Idén csak másolni tudott az Apple

WWDC2015 tim cook
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 08: Apple CEO Tim Cook delivers the keynote address during Apple WWDC on June 8, 2015 in San Francisco, California. Apple annouced a new OS X, El Capitan, and a new iOS during the keynote at the annual developers conference that runs through June 12. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Apple megtartotta éves fejlesztői konferenciájának nyitóprezentációját: az iOS és az OS X számos apróbb funkcióval bővült, de szinte mindet más rendszerekből vették át. A cég okosórájára már bárki fejleszthet appot, és hamarosan indul az Apple saját zeneszolgáltatása is.
Vágólapra másolva!

Az idei WWDC-t összesen 70 országban sugározták, ez volt az Apple eddigi legnagyobb fejlesztői konferenciája. Tim Cook cégvezető elmondta, hogy az Apple fiatal fejlesztőket célzó ösztöndíjprogramja is nagy siker: a legfiatalabb tag egy 12 éves amerikai kislány.

A Windows előtt tiszteleg a kapitány

A konferencia lényegi részét Craig Federighi alelnök nyitotta, aki az új OS X-et mutatta be, melynek neve El Capitan. A jelenlegi változat, a Yosemite minden operációs rendszernél gyorsabban terjedt el, a Mac-felhasználók 55 százalékának fut a gépén a szoftver. Az Apple emlékeztette a nézőket, hogy ez a ráta a Windows 8.1-nél csupán 7 százalék.

Az Apple vezére, Tim Cook idén nem sokat volt a színpadon, helyette viszont végre láthattunk női előadókat Forrás: AFP/Justin Sullivan

Az El Capitan újdonságainak többsége a motorháztető alatt található. Javul a teljesítmény, ezzel együtt nő a felhasználói élmény (például a PDF-dokumentumok négyszer gyorsabban töltődnek be), és

a beépített alkalmazások is átvesznek pár funkciót a mobilos iOS-től.

Ilyen, hogy a levelezőprogramot gesztusokkal vezérelhetjük, ezen kívül a Safari immár rögzíti is a megnyitott lapokat, amelyek egymásból nyílnak meg.

Az asztal kezelése is megváltozik, a jövőben képesek leszünk osztott képernyőn dolgozni, valahogy úgy, ahogy a Windowsban láthatjuk. Az appok közötti váltás könnyebbé válik, a sok megnyitott program pedig átláthatóbb felületen oszlik el.

Játszani is lehet végre

Az OS X talán legnagyobb újdonsága a Metal API megjelenése: az iOS-en már létező fejlesztői felület 40 százalékkal fokozza a Macek grafikus teljesítményét, így

a gépek a modernebb játékok futtatására is alkalmassá válhatnak.

Ezt bemutatandó, a színpadra az Unreal-játékokkal híressé vált Epic Games fejlesztői léptek fel, és élőben prezentálták Fortnite című akcióprogramjukat. A szoftver a cég legújabb grafikus motorját használja, amellyel valós időben lehet játékot fejleszteni OS X alatt is.

Ezzel a húzással az Apple elérte, hogy a PC-re készülő játékokat könnyebben lehessen átírni Macre. A Metalt több stúdió is támogatni fogja, többek között a Blizzard.

Az új OS X legtöbb funkcióját már láttuk más operációs rendszerekben. Ingyen érkezik, ősszel Forrás: AFP/Justin Sullivan

Az El Capitan mától érhető el a fejlesztőknek, a nyílt bétateszt júliusban indul. A végleges változatra ősszel frissíthetnek a felhasználók, az új divatnak megfelelően teljesen ingyen.

Egymilliárdan kiáltanak Siri után

Nem csak a Macek kapnak új operációs rendszert, hanem az Apple hordozható készülékei is. A tavaly bemutatott iOS 8-ra a felhasználók 83 százaléka állt át,

ugyanez az arány az Android 5 esetén csupán 19 százalék.

Az ősszel megjelenő iOS 9 – mely minden olyan eszközre telepíthető, amire az előző verzió is felment – legnagyobb fejlesztése az intelligens viselkedés. A virtuális asszisztens Siri például 40 százalékkal lesz pontosabb, elérve ezzel a mindössze 5 százalékos hibaarányt.

Erre szükség is van, lévén a felhasználók naponta 1 milliárd alkalommal szólnak a digitális segédhez.

