Elképesztően hatékony a Facebook új arcfelismerője

Deepface, arcfelismerés, arcfelismerő szoftver, Facebook
A Face.com arcfelismerő szoftvere
Vágólapra másolva!
Az új mesterséges intelligencia majdnem olyan hatékonyan ismer fel arcokat, mint az emberi agy.
Vágólapra másolva!

A Facebook DeepFace nevű új számítógépes algoritmusa az elvégzett tesztek során 97,25 százalékos hatékonysággal volt képes emberi arcok felismerésére. A felismeréseket végző emberek csak hangyányival szerepeltek jobban, 97,53 százalékban ismerték fel sikerrel egy másik ember arcát fényképeken. A gép és az ember arcfelismerő képességeinek összehasonlítását egy kifejezetten erre szolgáló, szabványos teszttel végezték – írja a Technology Review, az MIT tudományos szaklapja.

Ez áttörést jelent, mivel algoritmussal korábban még sosem értek el hasonló szintű hatékonyságot, a gép mindig nagyobb hibaaránnyal ismerte fel az arcokat, mint az ember. Az algoritmus teszteléséhez összesen négyezer emberről készült 120 millió darab fotót használtak. Ráadásul a Facebook fejlesztése attól függetlenül tud felismerni arcokat, hogy azokat milyen fényviszonyok mellett, vagy milyen szögből fotózták.

Így dolgozik a DeepFace Forrás: Facebook

Yaniv Taigman, a Facebook mesterséges intelligenciával foglalkozó csapatának fejlesztői szerint az áttörést a deep learning, magyarul gépi mély tanulás alkalmazása tette lehetővé. Mesterséges intelligenciát úgy is létre lehet hozni, hogy a lehetséges események millióira előre beprogramozzák a lehetséges válaszokat. Izgalmasabb módszer, ha csak az alapvető képességekkel látják el a gépet, amely egy csecsemőhöz hasonlóan, az alapoktól kezdi megszerezni az ismereteit – ez jelenti a deep learning lényegét.

Az algoritmus egy pontok hálózatából álló 3D-s modellé alakítja az arcot, amelyet az igazolványképeken láthatóhoz hasonló, szemből látható pozícióra igazít. Ezáltal teszi összehasonlíthatóvá a különböző irányokból készült képeket. Ezt követően képes megállapítani a már adatbázisában lévő portrékkal való hasonlóságot. A fejlesztők hangsúlyozták, hogy a megoldás két arckép összehasonlítását képes hatékonyan végezni, ez a megoldás azonban hatékonyabbá teheti a Facebookon most is jelen lévő, hasonló funkció működését, amely a feltöltött fotókon automatikusan felismeri az ismerősöket. (Európában adatvédelmi okokból ezt nem teszi a szoftver, csak a nevek bejelölését könnyíti meg.)

A felismerés fázisai Forrás: Facebook

Fejlesztői a múlt héten egy kutatási jelentést adtak ki az algoritmussal elért eredményekről, ám kiemelték, hogy a DeepFace egyelőre fejlesztés alatt áll, így még nem tudni, hogy mikor lehet élesben bevezetni a közösségi oldalon.