Ha leáll a Facebook, megáll az élet

mark zuckerberg morcos top
Facebook Founder and CEO Mark Zuckerberg speaks during an interview session with The Atlantic at the Newseum in Washington, DC, on September 18, 2013. AFP PHOTO/Jim WATSON
Vágólapra másolva!
Tegnap este kilenckor leállt az emberiség több mint egyhetedét kiszolgáló közösségi oldal, a Facebook. A portálnak egy héten belül ez volt a második technikai szünete, és az elsőnél sokkal tovább, másfél órán át tartott. A cég részvényeinek értéke azonnal esni kezdett, a felhasználók pedig kaptak egy kis ízelítőt abból, milyen lenne a világ Facebook nélkül. Eláruljuk, annyira nem jó.
Vágólapra másolva!

Gyakorta hallani olyan véleményeket, hogy az internet és a közösségi média rontja az emberi kapcsolatokat. Nos, tegnap este egy rövid időre mindenki a saját bőrén tapasztalhatta meg a "régi időket", mivel több mint egy órára leállt a Facebook, korunk legnépszerűbb közösségi oldala. Ráadásul egy héten belül immár másodszor.

Magyar idő szerint nem sokkal kilenc után a portál egyszerűen bedöglött.

Az oldal hol egyáltalán nem töltődött be, hol egy hibalapra dobott, másszor pedig behozott pár felületi elemet, de csak hogy utána megint teljesen összeomoljon. A leállás globális volt, igaz, az Egyesült Államok területén mindössze 40 percig tartott a teljes sötétség.

Világszerte ez a kép fogadta tegnap este a Facebook látogatóit Forrás: AFP/Justin Sullivan

Nem csak a weboldallal volt baj: sem a mobilalkalmazás nem működött, sem pedig azok a szolgáltatások, amelyek a Facebook holdudvarába tartoznak.

Elérhetetlen volt az Instagram képmegosztó és a Tinder randiapp is.

Rádiócsenddel riogattak

Amikor ilyen történik, a felhasználók többsége azonnal más forrásból vár hivatalos reakciót. Ez legtöbbször a Twitter nevű mikroblog, amelyen a Facebooknak is van hivatalos fiókja. A legutóbbi, múlt csütörtöki leállás idején a portál munkatársai azonnal jelezték az aggódók felé, hogy nem kell pánikba esni, tudnak a hibáról, és dolgoznak rajta. Most azonban semmilyen információt nem közölt a cég, így

a világ tanácstalanul állt az utóbbi idők legnagyobb Facebook-leállása előtt.

Másfél óra európai szünet után a portál egyszer csak visszatért, azóta rendesen működik. Kiderült, hogy

a leállást az oldal felületét is vezérlő kódjának meghibásodása okozta.

A Graph névre keresztelt alrendszer felel egyebek között a Facebookon, valamint a hozzátartozó egyéb szolgáltatásokon megosztott tartalmak - úgymint fényképek, videók, gifek, akármik - megjelenítéséért, gráfokba rendezéséért.

Roppant fontos elemről, mondhatni a Facebook motorjáról van szó, amely közvetlen összeköttetésben áll a másfél milliárd felhasználó információit tároló weblap adatbázisával.

Magyarán, ha a Graph leáll, minden leáll. Ez történt tegnap is.

Kis csavar a sztoriban, hogy a hibát tulajdonképpen a leállás pillanatában megmagyarázta a Facebook egy szoftvermérnöke, tőle tudni, mi állt a háttérben. Volt tehát hivatalos állásfoglalás, csak épp nem jutott el a felhasználókhoz, sem a részvényesekhez - utóbbinak tudható be, hogy a leállás azonnali 4 százalékos esést produkált a Facebook-részvények értékében.

A legnépszerűbb amerikai appok 90 százaléka épült be a Facebookba - csak ennyire fontos Forrás: AFP/Josh Edelson

Ez nem tűnik olyan nagynak, de ha belegondolunk, egy cirka 90 perces kihagyáshoz képest igenis meredek zuhanásnak mondható. Amennyiben az oldal tovább áll, a részvények szó szerint elértéktelenednek, ezt pedig a Facebooknál is tudják.

