Az online zene az mp3 ellen

mp3 vs. stream
Headphone use, computer artwork.
Vágólapra másolva!
Legenda, hogy minden zene megvan a Google-nál vagy a Spotify-on? Leteszteltük.
Vágólapra másolva!

Ha van egy laptopunk és okostelefonunk, akkor soha többé nem kell zenét vásárolnunk - legalábbis ezt ígérik a fix havidíj ellenében korlátlan zenehallgatást kínáló szolgáltatók, amilyen a Spotify, a Deezer, a Google Play Zene, a Tidal vagy az Rdio.

Ha befizetjük a havidíjat, annyi zenét hallgathatunk teljesen legálisan, amennyit akarunk, ráadásul a fenti szolgáltatók mindegyike lehetővé teszi a zenék letöltését is, bár ezek lejátszása ilyen módon csak okostelefonon vagy táblagépen lehetséges, mivel a lejátszás a saját applikációikkal megy.

Azt mondják, minden fent van. De tényleg?

Szúrópróbaszerűen kiválasztott albumokra kerestem rá a szolgáltatásokon annak érdekében, hogy kiderítsem, mennyire teljes a szolgáltatók katalógusa. Külföldi és magyar, régebbi és új, valamint populáris és alternatívabb zenéket is válogattam a listámra, hogy leteszteljem, mennyire bőséges a külföldi szolgáltatók kínálata egy magyar hallgató számára.

Forrás: PhotoAlto/Laurence Mouton

Az érdekesség kedvéért a magyar felhasználók körében a két legismertebbnek számító torrentoldalon is megpróbáltam felkutatni a kollégák közreműködésével előzetesen kiválasztott albumokat.

Magyar zenék

Udvaros Dorottya - Átutazó

Az elsőként 1985-ben még bakeliten debütáló albumot hiába kerestem a Spotify-on, bár néhány szám koncertváltozatát felkínálta a rendszer. Ugyanígy jártam a Deezeren és a Google Playen is, a Tidalnél és az Rdión viszont két-két dalt le lehetett kérni a művésznőtől. Torrentről a teljes eredeti albumot le lehetett tölteni .mp3 és .flac formátumban is.

Halott Pénz - Valami van a levegőben

A rádiókban tavaly idegesítően sokat játszott dalát tartalmazó kislemezt, és a Szólj anyunak, hogy a városban vagyok című 2013-as albumot is elértem a Spotify-on, a Deezeren, a Google Playen, a Tidalon és az Rdión is. Meglepő módon torrenten csak .mp3 formátumban tudtam felkutatni.

Kelemen Kabátban - Maradjatok gyerekek

Ez a zenekar már a huszonegyedik század elvárásaihoz igazodik, a honlapján lévő diszkográfiában sorra belinkelték albumaik elérhetőségeit is az ismertebb zeneszolgáltatások - Spotify, Deezer, Google Play - katalógusaiban. A Kelemen Kabátban dalai a Rdión és a Tidalon is elérhetők, torrenten pedig csak .mp3-ban.

Külföldi zenék

Taylor Swift - 1989

A fiatal amerikai énekesnő ötödik albumát tavaly november óta hiába keressük a Spotify-on, mert levetette az összes dalát azt követően, hogy a zeneszolgáltató kibővítette ingyenes szolgáltatásainak körét. Swiftet ez azért bántotta, mert jogdíjat csak a fizetős ügyfelek lejátszásai után fizet a cég. Ezt az albumot hiába kerestük a Deezeren (ahol csak korábbi dalokat lehet hallgatni), a Google Playen és az Rdión is. Egyedül a Tidalen volt meghallgatható három szám az albumról. Torrenten persze megtaláltam a letölthető változatot.

Crematory - Awake

A kilencvenes évek egyik jelentős német gótmetál zenekarának egyik legjobb, 1997-es albumát hiába kerestem a Spotify-on, ott csak a négy legújabb lemezt lehet meghallgatni. Hasonló a helyzet a Google Playen és a Tidalen is. A Deezeren és az Rdión ugyan hat album is elérhető, de az Awake ezek között sincs ott. Torrentről viszont letölthető a teljes diszkográfia.

