Megspóroljuk önnek egy új konzol árát

videojáték
Vágólapra másolva!
Jön a karácsony, költhet egy vagyont új Xboxra vagy Playstationre, vagy várhat a vásárlással: ez a tíz legjobb új játék a régi konzolokra.
Vágólapra másolva!

A konzolok új generációja - a Playstation 4 és az Xbox One - már lassan egy éve elrajtolt, a régi gépek lecserélését még mindig csak a legelvakultabb játékosoknak lehet jó választás. Egyszerűen nincsenek még szuperjátékok az új generációs gépekre. Nem is feltétlenül kell új gépet venni: összeszedtük a tíz legjobb játékot, amelyek még Playstation 3-ra és Xbox 360-ra is megjelennek.

Forza Horizon 2

A Forza Horizon 2 Forrás: Origo

Platform: X360
Megjelenés: október 3.

Bár a Microsoft nagyon ügyesen az Xbox One konzollal fűzi össze nyílt terepen játszódó autóversenyes játékának folytatását, a szemfülesebb játékosok kiszúrhatták, hogy Xbox 360-on is tiszteletét teszi a program. Persze a két változat grafikája között jelentős az eltérés, mertkét különböző grafikai motor fut alattuk - a régebbi gépen a látvány nyilván egyszerűbb.

Játékmenet tekintetében azonban semmi szégyenkeznivalója nincs a 360-as verziónak sem. A Forza Horizon 2 óriási bejárható területet és rengeteg autót tartalmaz, elődjéhez híven egy lazább, kevésbé szimulátoros arculatot képvisel, mint a Forza Motorsport című fősorozat fő részei. Akik még idén ősszel is akarnak egy jó autóversenyes játékot Xboxra, nem kell miatta százezret kiadniuk, és még csak igénytelen, összecsapott átirattól sem kell tartaniuk, hiszen a két változat fejlesztését külön csapatok végezték.

***


Alien Isolation

Alien: Isolation Forrás: Origo


Platform: PS3, X360
Megjelenés: október 7.

Lehet, hogy a rendező Ridley Scott ezzel nem ért egyet, de az Alien még mindig nem ment ki a divatból. Ezúttal pedig egy igazi gatyatelerakós horror készült a témában, ahol nem az idegenek töménytelen pusztítása a cél, hanem a túlélés. Éppen ezért óriási gépágyúk helyett be kell érnünk az elemlámpával, a könyörtelen rambózás helyett pedig a lopakodást kell választanunk, ám épp ez adja a szoftver varázsát. A készítők nem féltek bevallani, hogy elsődleges céljük az volt, hogy hangulatban és atmoszférában az eredeti A nyolcadik utas: a Halál-hoz nyúljanak vissza, az eddig demonstráltak alapján pedig ezt tényleg hozzák is. Ami legalább ilyen jó hír, hogy az Alien Isolation olyannyira nem igényel új gépet, hogy a fejlesztők egymás között “találd ki melyik verzió megy” játékot játszottak, annyira megtévesztő a hasonlóság a játék régi és új generációs változatai közt.

***

The Evil Within

The Evil Within Forrás: Origo


Platform: PS3, X360
Megjelenés: Október 14.

Még egy horrorjáték, de merőben más stílusban: a mostanra már meglehetősen elkorcsosult Resident Evil-játékok atyja próbálja új életre kelteni a túlélő-horror műfajt, méghozzá az Elder Scrolls és a FallOut játékok mögött álló Bethesda Softworksszel karöltve. A The Evil Within egy roppant beteg akciójátéknak ígérkezik, ami tényleg csak az erősebb idegzetű játékosoknak ajánlott.

Akik azonban nem szeretik az Alien visszahúzódó, lopakodósabb stílusát, és puszta kézzel (vagy mindenféle fegyverrel) akarják elpusztítani a gonoszt, a lehető legvéresebb módon, azoknak mindenképpen ez a karácsonyi szezon legnagyobb telitalálata. Érkezik persze PS4-re és Xbox One-ra, is de a nagyobb felbontáson és a jobb képfrissítésen kívül valószínűleg nem tudnak majd sokkal többet az új generációs verziók.

