Mostantól több adót fizethet Európában a Google és a Facebook

Vágólapra másolva!
Bezárul a kiskapu, amely révén megúszták a fizetendő adók jelentős részét a technológiai óriáscégek.
Vágólapra másolva!

Hamarosan jelentős összegű adót kell fizetnie Európában többek közt a Google-nak, a Facebooknak de még az Apple-nek is. Mindhárom cégnek Írországban van az európai főhadiszállása, ott ugyanis eddig kedvező adózási lehetőségek fogadták őket.

Vége az ír adózási paradicsomnak

Az ír pénzügyminisztréium a héten jelentette be, hogy megszünteti azt a Double Irish néven ismert, teljesen legális gyakorlatot, amely lehetővé teszi a multinacionális vállalatok tagjai számára a profit utaztatását más országokba. A Google például az írországi bevételei után Bermudán adózik, mert ott jóval alacsonyabb összegű a kirótt adó mértéke.

Nem is véletlenül települtek tömegével a válallatok Írországba: itt működik az Apple, az Amazon, az Adobe, a Microsoft és a Facebook európai központja is - írja a New York Times.

A módszer segítségével a vállalatok nevetségesen alacsony összegű adót fizettek teljes európai tevékenységük után, mivel annak zömét mindig az ír központon keresztül végzik.

Kapnak még pár évet

Bár a kiskapu már jövő jauár elsejétől bezáródik, a Double Irish alapján korábban adózó vállalatok még 2020-ig élhetnek a számukra kedvező lehetőséggel. Ezt követően azonban ugyanúgy helyben kell adózniuk, mint minden más vállalatnak.

Ez utóbbi azért fontos, mert a jóval kedvezőbb adóterhek miatt az amerikai óriáscégek versenyelőnybe kerülhettek az európai társaikhoz képest, az Apple vagy Google évente dollármilliárdokat spórolhatott meg - írja az Ars Technica. A technológiai cégek gyakorlatát egyébként korábban az Európai Unió mellett Barack Obama amerikai elnök is bírálta.