Leteszteltük, hogy tényleg instant fordít-e a Google

google translate fordító vietnam
Vágólapra másolva!
A cég fordítóappja olyan, mint egy szemüveg, amelyen keresztül minden a saját nyelvünkön jelenik meg. Kicsit sután, de szinkrontolmácsol is, a fura karaktereket pedig le is rajzolhatjuk neki, ha máshogy nem tudjuk bevinni.
Vágólapra másolva!

Megújult a Google fordítóappja, immár valós időben képes átalakítani például az utcai tájékoztatótáblákon lévő szöveget, de akár idegen nyelvű párbeszéd digitális tolmácsolásában is segít – ez egy külföldi utazás során nagyon hasznos lehet. Egyelőre csak hét nyelven (angol, német, francia, olasz, portugál, spanyol és orosz) fordít így, de a cég dolgozik rajta, hogy minél több nyelvre kiterjessze ezt az új funkciót.

Szavanként fordít, néhányat ki is hagy Forrás: Origo

A látványos cégér kifog az appon

Rögtön ki is mentem egy okostelefonnal az utcára mindenféle feliratokat vadászni. Budapesten, a VII. kerületben nem kellett sokáig keresgélnem, egymás hegyén-hátán vannak a különböző cégérek és táblák. Magyart és angolt minden további nélkül, 100 méteren belül találtam, de hogy még legalább egy támogatott nyelvet találjak, már kicsit messzebbre kellene menni.

Rendkívül egyszerű feliratot fordíttatni a Google intelligenciájával: elindítom az appot, rábökök a fotó ikonra, a kamera működésbe lép, a telefon már el is kezdi elemezni a begyűjtött információkat, néhány másodpercen belül pedig meg is jelenik a fordított változat az eredeti felirat helyén. Ehhez a Google számítási felhőjét hívja segítségül, tehát kikapcsolt mobilinternettel nem tudjuk használni.

"Jó hír", mégse fordítja le Forrás: Csanádi Márton - Origo

Az már kiderült elsőre, hogy a házfalon lévő szavakat nehezen ismeri fel az app: törekedni kell rá, hogy minél inkább szemből és a lehető legjobb fényviszonyok mellett fotózzuk le vagy mutassuk neki a feliratot. Angolról németre fordítás mellett is a legtöbb színes cégért hosszan elemezgette az alkalmazás, lefordítani nem volt hajlandó. Leginkább csak a jól elkülönülő színekkel írt feliratokkal dolgozott megfelelően, a fekete-fehér feliratokat szerette a legjobban.

Ha mégis sikerül, szépen átalakítja a kért nyelvre, a feliratokat fordító algoritmus elég élethűen utánozza az eredeti feliratot: tehát az eredetihez hasonló színű és típusú betűkkel írja felül a valóságban látható szöveget a telefon képernyőjén. Olyan, mintha egy szemüvegen keresztül látnánk a világot, és minden felirat a saját nyelvünkön jelenne meg benne.

Ez a betűtípus meghaladja a képességeit Forrás: Csanádi Márton - Origo

Ugrál a kép, mint a Mátrixban

Mint a Google is felhívta rá a figyelmet, hatalmas szövegtengert, így könyvet és újságot még kevésbé, de figyelmeztető táblák, hirdetések, kirakatok, termékek feliratait minden további nélkül lefordítja valós időben a megújult alkalmazás.

Ha egy szöveg fölé emeljük a mobilt, látszik, ahogy elemzi a látottakat, keresi a szöveget, és átalakítja. Legtöbb esetben csak szavanként fordít. A kép folyamatosan ugrál, néhol ott is szavak, betűk jelennek meg, ahol csak kép vagy homogén felület van. Az egyik újság címlapján például egy tejesdoboz címkéjét akarta lefordítani a Google gépagya, az angol feliratos müzlisdobozon pedig a szárított gyümölcsök képébe látott bele szavakat.

A fekete-fehér felirat jól elkülönül, le is fordítja rögtön Forrás: Csanádi Márton - Origo

A magyar nyelvű feliratokat csak lefotózni lehet, vagy betölteni a telefon memóriájából egy képet. Ha ez megtörtént, a szoftver kielemzi a látottakat, és lefordítja. A fordítás azonban nem az eredeti képbe ágyazva, hanem csak egy egyszerű szövegmezőben jelenik meg, miután kezünkkel besatíroztuk az érintőképernyőn a valóban lefordíttatni kívánt részeket.

