Ez most az olcsó okosmobilok krémje

olcsó mobil
Vágólapra másolva!
Néhány tízezer forintért is vehet okostelefonja: a szolgáltatók kínálata.
Vágólapra másolva!

Induló vásárlási tanácsadó sorozatunk első részében a most kedvező áron megvehető okostelefonokat gyűjtöttük össze a hazai mobilcégek kínálatából. Szándékosan nem a legolcsóbb készülékekre törekszünk, ezek ugyanis nem feltétlenül számítanak a legjobb vételnek, inkább a remek ár-érték arányú mobilok felkutatására törekszünk.

A legjobb olcsó mobilok a Telenornál

A Telenor aktuális árlistájából az első helyezett a Huawei Ascend Y330: ez a készülék e sorok írásakor 26 ezer forintba kerül, és csak egyetlen olcsóbb telefon van csak nála, a Galaxy Pocket Neo. Ez utóbbi készülék már annyira fapados, hogy érdemes kiadni plusz hatezer forintot az Y330-asért.

A Huawei Y330 Forrás: Huawei

Mit kapunk a 26 ezer forintunkért a Huawei telefonjában? Az tény, hogy nyolc magot és nagyfelbontású kijelzőt nem, ezek helyett a telefonban egy kétmagos, 1,2 GHz-es MediaTek gyártmányú rendszerchip és egy 800x480 pixeles felbontású, 4 colos LCD kijelző van. A kettő közül igazából a lapkát lehet csak kritizálni, az ugyanis nem teljesítményéről híres, de ne feledjük, hogy alsó kategóriás készülékről van szó. Ebben csak fél gigabájt memória van, már néhány app megnyitása is megakasztja az Android rendszer működését.

A következő lépcsőfokot árban a Samsung Galaxy Young 2 telefon jelenti, ennek 31 ezer forint az ára – tudásban viszont nem nyújt annyival többet az Y330-nál, hogy érdemes rá spórolni. Jobb választás a Nokia Lumia 530-st 38 ezerért. Ez Windows Phone 8.1-et, egy nagyon jó mobil operációs rendszert futtat – bár kevesebb app van rá az Androidnál. Ugyanennyibe kerül a nagyon hasonló hardverre épülő Sony Xperia E1, ami androidos, de csak a processzora gyorsabb a Huawei Y330-nál.

Nokia Lumia 530 Forrás: Nokia

A legjobb olcsó mobilok a Telekomnál

A Telekom olcsó készülékei között is megtaláljuk a Huawei Y330 és Samsung Galaxy Pocket Neo párost, viszont itt van más érdekesség is, mégpedig a szuperolcsó Alcatel POP C1 telefon személyében. A Neo és a C1 ára között csak pár ezer forint a különbség, de ezért cserébe egy sokkal használhatóbb kijelzőt (320×240 helyett 320×480, ráadásul 3,5 colos képátlóval) és jobb mobilnetes adatátviteli sebességet kapunk.

Az Alcatel Pop S3 Forrás: Alcatel

Ha átlépjük a 20 ezer forintos határt, ennél a szolgáltatónál is előkerül a Huawei Y330, illetve pár ezer forinttal többért megkapjuk az Acer Liquid Z4-es telefont is. Ez kicsivel gyorsabb processzort és jobb kamerát (3 helyett 5 Mpixel, ledes vakuval) kínál. A különbségek nem életbevágóak, az Acer mellett szólhat viszont az, hogy a gyártó nálunk kevésbé ismert még, így kisebb az esélye, hogy minden ismerősünknek hasonló készüléke legyen. A Z4 különlegességének mondható a hátlapon a kamera alatt elhelyezett gomb, aminek funkcióját mi magunk állíthatjuk be – például egy gombnyomásra elindítható vele a fényképezőgép vagy éppen a híváslista. Hiányzik viszont a rádió, így akinek ez fontos, az maradjon a Huaweinél.

A Z4-hez nagyon közel van árban a Galaxy Young 2, ami viszont szerintünk felejtős: az igaz, hogy a modern technológiából több került bele - például van benne NFC chip és rádió is -, viszont a hardver jóval gyengébb: egymagos, 1 GHz-es processzor, 3 Mpixeles fényképezőgép és 3,5 colos, 320x240 pixeles kamera az, amit áráért kínál.

