez a botrány azonban nem keltett akkora visszhangot, mint az Apple #bendgate, vagyis hogy az új iPhone-ok elhajlanak. A Samsung ráadásul állítja, a hézag szándékos, a tágulás és rázkódás ellensúlyozása érdekében van ott.

Belekerült az S5 ujjlenyomat-olvasója

A legújabb Note-ba bekerült a Samsung Galaxy S5-ből is ismert ujjlenyomat-olvasó. Regisztráció során tízszer kell végighúzni ujjbegyünket az érzékelő felett. Hátránya, hogy így a feloldást szinte képtelenség megoldani egy kézzel, főleg hogy csak szigorúan fentről lefelé húzható végig az ujjbegy a szenzorokon. Viszont látszólag a sebesség nem számít, ha gyorsan dörzsölgetjük a gombot fel-le, akkor is érzékeli, hogy mi vagyunk azok.

Ujjlenyomat-olvasóval látták el az új Note-ot Forrás: Origo

Érzékenyebb az e-ceruza

Az S Pen külsőre nem változott, azonban a nyomásérzékenysége a duplájára nőtt (1024-ről 2048 fokozatra), így az AMOLED-kijelzőn filctollal, tollal, ceruzával pontosabban tudunk rajzolni, vázlatokat és jegyzeteket készíteni. Minél erősebben nyomjuk rá, annál sötétebb és vastagabb vonalat húz. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ha egyenes felületen, például asztallapon fekszik a Note 4, a kiálló hátlapi kamera miatt az iPhone 6-hoz hasonlóan billeg. Érdemes egy tokkal “kitámasztani”, és védeni.

A készülék felismeri a kézírást, nem csak saját szerkesztőfelületén, de külső alkalmazásokban is: például üzenetküldő appokban felajánlja, hogy írhatunk kézzel, ha kényelmesebb. Az esetek többségében jól értelmezi a kézírást, és a magyar betűkészletet is remekül használja.

Legújabb kutatásainkat is lejegyezhetjük

Az S Note a speciális karaktereket, képleteket, geometriai ábrákat is tudja értelmezni, így kutatások, számítások lejegyzésére is alkalmas. Ugyanakkor nagyon kell figyelni, hogy egy sorban maradjunk, és viszonylag szép kézírással jegyzeteljünk, különben a konvertálásnál kihagy egyes jeleket, vagy nem helyesen alakítja át azokat. A jegyzetek írását folytathatjuk asztali gépen, laptopon is, illetve meg is oszthatjuk őket.

Egy apró szkenner is egyben

Az intelligens kijelölő eszközzel bármilyen felületet kijelölhetünk a képernyőn: képeket, szöveget egyaránt. Ahogy a képklip funkcióval speciálisan rajzolt alakzatban is belevághatunk az aktuálisan megjelenített képernyőképbe. Aztán elmenthetjük, megoszthatjuk, jegyzethez, e-mailekhez és üzenetekhez csatolhatjuk a kijelölt részt. Ha szöveg található a kijelölésben, automatikusan megjelenik egy T betű ikon a jobb felső sarokban, amellyel azonnal digitalizálhatjuk a szöveget, és továbbíthatjuk szövegszerkesztőbe, e-mail és üzenetküldő appokba.

Az S Pen külsőre nem változott, de duplájára nőtt a nyomásérzékenysége Forrás: Origo

A 16 megapixeles kamerával készített felvételeket is digitalizálhatjuk, így azonnal tudjuk szerkeszteni: rajzolhatunk rá, beleírhatunk, a fotó egyes elemeit kitörölhetjük, alakíthatjuk. Így lehetőségünk nyílik dokumentumok, jegyzetek, képek gyors “szkennelésére”, és azonnali feldolgozására.

A TouchWiz felhasználói felületének köszönhető a többablakos üzemmód: ez nem új funkció, de most már könnyebben aktiválható. Az ablakok felső sarkában elhelyeztek egy felezőikont ezen üzemmód bekapcsolására, egy csúszkával pedig eldönthetjük, melyik ablakból mekkora részt szeretnénk látni.

Szelfipanoráma nagyobb társaságnak

A beépített kameraalkalmazásban nemcsak sima önarcképeket, szelfipanorámát is lehet készíteni. A 120 fokos látószögnek köszönhetően több ember is ráfér a fotóra, kinyújtott kézzel akár 5-6 ember is ráfér a képre anélkül, hogy egyes testrészeik lemaradnának.

A szelfizést segíti, hogy a pulzusérzékelő egyben exponálógombként is funkciónál, ha rajta tartjuk az ujjunkat, majd elmozdítjuk róla, elkészíti a képet. Így akár egy kézzel is könnyedén tudunk fotózni vele, anélkül, hogy zsonglőrködni kéne a telefonnal.

Gyönyörű színeket produkál a Note 4 nagyfelbontású kijelzője Forrás: Origo

A kijelző és a kamera verseng

Ugyan a gyártó az oldalán azt írja, az elő- és hátlapi kamerák “ragyogóbb és tisztább” képeket és felvételeket készítenek még rossz fényviszonyok között is, az eredmény nem egészen ezt igazolja. A 2560 x 1440 pixeles nagyfelbontású kijelzőn pedig még inkább látszódnak a hibák.

Hiába a 16 megapixeles lencse, és a lehetőség 4K-felvétel készítésére, az eredmény elmarad a várakozásoktól. A színek gyönyörűek, az élességgel sincs gond, ugyanakkor felhős, félhomályos fényviszonyok mellett a kép szemcsés, a részletek elvesznek, nem az igazi. Fotós kollégák szerint viszont fontos megjegyezni, hogy a nagyfelbontás miatt elég egy kicsit belenagyítani a képbe, hogy elérjük a fotó teljes méretben való megjelenítését, és ezáltal láthatóvá váljanak a képpontok - vagyis nem biztos, hogy a kamerával van a gond.

Az első vásárlóknak ajándék is jár

Összességében a Note 4 annak egy szuper telefon, akit nem zavar a hatalmas nagy méret és az épp hogy még korrektnek nevezhető, 3220 milliamperórás akkumulátor. A töltési idő viszont 30 százalékkal javult, fél óra alatt nulláról 50 százalékosra feltölthető a készülék, állítja a gyártó. A telefont 2,7 gigahertzes processzorral, 3 gigabájt memóriával és 32 gigabájt tárhellyel szerelték még fel.

A Note 4 ma kerül a boltokba Magyarországon is: fehér, fekete és arany kivitelben. A Samsung budapesti márkaboltjaiban az első vásárlóknak egy 50 ezer forint értékű, Samsung Level Box vezeték nélküli hangszórót is adnak ajándékba. Az okostelefont azonban mindhárom szolgáltatónál is meg lehet majd venni különböző konstrukciókkal. A Samsung készülék induló ára kártyafüggetlenül, hűségidő nélkül bruttó 235 ezer forint lesz.