Holnaptól az Apple is ingyenzenét kínál

WWDC 2015 apple music
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 08: Johnny Iovine announces Apple Music during Apple WWDC on June 8, 2015 in San Francisco, California. Apple's annual developers conference runs through June 12. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Elindul a Spotify új ellenfele, az Apple Music: az első három hónapban mindenki ingyen válogathat 30 millió szám közül.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint kedden délután öttől lesz elérhető az iOS operációs rendszer legújabb, 8.4-es frissítése, mely magával hozza az Apple saját zeneszolgáltatását is, az Apple Musicot.

A cég 24 órás rádióállomása, a Beats 1 ezt egy órával később, hatkor követi: innentől kezdve a világ több mint 100 országában lesz hallgatható az állomás.

Mac OS X, illetve Windows rendszereken a szolgáltatás az új iTunes frissítéssel érkezik, szintén holnap, az Android változatra azonban még őszig várni kell.

Ingyenes az első negyedév

Az Apple úgy próbálja csábítóvá tenni ajánlatát, hogy a Spotify próbaidejének másfélszeresét, 90 napot kínál ingyen minden felhasználónak. A már elterjedt zeneszolgáltatóval ellentétben a cupertinói cég azonban nem tervez ingyenes változatot a szolgáltatáshoz, az Apple Music lehetőségeit csak előfizetés fejében élvezhetjük.

Amerikában az előfizetési díj azonban épp a Spotify kétszerese,

havi tíz dollár (kb 2800 forint), igaz, az Apple lehetőséget biztosít hatfős családi előfizetésre is, havi tizenöt dollárért (kb 4200 forint). Nálunk egyelőre nem közöltek hivatalos árakat, azonban az iOS 8.4 legfrissebb bétája alapján Magyarországon féláron lesz elérhető a szolgáltatás, többek közt Romániával, Indiával és Oroszországgal egyetemben.

Ezért a díjért cserébe a felhasználó korlátozások nélkül, akár offline is hallgathatja az iTunes teljes zenei katalógusát, mely több mint 30 millió zeneszámot tartalmaz.

Van ami azért ingyen is elérhető lesz

Bár erről a bemutatókon egy szó sem hangzott el, de Apple Music előfizetés nélkül is élvezhetjük az Apple Music egy-két szolgáltatását. Külön zenehallgatásra nincs lehetőség, de az Apple Music rádióállomásokat szabadon hallgathatjuk, igaz, az előfizetőkkel ellentétben csak korlátozott mennyiségű számot ugorhatunk át.

Az elérhető ráadióállomások közt szerepel az új Beats 1 Radio is, így ennek hallgatásáért a 90 nap letelte után sem kell fizetnünk.