Felismeri az ételt az okos-evőpálcika

okos evőpálca
HANDOUT - A handout picture made available on 04 September 2014, shows the head of Chinese internet company Baidu, Robin Li, presenting a so-called smart chopstick during a company presentation at the Technology Innovation Conference in Bejing, China. The smart chopsticks are equipped with special sensors which are capable of warning consumers of contaminated food. The chopsticks may detect bad quality food ingrediences, i.e. bad cooking oil. For years now, China has been rocked by numerous news reports on food scandals. Photo: Baidu/dpa (ATTENTION: EDITORIAL USE ONLY in connection with current reporting. MANDATORY CREDIT: Baidu/dpa)
Vágólapra másolva!
Felismeri az ételeket a Kínában fejlesztett okos-evőpálcika: minőségüket, kalóriatartalmukat is jelzi. A hozzárendelt app a viselő étrendjét követi, így a fogyókúrában is segíthet.
Vágólapra másolva!

A Baidu okos-evőpálcikája felismeri az ételeket - közölte a South China Morning Post hongkongi napilap a kínai keresőóriás által benyújtott, és a héten nyilvánosságra hozott szabadalmi kérvényekre hivatkozva. Eszerint az evőeszköz négy különböző ételkategória - főtt ételek, italok, húsok és gyümölcsök - adatait képes megállapítani és feldolgozni.

Így például meg tudja állapítani, hogy a vizsgált, "gyümölcs" kategóriába sorolt étel alma-e, honnan importálhatták és hány kalóriát tartalmaz. Az adatokat az alkalmazás ezután az elfogyasztott ételek lajstromában tárolja.

A Baidu 2014 szeptemberében vázolta az okos-evőpálcika ötletét Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Baidu

Az okos evőpálcika ötletét a cég még 2014 szeptemberében ismertette, akkor annyit lehetett tudni, hogy felismeri az ételek savasságát, kalóriatartalmát, az elkészítésnél felhasznált olaj minőségét.

Segít a diétát tartani

Az elemzéshez elég a pálcikát az ételhez érinteni, az italokat pedig a szintén okos mérőpohárba önteni - mindkettő azonnal továbbítja az információt a mobilra, ahol az app elvégzi a részletes kielemzést.

A statisztikákat figyelve az alkalmazás hosszabb időn át követi a felhasználó étkezési szokásait, rámutat az esetleges hibákra, mint például a túlzott hús- vagy cukorfogyasztásra, a túl kevés tápanyag bevitelére. Ezzel segít fenntartani a fogyókúrát, diétát, vagy egészségtudatosabb táplálkozást folytatni.

A Google-t koppintják?

A Baidu pontos tervei egyelőre nem ismertek, azt, hogy kereskedelmi forgalomba hozzák-e a terméket, ha igen, mikor és mennyiért, még nem tudni.

A cég a Google termékeihez hasonló portfoliót fejleszt: a kereső mellett számos okos termékkel, így szemüveggel és sofőr nélküli autóval is előállt már.