Egy gép akkor jó, ha hibás

erwin robot
Erwin többféle érzelmet, például örömöt is ki tud fejezni
Vágólapra másolva!
Az átlagember számára imponál, ha egy robot olyan hibákat követ el, amilyeneket ő maga is. A túlzott tökéletesség taszító lehet.
Vágólapra másolva!

A hibás gépek szimpatikusabbak számunkra, mint a túlontúl tökéletesek - derült ki egy friss kutatásból. A Lincoln Egyetem szakértői kipróbálták, milyen reakciókat vált ki a tesztalanyokból, ha a velük interakcióba lépő robotok elrontanak vagy elfelejtenek valamit.

Dr. John Murray és Mriganka Biswas három robotot, Erwint, Keepont és Marcot használta a kísérlethez: programjuk a teszt első felében úgy volt beállítva, hogy egyáltalán ne vétsenek hibát, míg a másodikban már úgy, hogy

néha elfelejtsenek és elrontsanak valamit.

A program azt is engedélyezte számukra, hogy szélsőséges érzelmeket, azaz túlzott izgalmat, vagy éppenséggel unalmat fejezzenek ki.

Erwin többféle érzelmet, például örömöt is ki tud fejezni Forrás: University of Lincoln

Örülünk, ha a gép sem tökéletes

Az eredmények azt mutatják, hogy amennyiben a robot is hibázik, az emberek egyszerűen jobban tudnak szimpatizálni vele,

ráadásul jóval hosszabb ideig figyelnek oda rá.

Ennek az az oka, hogy sokkal jobban együtt tudunk érezni egy olyan "lénnyel", ami hozzánk hasonlóan tökéletlen, mint valamivel, ami minden szempontból tökéletes.

Ahhoz, hogy az emberek megbízzanak egy robotban, kedvelniük kell azt, és ezt kevésbé a robot külseje, semmint viselkedése befolyásolja - mondta Mriganka Biswas.

A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hol van az a pont, ahonnan

már túl felsőbbrendűnek és elérhetetlennek találjuk a gépeket,

illetve, hogy mennyire fontos az, hogy a robotok emberszerű megjelenést kapjanak.