Az agyunkban akar olvasni a Microsoft

microsoft virtuális szemüveg hologram hololens
A HoloLens a Microsoft bemutatóján
Vágólapra másolva!
A Microsoft kiterjesztett valóság készüléke az agyhullámainkat is figyelemmel kíséri, és segít, ha felhúzzuk magunkat és idegesek leszünk.
Vágólapra másolva!

A HoloLens figyelemmel fogja kísérni a felhasználók életjeleit, ideértve az agyhullám-tevékenységet, a bőr hőmérsékletének változásait, a vérnyomást, a szívritmust, sőt, az izzadtságot is, derült ki a kiterjesztett valóság szemüveget gyártó Microsoft szabadalmi kérelméből.

Méri a stresszt

A HoloLens az így begyűjtött adatok alapján meg tudja majd mondani, hogy mennyire ideges az adott felhasználó. Amennyiben a rendszer a stresszfaktor túlzott emelkedését érzékeli, automatikusan segítséget nyújt az aktuális folyamatban.

– olvasható a leírásban.

Sokan szkeptikusak

"Laboratóriumi körülmények között a kutatók képesek szenzorok segítségével megállapítani, hogy az alany mikor lesz ideges. Egy olyan eszköz esetében azonban, amit munkára vagy otthoni felhasználásra szánnak, kissé ambiciózus egy efféle technológia kifejlesztése." – mondta Anthony Steed, a Londoni Egyetem professzora.

Steed szerint egy ilyen berendezés nem tudna különbséget tenni egy könyvespolc összeszerelése és a kemény fizikai megterhelés között, emiatt pedig sokszor reagálna rosszul.

Hasonló véleményen van Richard Picking, a Glyndwr Egyetem szakértője is: szerinte nagyon idegesítő lehet egy olyan szoftver, ami

a felhasználó kérése ellenére akar segítséget nyújtani.

"Hogyan tesznek különbséget a szenzorok a negatív és a pozitív stressz között?" – tette fel a kérdést Picking, utalva rá, hogy a Microsoft tervében akadnak buktatók.

Belépünk a digitális térbe

A HoloLens tulajdonképpen a virtuális sisak és az okosszemüveg keveréke. Előnye, hogy lehet benne látni a külvilágot is, nem csak a digitálisat, viszont látványos virtuális tájat képes kirajzolni az ember elé. Az adott személy így "puszta kézzel" is interakcióba léphet a digitális térrel. A termék megjelenési dátuma és ára egyelőre nem ismert.