A legidegesítőbb funkció

A múlt csütörtöki, pár perces üzemszünet a Facebook szoftvermérnökeinek hibája volt, ezt a cég is elismerte. A mostani esetről nem érkezett részletes beszámoló, de az időpont gyanús egybeesést mutat az oldal egyik legújabb és sokak által roppant idegesítőnek vélt funkciójának élesedésével.

A Facebookon mostantól minden videós tartalom lejátszása automatikusan elindul,

akár mobilon, akár asztali számítógépen nézi a portált a felhasználó. Bár a beállítások között ki lehet kapcsolni, a rögtönzött lejátszás központilag élesedett minden profilon, ez pedig óriási megterhelést jelent a grafikus felületnek.

Az oldal vezetése még egy fontos változtatásra készül.

A Facebookot sok kritika érte, amiért képtelen fellépni a rasszista és gyűlölködő megosztásokkal szemben, legutóbb épp a német igazságügyi miniszter részéről.

Sőt, a vállalatot vezető Mark Zuckerberg nemrég Angela Merkel német kancellárral is váltott pár szót arról, hogy meg kell fékezni a gyűlöletkeltő felhasználói tevékenységet. Zuckerberg elmondta, hogy dolgoznak az ügyön, ezt pedig később a Facebook szóvivője is megerősítette.

A népszerű Tinder randialkalmazás sem volt elérhető, ahogy az Instagram sem Forrás: Thinkstock

Ezenfelül két hete robbant a hír, hogy a Facebook egy diszlájk gombon dolgozik. Az új jelzés alapjaiban változtathatja meg az eddig kizárólag pozitív visszacsatolást támogató oldalt.

Szóval sok dolog történik most a motorháztető alatt, ráadásul egyszerre.

Ez azonban nem biztos, hogy jó stratégia: a Facebook üzemeltetése a felhasználói szám gigantikus volta miatt már nemcsak pénzügyi, hanem egyúttal társadalmi felelősség is.

Ha nem megy, mindenkinek hiányzik

A Facebook az elmúlt tíz év során többé vált, mint mezei közösségi portál. Elsődleges kommunikációs eszközzé lépett elő, és még mindig terjeszkedik. A cég dollármilliárdokat fektetett be a virtuális valóságba. Egyre több helyre próbálja eljuttatni az internetet, köztük a menekültek európai táboraiba is. Felvásárolta az egyik legnépszerűbb csevegőappot, a jövőben pedig egy üzleti felülettel is jelen lesz a piacon. Utóbbi kis- és nagyvállalatok számára nyújt majd biztonságos információs platformot.

Több mint félmilliárdan mobilról érik el a Facebookot.

Ezenfelül a vállalat nagyon sokat jótékonykodik. Legutóbb például 15 millió dollárt (4,2 milliárd forint) gyűjtött össze a nepáli földrengés károsultjai részére.

Mindennek tükrében érthető, miért tör ki kisebbfajta online pánik, ha a Facebook valamiért nem működik. A cég rengeteg bevételtől esik el egy-egy ilyen alkalommal, a felhasználók pedig elveszítenek egy fontos, a mindennapi élet szerves részévé vált alkalmazáscsomagot.

A Facebook alkalmazáscsaládja nélkül sokaknak elképzelhetetlen az élet Forrás: AFP/Josh Edelson

Emiatt van, hogy egy rövid leállás alkalmával az egész világsajtó ráugrik a Facebook fejére.

Ráadásul az elmúlt egy hónapban ez már nem a második, hanem a harmadik ilyen eset volt: szeptember 17-én is volt egy rövidebb szünet, ami miatt a felhasználók a Twitteren indítottak panaszrohamot. Utóbbi mostanra szinte hagyománnyá vált, többen viccelődtek azzal, hogy a mikroblog hajlandó befogadni a Facebook több millió menekültjét.

Ami sok, az sok

Az oldal üzemeltetői elnézést kértek az "esetleges kellemetlenségért", a hiba helyreállítása óta pedig minden a régi kerékvágásban halad. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az efféle leállásoknak örökre vége.

Muszáj elfogadni, hogy a Facebook is egy szoftver, emberek alkották, és nem tökéletes.

Csak reménykedhetünk benne, hogy tíz év múlva nem egy virtuális sisakkal a fejünkön kell majd átélnünk, ahogy összeomlik körülöttünk a teljes barátlistánk.