Windows 9: jön a Microsoft utolsó esélye

windows 8, illusztráció
Vágólapra másolva!
Valószínűleg már jövő tavasszal megjelenik a Windows teljesen új verziója, amely azt fogja tudni, amit a Windows 8-nak kellett volna már tavalyelőtt. Lehet, hogy a Microsoft végleg lemaradt?
Vágólapra másolva!

Hiába jelent meg tavaly ősszel a legújabb Windows javított, 8.1-es verziója, a Microsoft rendszere és az azt futtató eszközök nem tudnak lépést tartani a rivális Google- és Apple-termékekkel. A hagyományos számítógépek – laptop, ultrabook vagy asztali modell – egyre kevésbé fogynak, az emberek új PC helyett inkább táblagépet vagy okostelefont vesznek.

A Microsoft utolsó esélye

Nem csoda, hogy a WinSuperSite hírportált működtető Paul Thurrott belső forrásból származó értesülései szerint a Microsoft már az idén áprilisban bejelenti a Windows 9-et. A Threshold, vagyis "küszöb" kódnevet viselő szoftver tesztverziói az idén elkészülnek. Azt még nem tudni, ezek közül melyik lesz publikusan is hozzáférhető és tesztelhető. Thurrott információi szerint a végleges kiadást 2015 tavaszán lehet majd megvenni.

Egyelőre csak a bemutatókon tolonganak a Windows 8-as gépek előtt Forrás: AFP/Getty Images/Mario Tama

Thurrott forrásai szerint ez egy jócskán átdolgozott Windows lesz, amelyben már nem különülnek el az új, érintőképernyős felületre írt, illetve a megszokott Windows-asztalon futó programok, mint a Win 8 esetében. Ehelyett egymás mellett futnak majd, ahogy régen a windowsos programok, nem kell használatukhoz a teljes képernyős és az ablakos felület között váltogatni. A teljes képernyős nézetben használt új nyitóképernyőt a billentyűzetet és egeret használók gyakorlatilag sosem használják. A szakújságíró úgy tudja, hogy az új Windowsban visszatér a teljes értékű Start menü is: ez a Windows 8-ból teljes egészében hiányzott, de a 8.1-ben is csak egy felemás pótlék helyettesítette.

Ha ez valóban így van, az azt jelenti, hogy a Microsoft beismeri, hogy tévedett a Windows 8 kialakításával, bár az ezért felelős vezető, Steven Sinofsky már nem sokkal a Win 8 premierjét követően távozott a cégtől, amelynek élére is új vezetőt keresnek Steve Ballmer helyett. Gyakorlatilag a Windows 9 sikerén múlhat a Microsoft jövője, bár lehet, hogy a 2015 tavaszi megjelenéssel már végképp elkésik a mobilok és a táblagépek piacán évek óta lassabban haladó Microsoft. A tökéletesített verzió megjelenéséig mindenesetre a Windows 8.1-hez is kiad még egy frissítést a vállalat.

A legrosszabb éven vannak túl a gyártók

A számítógépgyártó cégek tavaly az egyik legrosszabb évüket zárhatták, miután 2013-ban tíz százalékkal csökkentek a PC-k eladásai – hasonló mértékű visszaesésre a számítógépek piacán még nem volt példa –, derül ki a Gartner piackutató cég elemzéséből. A csökkenés oka az okostelefonok és táblagépek olcsóbbá és népszerűvé válása. Ezek az eszközök egy sor alapfeladatot ellátnak a facebookozástól a Skype-ig, ráadásul olcsóbban beszerezhetők, mint egy számítógép, így a PC lecserélése másodlagossá vált.

Forrás: AFP/Getty Images/Mario Tama

Már majdnem két éve elérhető a Windows 8, de hiába tervezték meg úgy, hogy táblagépeken, laptopon és asztali gépeken is egyaránt kényelmesen lehessen használni, nem aratott sikert még a 8.1-es verzió tavaly őszi premierjét követően sem. Egy hagyományos laptopon semmi baj nincs a Windows 8-cal, ám egy windowsos táblagép nem vonzó: az univerzális, laptopként is használható típusok drágák, az egyszerűbb típusok pedig azért nem elég versenyképesek, mert az Androidnál és az iOS-nél jóval kevesebb applikáció és játék érhető el rájuk.

Az Apple és a Google mellett kell labdába rúgni

Bár windowsos számítógépekből még tavaly is közel tizenkilencszer annyi talált gazdára, mint Macből, az iOS-t használó eszközökkel együtt az Apple eladásai már csaknem azonosak a windowsos PC-kével. Az idén az Apple már annyi eszközt – számítógépet, telefont és táblagépet – fog eladni, ahány windowsos gép gazdára talál – hívja fel a figyelmet cikkében az Asymco elemzője.

A Google Android szoftvere pedig még ennél is szélesebb körben elterjedt. Ezt egy rakás gyártó használja, hiszen ingyenesen licencelhetik (ha cserébe a Google szolgáltatásait elhelyezik a főképernyőn). Ráadásul az Androiddal már egy iPadnél jóval olcsóbban, 50–80 ezer forintért elég jól használható táblagépet lehet venni, ami töredéke egy fejlett windowsos szupertábla árának, és már elég jó az appkínálata is (még ha el is marad az iOS-étől).

Nem véletlen, hogy a CES-en maga az Intel is bejelentette, hogy az új táblagépes hardvereit úgy fejleszti, hogy azok a Windows mellett Android futtatására is alkalmasak legyenek. A cég bemutatóján egy olyan táblagép futott, amelyen egy gomb megnyomásával lehetett egy-két másodperc alatt Windowsról Androidra váltani. Az előbbi rendszer hagyományos szoftverek – például Word, Office – futtatására alkalmas, az utóbbi a mobilos alkalmazásokban erősebb. Az azonban csak később fog kiderülni, hogy a két rendszer közötti váltogatást hasznosnak vagy inkább idegesítőnek találják majd a felhasználók.