Amikor a bankkártyám mobillá változott

mobilfizetés paypass
20140121 - BRUSSELS, BELGIUM: This picture shows an concept picture about the mobile payment. (21 january 2014) Picture by Jonas Hamers (c) ImageGlobe.
Vágólapra másolva!
Ha már van hozzá megfelelő telefonom, gondoltam, kipróbálom a mobilfizetést. Az eladóknak még kerekedik néha a szeme.
Vágólapra másolva!

Miután a mobilom NFC-képes, azaz tudok vele érintéses technológiával fizetni, gondoltam, miért ne próbálnám ki. (Ezen az oldalon ellenőrizheti, képes-e a telefonja mobilfizetésre). De hogyan is kell ezt, mi kell hozzá?

Megnéztem a szolgáltató honlapját, és láttam, hogy ez jó. (És lett este, és lett reggel az első napon). Magyarországon több mint 40 ezer, külföldön pedig 1,6 millió ilyen elfogadóhely van, illetve a legnagyobb

hazai fesztiválokon is bevethető,

sőt, onnan végleg száműzték a készpénzt. Általánosságban elmondható, hogy ahol lehet fizetni Paypass-bankkártyával, ott NFC-s mobillal is.

A gyereknek is belőhetem

Aztán felhívtam a telefonos ügyfélszolgálatot, hogy biztosra menjek, mit kell ahhoz tennem, hogy a bankkártyám helyett immár az okostelefonom szolgáljon fizetőeszközként. A hölgy a vonal túl végén elmagyarázta, első körben

egy SIM kártya cserére van szükség,

ehhez be kell fáradni az ügyfélszolgálatra - ez az információ azonban már a honlapról is kiderült.

Ugyanúgy néz ki a SIM, csak aktiválva van rajta a szolgáltatás Forrás: AFP/Etienne Laurent

Viszont azon kérdésemre is tudott választ adni, hogy lehetséges-e úgy használni a MobilTárcát, hogy külön néven szerepel a bankszámla, illetve a mobil-előfizetés. Mint kiderült, ennek semmi akadálya, így például akár a párunknak, gyereknek is igényelhetjük: egyazon számláról vonják le az összeget, ha vásárolnak. (És lett este, és lett reggel… tudjátok.)

Mint a 4 jegyű PIN

Párommal be is fáradtunk másnap a telekomos ügyfélszolgálatra, ahol kicserélték a SIM kártyát. A MobilTárca alkalmazást ingyenesen le lehet tölteni androidos telefonra (4.2 vagy annál frissebb szoftverrel működik). Az app nyelve automatikusan a telefonban megadott nyelvre vált, de ezt a beállításoknál át lehet állítani.

Az aktiváláshoz engedélyezni kell a készüléken a mobiladatforgalmat, akkor rögtön jelzi is az app, ha jó a SIM. A védelem érdekében

meg kell adni egy kódot

a MobilTárcához, ezzel kell belépésnél minden egyes alkalommal feloldani: hasonló ez, mint a 4 jegyű PIN a bankkártyához.

Kell egy virtuális kártya

Már csak a virtuális bankkártya volt hátra. Az OTP felületén hosszan leírják, hol és hogyan lehet ilyet igényelni, ha korábban még nem tettük meg. Be lehet menni a hozzánk közeli fiókba is, de lehetőség van netbankon is igényelni. Az Igénylések, Bankkártya fül alatt a legördülő menüből ki kell választani a Mobile Paypasst, ez a bankkártya 4 évig lesz érvényes. Magunk adhatjuk meg hozzá a PIN kódot, illetve nevet és telefonszámot kér.

Megigényeltem, és 3 nap múlva meg is érkezett a virtuális kártya Forrás: Origo

Ugyan azt írta, 11 napon belül meglesz, vélhetően a biztonságra játszottak, hogy ne lépjék túl a határidőt, mert

mindössze 3 nap alatt megérkezett.

A netes igénylés egyetlen hátránya, hogy hétvégén nem lehet igényelni: magát a folyamatot sem lehet elkezdeni, hogy aztán majd a hétfői nyitás kezdetével élesedjen. Kénytelenek vagyunk hétköznap, munkaidőben szöszölni ezzel.

Minden egybe

Amikor megérkezett, az applikáció is jelzett, megjelent benne a bankkártya. Bár rutinos mobilhasználó vagyok, az oktatóvideó és a hosszú, 15 oldalas leírás jól jött, hogy átlássam, mit, hol találok meg, és hogyan kell kezelni.

Pozitív viszont, hogy akár több kártyát: bankkártyát, pontgyűjtőt, hűségkártyát fel lehet vinni. Ami szintén tetszett, hogy jelezte nekem indításkor, hogy

kapcsoljam be az NFC-t, anélkül nem fog menni a fizetés.

Hasznos funkció az Alapértelmezett kártya (Fast Card) funkció: a csúszkán behúzva elérhetjük, hogy

ne kelljen minden egyes alkalommal feloldani a mobilt,

megnyitni az alkalmazást, belépni, hanem lezárt képernyővel is csak oda kell érinteni a leolvasóhoz a telefont, és megtörténik a tranzakció.

Kerekedik az eladó szeme

Miután két éve PayPass-bankkártyát használok, nagyjából már tudtam, hol és mely boltokban, üzletekben fogják elfogadni a mobilfizetési megoldást. Általánosságban elmondható, hogy ahol kártyával lehet fizetni, ott az esetek 80 százalékában PayPass-szal is, így pedig mobillal.

Bár azzal is sokat küzdöttem korábban, hogy ne akarják kivenni a kezemből a kártyát, én ellenőrizném az összeget, és érinteném oda,

az okostelefonom már végképp nem adom oda az eladó kezébe.

Ez viszont sok helyütt problémás volt: látszik, hogy nincsenek kellőképp felkészülve az érintéses fizetésre. Amikor a terminál egy magasított falú pult túloldalára lett rögzítve, összenéztünk a hölggyel, hogy akkor ezt most hogy oldjuk meg: cseréljünk helyet, vagy hajlandó vagyok megbízni benne, és a kezébe adni a telefont, remélve, tényleg csak a kifli és tej utáni összeget húzza le róla.

Néha a nagy telefon bonyolítja a helyzetet Forrás: AFP

Akinek 5 colos vagy annál nagyobb okostelefonja van, annak

érdemes utánanéznie, hogy hol található a készülékben az NFC-antenna,

ne a boltban tesztelgesse, mely részén kell odaérinteni a mobilt a leolvasóhoz. Ezzel fél perc is elmehet.

Ugyancsak gond lehet, ha vegyes a leolvasó: azaz nemcsak érintőpanelt, hanem PIN kód beírására alkalmas billentyűzetet is tartalmaz. Az ahhoz tartozó takaró miatt ugyanis a tepsimobilok alig, vagy egyáltalán nem férnek hozzá a terminál megfelelő részéhez. Emiatt nem sikerült fizetni például a Kolosy téri Tescóban.

Nálunk csak appal megy

Magyarországon jelenleg alkalmazásalapú mobilfizetés lehetséges, azaz a szolgáltató applikációit használva lehet fizetni az okostelefonnal. Azonban boltokban és fesztiválokon még csak a Magyar Telekom MobilTárca és a Vodafone Wallet használható.

Az Apple Pay iPhone-ba beépített szolgáltatása csak az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában érhető el, ott a szolgáltatókkal, pénzügyi intézetekkel kötött megállapodásoknak hála terjedt el. A Samsung és a Google szintén a telefonba integrált rendszerben gondolkodik.