***


Call of Duty Advenced Warfare

Kevin Spacey karaktere a Call of Duty Advanced Warfare-ben (a kép az Xbox One kiadásból van) Forrás: Origo

Platform: PS3, X360
Megjelenés: november 3.

Nincs őszi játékszezon új Call of Duty nélkül: mivel a játék kiadójának minden évben az nem titkolt célja, hogy az aktuális epizód a világ összes pénzét a nyakukba öntse, a játék természetesen nem hagyja ki a Playstation 3-at és az Xbox 360-at sem. Az új CoD a 2050-es években játszódik, így a korábbi epizódok háborús környezetét enyhe sci-fi elemekkel fűszerezi, ami jót is tesz az amúgy már unalomig ismételt katonásdinak.

Nemcsak a futurisztikus beütés és Kevin Spacey virtuális jelenléte miatt lehet bizakodva várni a játékot, de azért is, mert az Advanced Warfare a széria leghosszabb ideig fejlesztett epizódja (kettő helyett három évig hegesztették), ami miatt az eddigieknél több újítás várható a játékmenetben. Persze némi aggodalomra adhat okot, hogy a régebbi gépek verziót egyelőre ügyesen rejtegetik, nagyon azért nem kell megijedni: a sorozat rajongótáborának túlnyomó része még mindig nem váltott generációt, így szinte kizárt, hogy a vizualitáson, illetve a multiplayer létszámán kívül komolyabb különbség legyen a változatok között.

***

LEGO Batman 3: Beyond Gotham

A LEGO Batman 3 Beyond Gotham Forrás: Origo

Platform: PS3, X360, Wii U
Megjelenés: november 14.

Nem nagy meglepetés, hogy a legújabb legós videojáték is megjelenik a Sony és a Microsoft régebbi gépeire, hiszen ezek a szoftverek általában a kézikonzoloktól kezdve a kávéfőzőkig mindenre megjelennek. A népszerű LEGO Batman sorozat legújabb része is épp olyan aranyosnak és viccesnek ígérkezik, mint két elődje, ráadásul Gotham helyett már a világűr a játszóterünk. A játékban nemcsak a Denevérembert, de annak ellenségeit, vagy akár az Igazság ligájának tagjait is irányíthatjuk, mint Superman vagy Flash. A szoftver nem tervez letérni az elődjei által már kitaposott útról, így ugyanazt kell várjuk a LEGO Batman 3-tól, mint bármelyik korábbi LEGO címtől: családbarát, kooperatív szórakozást. Ennél pedig se többet, se kevesebbet nem fogunk kapni.

***


Assassin’s Creed Rogue

Assassin's Creed: Rogue Forrás: Origo

Platform: PS3, X360
Megjelenés: november 14.

A kaland-, és történelmi elemekkel megtűzdelt akciót kínáló Assassin’s Creed-sorozat játékai évek óta a legnépszerűbbek közé tartoznak. Bár a kooperatív játékmóddal és megújult grafikai motorral érkező Unity csak PS4-re és Xbox One-ra lesz elérhető, a PS3 és az X360 megkapja saját exkluzív epizódjukat, a Rogue-t. Míg a next-gen epizód a francia forradalom színterén játszódik, addig ez a hétéves háború Amerikájában, ahol mi magunk is asszaszinokat kell hogy öljünk, miután saját rendünk ellenünk fordul. A Rogue nem csupán érdekes alapfelállásba helyez minket, de a tavalyi epizód legtöbb pozitív elemét - hajózás, lopakodás - is igyekszik tökélyre fejleszteni, így a sorozat kedvelői valószínűleg megtalálják benne, amit keresnek. Ráadásul ezzel nem nagyon tud zsákbamacskát árulni a kiadó: mivel a játékból nem készül következő generációs változat, pontosan azt fogjuk kapni, amit a videókban láthattunk - nem egy mérföldekkel szebb szoftver előzeteseivel adják el nekünk a csúnya kishúgot.

***

Far Cry 4

Far Cry 4 (a kép az új generációs verzióból van) Forrás: Origo


Platform: PS3, X360
Megjelenés: november 18.

