A csuklómon dobbant a kolléga szíve: ilyen az Apple Watch

Apple okosóra,
Vágólapra másolva!
Amennyi idő eltelt tavaly szeptember óta, egyszerre voltam nagyon kíváncsi és kétkedő az Apple Watch órával szemben. Bár tényleg gyönyörű, könnyen kezelhető a csuklón hordható kütyü, nekem kicsit drága. Azt viszont már el tudom képzelni, hogy egyszer kiváltja az okostelefonokat.
Vágólapra másolva!

A hatalmas marketingkampány eredménye mindig az, hogy ha egy nagy gyártó kidobja a végleges terméket, három lépés távolságból, némi ellenérzéssel szemlélem. Így voltam az Apple agyonhájpolt okosórájával is.

A Watchot tavaly szeptemberben mutatták be először, de valójában már három éve folyt a munka a háttérben. A cupertinói cég a nagy konkurensektől lemaradva utolsóként hozakodott elő saját fejlesztésével. Míg mindenki a második, harmadik generációs okosóra piacra dobásával volt elfoglalva, az Apple még mindig az elsőt csiszolgatta.

Ahogy telt az idő, nőtt az elvárás és a kétely is, ha 2014 szeptemberében bemutatták, miért tart több mint fél évig, hogy végre kézbe foghassuk a kész verziót? Rengeteg beszámoló jelent meg arról, hogy komoly gondok vannak az üzemidővel, és intenzív használat mellett alig pár órát bírja majd a csuklóra szerelhető kütyü.

Az elsők között szerezte be

"Vasárnap reggeltől éjfélig bírta úgy, hogy elmentem futni, ugye akkor valós időben folyamatosan küldi az adatokat telefonra, illetve intenzíven használtam napközben” – mondja Horváth András blogger és Apple-fanatikus, aki az elsők között szerezte be az órát.

Ez azért is nagy szám, mert péntek óta mindössze kilenc országban vált elérhetővé az óra, és Magyarország persze nem szerepel a listán – ki tudja, hogy fog-e egyáltalán. Szürkeimportból, illetve Németországból berendelve lehet hozzájutni.

Könnyen kezelhető Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Horváth András kollégájával az előrendelés kezdetén (április 10-én) az első három percben lecsapott a Watchra. Az, aki pár perccel később vásárolt, már csak májusban vagy júniusban kapja kézhez az órát. Aztán Németországban élőben is megnézték, milyen a kütyü. "Konkrétan 9 óra 3 perckor sikerült a rendelés, két perccel később már tapogattuk az órát a boltban."

Egyszerűen jó érzés

Maga a kezelés elég egyszerű és emberi: a nyomásérzékeny kijelzőn nem csak a jól megszokott gesztusokkal – legyen az suhintás, simítás, koppintás –, de akár hosszabb és erősebb nyomással is elő lehet hívni egy-egy háttérbeállítást.

A korona könnyedén gördül: ez mozgat fel és le, illetve nagyít bele a menübe. A mellette található gombbal pedig előhívhatók a kedvenc ismerősök, és rögtön tudjuk hívni őket, írni nekik, illetve egy személyes üzenetképpen elküldeni az aktuális szívverésünket.

Zafírkristály és rozsdamentes acél borítás, a hátulján a szenzorok Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Nem is gondolná az ember, hogy mekkora különbség van a különböző nyomások, rezgések, dobbantás között, amíg el nem kezd játszani az Apple Watch órával. Ahogy a szívdobbanást az ember bőrén érezteti, azon nehéz nem elmosolyodni. Kicsit olyan, mint amikor valakinek a mellkasára hajtjuk a fejünket, és hallgatjuk, ahogy ver a szíve: jó érzés.

Lesz, aki ennyiért is megveszi

Mindennek ellenére az Apple sem tudott meggyőzni arról, hogy az okosóráknak van létjogosultságuk, hasonlóan voltam a Watchcsal, mint a Samsung S6 Edge görbemobillal: értelmét nagyon nem látom, de gyönyörű és szerethető eszköz, könnyű rákattanni.

Különböző alaptémák közül választhatunk Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Van, aki drága órára, ékszerre, autóra, utazásra költi a pénzét, így biztos lesz olyan is, aki egy Apple Watchba ruház be – még ha két-három szíjjal együtt félmillió forintot is kell rá áldoznia.

Az Apple Watch az egykori vezér, Steve Jobs halála óta az első igazán új terméke a cégnek. Összességében talán úgy jellemezhető: az egyik legszemélyesebb, de legdrágább kütyü is a piacon. Rendkívül szerethető apróság, nemcsak egy óra, de ékszer is egyben, bár ha a racionalitás talaján akarok maradni, akkor nem adnék ki százezreket érte.