Az Acer Liquid Z4 Forrás: Acer

A 40 ezres határt éppen csak átlépve találhatjuk az Alcatel POP S3-at, amiben az az érdekes, hogy ez már LTE-képes, ráadásul más szempontból is a felsőbb kategóriát képviseli: kijelzője 4 col mellé már WVGA felbontást kínál, plusz autofókuszos, LED-es kamerát kapunk 5 Mpixellel, illetve egy négymagos, 1,2 GHz-es processzort.

A legjobb olcsó mobilok a Vodafone-nál

A Vodafone kínálatában a sajátmárkás Smart Mini az egyik szuperolcsó ajánlat, de ezt a telefont inkább hagyjuk ki, és helyette spóroljunk össze egy kicsivel több pénzt a Smart 4 Minire. Ez az egy szám eltérés a valóságban elég komoly különbséget jelent, a Smart 4 ugyanis alighanem a legolcsóbb 800x480 pixeles felbontású mobil a piacon. Mindez a 4 hüvelykes képátlóval együtt egy sokkal drágább telefont feltételezne.

A Vodafone Smart 4 Mini Forrás: Vodafone

A rendszerchipje ismerős lehet a Huawei Y330-ból, és igazából a többi specifikáció is hasonló, például kapunk rádiót és HSPA mobilnetet is, ami ezért az árért (mondjuk Max M tarifával 23 ezer forint) nagyon jó ajánlat.

Sajnos a Smart 4 Mini után elég üres a Vodafone kínálata, a következő lépcsőfokot (legalábbis ezen írás születésének pillanatában) a Sony Xperia E1 és az Alcatel POP C7-et kapjuk. Az utóbbi ára itt 36 ezer forinttól indul, amiért cserébe egy meglepően nagy méretű, 5 colos kijelzőt kapunk, 800x480 pixeles felbontással – aki tehát szeretne elindulni a phabletek felé, az nyugodtan választhatja ezt a mobilt. Igaz, maga a panel nem a legjobb és a kamera minőségétől sem fogunk elájulni, de itt ismét csak az ár-érték arány kellemesen magas voltára tudunk mutogatni.

A Sony Xperia E1 Forrás: Sony


Kedvező árú, feltöltőkártyás konstrukcióban a két diszkont mobilcég, a Bluemobile és a Tesco Mobile is erős. A Bluemobil kínálatából az okostelefonok közül a már említett Alcatel Pop C1-est lehet kiemelni 14 ezer forintért. A Tescónál az Alcatel Pop C2-es tűnik jó vételnek 20 ezer forintért.

A feltöltőkártyás ajánlatokra koncentrálunk

Válogatásunk alapját elsősorban a szolgáltatóknál feltöltőkártyás konstrukcióban elérhető készülékek alkotják, mert ezek árai közelítenek a hálózatfüggetlen mobilokéhoz - kedvezmények és részletfizetési lehetőségek nélkül ezek a legdrágábbak -, és egyértelműen összehasonlíthatók egymással.

Aki számlás előfizetéshez keres mobilt találkozhat ezeknél jóval kedvezőbb árakkal is, adott esetben még az is elképzelhető, hogy meglepően jó mobilt kaphat kézbe 0 forintért. Ez azonban csalóka: a szolgáltatók sem jótékonysági intézmények, így az alacsonynak tűnő árhoz a több éves hűség mellett igen magas havi tarifát is társítanak.

Samsung Galaxy Pocket Neo 3 Forrás: Samsung

Ha vesszük a fáradtságot és végigszámoljuk, könnyen kiderülhet, hogy a bolti ár másfélszeresét fizetjük majd ki, hacsak nincs valóban szükségünk az ilyen különleges díjcsomagok nyújtotta valamennyi extra lehetőségre. A telefonok sorba vételét szolgáltatók szerint végezzük, hiszen a vásárló itt a kötöttségek miatt általában nem ugrál ide-oda az egyes cégek között.