Miután a Far Cry 3 teljesen eszement főgonoszába minden játékos egyből beleszeretett, a készítők most megpróbáltak még egy lapáttal rátenni az akcióra. A negyedik részben egy rózsaszín öltönybe bújt homoszexuális diktátort kell legyőzni, aki nem mellesleg totál pszichopata. A túlélési feladatokkal operáló akciójáték legújabb folytatása elődjeivel ellentétben nem trópusi környezetben játszódik, hanem a Himalája hegységeiben, a továbbjutáshoz pedig például elefántokat is segítségül lehet hívni.

Noha a realitás talajától várhatóan igen messze, a szórakoztatáshoz várhatóan annál közelebb lesz a Far Cry 4 - a fejlesztők ígéretei szerint még nagyobb bejárható területen, még több akcióval. Külön öröm, hogy a playstationös változatokban lehetőségünk van - korlátozott időre - behívni azokat barátainkat is a többjátékos módba, akik magával a szoftverrel nem rendelkeznek.

***




LittleBigPlanet 3

LittleBigPlanet 3 Forrás: Origo


Platform: PS3
Megjelenés: november 19.

A LittleBigPlanet 3 egy családbarát móka, mely egyszerre akár négy játékost is bevonhat az oldalnézetes ugrálásba. Játékmenetre egyszerű, mint a kő, varázsa nem ebben rejlik: saját pályákat, minijátékokat és egész kis világokat teremthetünk, és azokat megoszthatjuk a többi játékossal, valamint mi is kipróbálhatjuk az általuk készítetteket.

Bár külsőre egyértelműen a gyerekeknek ajánlaná az ember, valójában a felnőtteknek szóló kínálatban sem sűrűn találni ilyen kreatív és színes alkotást. Ugyan a játék színes-szagos külseje nagyon találó és bájos, még a PlayStation 3-ból sem nagyon sajtolja ki a maximumot, így a kurrens- és következő generációs változatok között szignifikáns különbség várhatóan még a vizualitás terén sem lesz.

***



Middle-Earth: Shadow of Mordor

Shadow of Mordor Forrás: Origo


Platform: PS3, X360
Megjelenés: november 21.

Ha tippelni kellene, a listában szereplő játékok közül melyiket csupaszítják majd le leginkább új generációs változatához képest, habozás nélkül a Tolkien világában játszódó kaszabolós szerepjátékra tenném a voksomat. Az alapok persze változatlanok, hiszen a Shadow of Mordor PS3-on és X360-on is élvezetes kalandjáték lesz, a fejlesztők azonban több óvatos megjegyzést is tettek - játékmenetet is érintő - kompromisszumokról, ami nem jó jel. Azért a szoftver rossz szinte biztosan nem lesz, a Gyűrűk ura kedvelőinek pedig így is az ideális választás.

Ráadásul a next-gen változat kivételes kritikai elismerésben részesült, így némi csupaszítással sem valószínű, hogy a játékélmény komolyan csappanna - a november végén esedékes megjelenésig pedig úgyis kénytelenek lesznek többet mutatni ezekből a verziókból is. Mi azért bizakodunk, hiszen az eddigi anyagok alapján a játék roppant élvezetes és mély játékmechanikával rendelkezik, ráadásul jobban megismerkedhetünk benne Mordor világával, mint bármelyik mozifilmben.

***


Dragon Age: Inquisition

Dragon Age: Inquisition Forrás: Origo


Platform: PS3, X360
Megjelenés: november 21.

A népszerű Dragon Age-sorozat harmadik epizódja az őszi szezon legkomolyabb szerepjátékának ígérkezik, és közben mégsem. A változtatható története miatt rendkívül egyedi Mass Effect játékról ismert Biowar ugyanis úgy alakította ki az Inquisition harcrendszerét, hogy az kétféleképp is használható legyen: a régebbi RPG-k szerelmesei egy lassabb, kimértebb metódust használhatnak, a modernebb stílust preferálók pedig feszített tempóban kedvükre kaszabolhatják szét ellenfeleiket. Akik olyan szoftvert keresnek, melyben komolyabban el tudnak merülni, és melynek világában az egész telet átvészelhetik, nem kell tovább kutassanak.

Már ez a játékfelhozatal is bőven meghaladja a hazai átlagpénztárca tűréshatárát, ráadásul ez a kiemelt tíz cím csupán a felhozatal abszolút krémje.