Boards of Canada - Tomorrow's Harvest

Ezzel szemben a két skót testvérből álló elektronikus zenei formáció teljes diszkográfia elérhető a Spotify-on, a Deezeren, a Google Playen és az Rdión is. A Tidalen a riválisoknál ugyan jobb minőségben hallgatható a zenekar, de csak négy album érhető el a kínálatban. Torrentről ugyancsak le lehet tölteni a lemezeket .mp3 vagy .flac formátumban is.

Ínyencségek

Szabó Gábor - Magical Connection

Ha 1990 előtt született valószínűleg azonnal felismeri a nyolcvanas évek elején elhunyt dzsesszgitáros-legenda, Szabó Gábor Country Illusions című számát, ezt ugyanis elég sokszor használta a Magyar Televízió a Képújság háttérzenéjeként. A Spotify-on ugyan elég sok albuma fent van, de pont ez nem. Pont ugyanígy járok a Deezeren és a Google Playen, a Tidalen és az Rdión is. Így ha valaki nosztalgiázna, legfeljebb a YouTube-on teheti meg, vagy torrentezni kényszerül.

Aljas kúszóbab - Esze semmi

A frappáns nevű magyar punk-rock bandától egyetlen számot sem találtunk egyetlen netes zeneszolgáltatónál sem. A nevet egyedül a Google Play ismerte fel, de az is csak hasonló előadók dalait kínálta fel. Az Aljas kúszóbab zenéit még a torrentszájtokon is hiába kerestük. Hihetetlen.

Komolyzene

Beethoven 6. szimfóniája - John Eliot Gardiner vezényletével

Vajon mihez kezdenek a zeneszolgáltatok a komolyzenével? Kollégám kérésére egy konkrét karmester vezényletével kerestem rá Beethoven 6. szimfóniájára. Meglepő, de a Spotify-on sikerült felkutatni, bár némi extra keresést igényelt: a karmester nevét tartalmazó albumok között kellett szűrni a Beethoven művekre. A szűrési nehézségek miatt a Deezeren és a Tidalen is elég nehéz volt felkutatni a lemezt, a Google Playen viszont a lista első találatai között volt. Az Rdio katalógusában nem sikerült felkutatnom a szimfóniát csak más vezényletével. Meglepő módon ezt a konkrét előadást torrenten sem találtam meg.

Bartók Béla - A kékszakállú herceg vára

Bartók Béla egyetlen operája esetében kutatásom során nem számított, kinek az előadásában hallható a mű. A Spotify-on, a Deezeren, az Rdión és a Tidalen a magyar "kékszakállú" kifejezés is meghozta az összes találatot - az Bluebeard's Castle-t is -, míg a Google Playen külön találatokat hozott a magyar és az angol cím begépelése.

Van is meg nincs is

Az eredmény meglepő, pedig nem manipuláltunk a keresett dalokkal. A fenti listán öt album volt megtalálható az online szolgáltatók legtöbbjén, öt pedig egyáltalán nem. Ráadásul nem is feltétlenül attól függ, hogy valamit tudunk-e a netről hallgatni, hogy egy adott lemez új vagy régi. Taylor Swift új albumát hiába keressük bármelyik szolgáltatónál, míg az utóbbi években köztudatba került Halott Pénz és a Kelemen Kabátban számait annyit játszhatjuk bárhonnan, amennyiszer akarjuk.

Különlegességek és ritkaságok felkutatására sem egyik szolgáltató sem való, bár az meglepett, hogy sikerült felkutatni a keresett Beethoven-szimfóniát. A szolgáltatóknak azonban érdemes lenne a komolyzenei kiadványokhoz egy alternatív keresőfelületet készíteni, itt ugyanis egy zeneművet sok különböző interpretációban meghallgathatunk, ezek között pedig szinte lehetetlen hatékonyan kutatni. Egy biztos, a torrentet és a CD-vásárlást még nem lehet teljesen elfelejteni.