Hihetetlen, mire képesek a robotok

2014.10.15. 17:29

Legújabb fejlesztéseiket mutatták be a legnagyobb gépgyártó vállalatok a Japán Robot Héten, Tokióban. A kis humanoidokkal csevegni lehet, a másik robot üditővel, kávéval látja el a látogatókat pillanatok alatt, míg a robotváz az agyvérzést vagy gerincssérülést szenvedett betegek izmait erősíti meg.

A Tomy japán játákgyártó munkatársa beszélget a kis humanoiddal, a Robi jr. névre hallgató robottal. A droid mintegy ezer gesztikulációt (fej-, váll-, kar- és kézmozdulatot), és kifejezést ismer és használ. A Takahasi Tomotaka által tervezett humanoid vélhetően januárban kerül a boltokba, elsősorban oktatási célokat szolgál.

A kis beszélő humanoiddal csevegnek a Tomy munkatársaiForrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Egy csésze kávét készít Nextage a Japán Robot Hét látógatóinak Tokióban. A Kawada Industries által gyártott robot kifinomultan használja "kezeit", ezt úgy mutatta be, hogy pillanatok alatt megfelelő mennyiségű cukrot, tejszínt tett a kávéba, s ha kérték, még csokival is díszítette. 

Nextage kávét készít a látogatóknakForrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Agyvérzést vagy gerincsérülést szenvedett betegeknek kifejlesztett járássegítő robotváz működését mutatja be a tokiói tudományegyetem diákja. A vázat akár alvás közben, ágyban is használhatjuk, de elsősorban arra találták ki, hogy orvos vagy szakember jelenléte nélkül lehessen edzésprogramokat futtatni rajta, és erősíteni az izmokat.

A robotvázzal az alvás sem kényelmetlenForrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

A Kobajasi Hirosi professzor által fejlesztett rehabilitációs szerkezet pillekönnyű. Az utasítások nem egy számítógépről érkeznek: a viselő izmaitól kapja az elektromos jelet, ennek hatására megnöveli a légnyomást a váz mesterséges izmaiban, és gyakorlatilag együtt mozog a felhasználóval. Így a legtöbb robotvázzal ellentétesen működik, melyek központilag kapják a parancsot, hogy mozgásba hozzák az emberi végtagokat.

Az izmokat erősíti meg a rehabilitációs eszközForrás: AFP/Yoshikazu Tsuno