Az iOS 9 a Google Now-hoz hasonlóan képes lesz belenyúlni az alkalmazásainkba, keresni bennük, vagy akár automatikusan elindítani őket, méghozzá a felhasználó szokásainak megfelelően. Sőt, össze is tudja kötni az adatokat, hogy „rájöjjön” dolgokra. Például ha ismeretlen számról keres valaki, akkor az iOS 9 a levelekből összerakhatja, hogy mégis ki lehet a vonal túlsó végén.

Az Apple azonban a Google-lel ellentétben nem kíváncsi az adatainkra.

A cég állítása szerint mindent a telefon tárol majd, és csak ahhoz fér hozzá az operációs rendszer, amihez engedélyt adunk neki, ezzel óvva a személyes információkat.

Az iOS 9 is ősszel érkezik, és minden olyan Apple-terméken elfut majd, amire az iOS 8-at fel lehetet telepíteni Forrás: AFP/Justin Sullivan

Az alkalmazások is fejlődnek, a jegyzeteket tudjuk formázni, a térképbe bekerül a tömegközlekedés, és érkezik egy új hírapplikáció is, amely olyan formában jelenítheti meg az internetes tartalomszolgáltatók anyagait, mintha egy valódi napilapot olvasnánk.

Bejelentették továbbá, hogy az Apple saját fizetési szolgáltatása, az Apple Pay az Egyesült Királyságban is elérhetővé válik. Összesen 2500 bank fogadja el az Apple Pay-t, mely funkció több mint 50 millió felhasználóhoz jut el idén ősszel.

Magyarországon még mindig nem fog működni.

Az Apple mostani táblagépe is kap pár érdekes új funkciót az iOS 9-cel. A Quicktype-nak nevezett rendszer lehetővé teszi, hogy formázzuk a szöveget, két ujjal pedig úgy működik a virtuális klaviatúra, mint egy trackpad.

Fontos fejlesztés továbbá az osztott képernyő megjelenése – igaz, ez csak iPad Air 2-n működik.

Nyílttá válik a Swift fejlesztési platform következő változata, a Swift 2. A rendszer iOS és OS X mellett Linuxra is elérhető lesz.

Az iOS 9 természetesen az akkumulátornak is jót tesz: egy teljes órával hosszabbítja meg az eszköz működési idejét. A nyílt béta szintén júliusban várható, fejlesztők pedig mától próbálgathatják.

Időgéppé válik az Apple Watch

Az operációs rendszerek sorát az Apple Watch zárta. A watchOS új rendszerére bárki fejleszthet alkalmazásokat, de persze gyári applikációk közül is érkeznek újak.

OS X, iOS, és most már watchOS is van Forrás: AFP/Justin Sullivan

Új felületeket kapunk, válaszolhatunk az e-mailjeinkre, megújul a Siri, a térkép, és természetesen az Apple Pay is.

Klassz extra az időutazásnak nevezett funkció:

az óra oldalsó koronagombjának tekerésével előre és visszafelé haladhatunk az "időben", azaz megnézhetjük, milyen találkozóink, feladataink voltak vagy lesznek, illetve az időjárás felől is tájékozódhatunk.

Az Apple Watch alkalmazásainak többsége függetleníti magát a telefonunktól, feltéve, ha van wifi a közelben.

Az Apple a Spotify babérjaira tör

A fejlesztői konferencia utolsó passzusaként a szokásos "még egy utolsó dolog" felvezetést követően mutatták be

az Apple saját zenei szolgáltatását, az Apple Musicot.

A rendszer első sorban személyre szabhatóságával és emberközeliségével próbál túlmutatni vetélytársain: hátteret állíthatunk be a lejátszási listáknak, és az ígéretek szerint sosem látott pontossággal igazodik a szoftver a hallgató ízléséhez.

Az Apple Music bemutatója uralta a konferencia utolsó fél óráját Forrás: AFP/Justin Sullivan

Az Apple Music a Sirivel is együttműködik majd, így gyorsabb és egyszerűbb vele zenére keresni, mint egyéb szolgáltatást használva.

Az Apple saját zeneszolgáltatása június 30-án indul száz országban, ezek listája egyelőre nem ismert. A vállalat három hónapos ingyenes próbaidőszakot biztosít minden felhasználónak, ezután havi tíz dollárt, azaz közel háromezer forintot kell fizetni érte.

Az Apple Music az Apple saját rendszerei mellett Windowsra is érkezik induláskor, sőt, ősztől Androidon is elérhető lesz.