Tinédzser tervezte az olcsó, agyhullámokkal irányítható robotkart

gofundme robotkar tinedzser
Vágólapra másolva!
Egy 19 éves fiatalember olcsó művégtagot tervezett, amely az agyból olvassa ki, hogy mi a feladata. A készülék annyiba kerül, mint egy okostelefon.
Vágólapra másolva!

Olyan robotkart mutatott be egy 19 éves fiatalember, amelyet az agyával irányíthat a készülékhez járó fejpánt viselője.

Easton LaChappelle feltaláló 3D-ben nyomtatta ki a gép alkatrészeit, amelynek vezérlése alig pár perc alatt elsajátítható. Előnye továbbá, hogy nagyon olcsó:

nagyjából egy okostelefon árából meg lehet építeni.

"Összesen 10 csatornán keresztül értelmezi az agy jelzéseit, szóval úgy működik, mint egy izomszenzor: feldolgozza az apró elektromos jeleket, és szoftveresen értelmezi őket" – magyarázta a készülék működését LaChappelle.

Orvosi forradalom lehet

Az agyhullámokkal irányított protézis ötlete nem új, évek óta kísérleteznek a technológiával a kutatók. Eddig azonban csak drága eljárásokkal rukkoltak elő, így nem tudtak betörni a felhasználói piacra. LaChappelle találmánya ezzel szemben 400 dollárba (112 ezer forint) kerül:

egy ilyen, viszonylag olcsón előállítható művégtag az egész protézisipart átalakíthatja.

Sőt, hosszú távon olyan gépek kifejlesztéséhez vezethet, amelyek emberi segítség nélkül látnak el bonyolult és veszélyes feladatokat. Egy aggyal vezérelt drón például úgy menthetne életeket, hogy az akciót vezető személyzet biztos távolból figyeli az eseményeket.

Legóból épült a prototípus

Easton LaChappelle ifjú kora ellenére már a NASA alkalmazottja, a robotkaron pedig 14 éves kora óta dolgozik. Az első prototípust még Legóból építette meg, majd sorra állt elő az újabb és újabb változatokkal.

Obama elnöknek is tetszett a robotkar Forrás: GoFundMe

Az igazi áttörést a 3D nyomtatás hozta meg, ezzel az eljárással ugyanis pontosan olyan alkatrészeket lehet készíteni, amelyek az adott feladathoz szükségesek.

- mondta LaChappelle, akinek egy művégtaggal rendelkező kislány adta az ihletet a készülék megtervezéséhez. Amikor megtudta, hogy a szóban forgó gyerek művégtagja 80 ezer dollárba kerül (átszámítva 22,5 millió forint), úgy érezte, muszáj tennie valamit. És tett is.

A közösség segítette a fejlesztést

LaChappelle idén januárban indított egy közösségi finanszírozási kampányt: 10 ezer dollárt kért a további kutatások és munkálatok fedezésére. Ez össze is gyűlt, aki pedig szeretné, még most is támogathatja a fiatalember projektjét, amelynek végső célja egy teljesen emberi kar létrehozása.