Tesztjeim alatt sokszor lemaradt a szövegek első karaktere, habár az bőven a fotón belül volt, a fordításból kihagyta. Sokszor a magyar ábécé ékezetes betűivel sem tudott mit kezdeni az alkalmazás, de ajánlásokat kidobott, ezek között pedig általában ott volt a keresett szó. Viszont ha nem beszélném az épp tesztelt nyelve(ke)t, nem tudnám kiválasztani a megfelelő szót.

Az ékezetes betűkkel nem tud mit kezdeni, de ennek ellenére fordít Forrás: Origo

Bénán, de szinkrontolmácsol

A Google Fordító új kiadása már párbeszéd fordításában is tud segíteni. A beszélgetés az említett hét nyelven egészen jól működik: ha felteszünk egy kérdést, lefordítja, hangosan felolvassa, majd magától ismét bekapcsolja a mikrofont, és várja a választ a másik nyelven, hogy tolmácsoljon tovább. Érdemes rövid tagmondatokat használni, érthetően artikulálni, a bonyolultabb összetett mondatok ugyanis könnyen megzavarják a programot.

Internet nélkül nincs tolmácsolás Forrás: Origo

A szerb, román és török próbálkozásaink során is a rövidebb, érthető mondatok működtek, a magyarra való fordítás még így sem volt az igazi: az Iyi Günler (Jó napot!) kifejezést például egyszerűsítve "Szia"-ként, vagy még rosszabb esetben "Van egy szép nap"-ként fordította. A visszhang és a háttérzaj mindig elterelte az app "figyelmét", ha csak nem ketten-hárman beszélgetünk egy csendes szobában, előfordulhatnak félrefordítások, szövegbe nem illő szavak.

Hozzá kell tenni azonban, hogy az első körben támogatott hét nyelven sokkal precízebben fordított. A program csak öt éve létezik, és a Google-nak is valószínűleg sokadrangú, hogy épp a magyar szövegértés mennyire pontos.

Ha nem latin betűs az írás

A "rajzolás" is remekül ment: több kollégának is a kezébe adtuk a készüléket, hogy mindenféle nyelven írogassanak rajta kézzel. A japán karaktereket és a mindenféle ékezeteket, írásjeleket is beolvasta az app, és le is fordította. Ha néha egy-két karaktert félre is nézett elsőre, alatta már felajánlotta jelentés alapján a helyes kifejezést.

A következtetés jól megy, ha legalább egybeírtuk az adott szót Forrás: Origo

A nagyon csúnya kézírást is meglepően jól tudta értelmezni, ha nem kötöttük össze az adott szóban a betűket, az már gyakrabban vezetett problémákhoz. Így például az "az" és az "akkor" rendszeresen "a2" és "a klón" vagy "alom" lett.

Ne várjunk tőle túl sokat!

A legnagyobb gond azonban minden esetben a szinonim jelentésekkel van, akár írásban, akár szóban kapja őket a Fordító. Ugyanis ha egy szónak, kifejezésnek több jelentése is van, általában a szövegkörnyezet alapján döntjük el, épp melyik a helyes megfelelője, míg a Google szolgáltatása egyelőre gondolkodás nélkül a legelső megoldást dobja ki.

A szinonim jelentésekkel nem tud mit kezdeni Forrás: Origo

Például a magyar "ár" lehet egy termék pénzbeli ellenértéke, magas vízállás, egy terület mértékegysége (1 ár 100 négyzetméter) vagy egy hegyes szerszám, melyet főleg cipészek használnak. Hogy éppen a megszólaló melyikre gondolt, csak a mondat(ok) elemzésével derülhet ki: erre pedig vagy egy ember, vagy egy mesterséges intelligenciával felszerelt fordítóprogram képes.

A Google Fordító frissítése szerdán vált elérhetővé, Androidon és iOS alatt is fokozatosan vezetik be az új funkciót. Az app összesen 90 nyelvet támogat, de nem mindegyiket teljeskörűen – egyes nyelveken például nem tud beszélni.