Hihetetlen, mire képesek a robotok

Japan Robot Week
Japan's toy maker Tomy employee enjoys a conversation with a little humanoid robot "Robi jr." which can speak some 1,000 phrases and makes gestures, at a press preview at the Japan Robot Week exhibition in Tokyo on October 15, 2014. Tomy will put the robot, designed by Japan's robot creator Tomotaka Takahashi, on the market in January next year. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO
Vágólapra másolva!
Legújabb fejlesztéseiket mutatták be a legnagyobb gépgyártó vállalatok a Japán Robot Héten, Tokióban. A kis humanoidokkal csevegni lehet, a másik robot üditővel, kávéval látja el a látogatókat pillanatok alatt, míg a robotváz az agyvérzést vagy gerincssérülést szenvedett betegek izmait erősíti meg.
Vágólapra másolva!

A Tomy japán játákgyártó munkatársa beszélget a kis humanoiddal, a Robi jr. névre hallgató robottal. A droid mintegy ezer gesztikulációt (fej-, váll-, kar- és kézmozdulatot), és kifejezést ismer és használ. A Takahasi Tomotaka által tervezett humanoid vélhetően januárban kerül a boltokba, elsősorban oktatási célokat szolgál.

A kis beszélő humanoiddal csevegnek a Tomy munkatársai Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Egy csésze kávét készít Nextage a Japán Robot Hét látógatóinak Tokióban. A Kawada Industries által gyártott robot kifinomultan használja "kezeit", ezt úgy mutatta be, hogy pillanatok alatt megfelelő mennyiségű cukrot, tejszínt tett a kávéba, s ha kérték, még csokival is díszítette.

Nextage kávét készít a látogatóknak Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Agyvérzést vagy gerincsérülést szenvedett betegeknek kifejlesztett járássegítő robotváz működését mutatja be a tokiói tudományegyetem diákja. A vázat akár alvás közben, ágyban is használhatjuk, de elsősorban arra találták ki, hogy orvos vagy szakember jelenléte nélkül lehessen edzésprogramokat futtatni rajta, és erősíteni az izmokat.

A robotvázzal az alvás sem kényelmetlen Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

A Kobajasi Hirosi professzor által fejlesztett rehabilitációs szerkezet pillekönnyű. Az utasítások nem egy számítógépről érkeznek: a viselő izmaitól kapja az elektromos jelet, ennek hatására megnöveli a légnyomást a váz mesterséges izmaiban, és gyakorlatilag együtt mozog a felhasználóval. Így a legtöbb robotvázzal ellentétesen működik, melyek központilag kapják a parancsot, hogy mozgásba hozzák az emberi végtagokat.

Az izmokat erősíti meg a rehabilitációs eszköz Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno