Milliárdokra büntették az Ubert

Über Taxi applikáció
The Uber app is seen on a smartphone past cabs waiting for clients near the Sagrada Familia in Barcelona, on December 9, 2014. A judge on December 9, 2014 banned the popular smartphone taxi service Uber from operating in Spain, court officials said, following similar prohibition action in several other countries. AFP PHOTO/ QUIQUE GARCIA
Vágólapra másolva!
Nem érdemes visszatartani a hatóságok által kért adatokat, mert súlyos büntetés lehet a dolog vége. Pontosan így járt most az Uber.
Vágólapra másolva!

Súlyos pénzbüntetést rótt ki Kalifornia-állam vezetése az Uber nevű sofőrszolgáltatásra. A közlekedési bizottság azt nehezményezte, hogy a cég nem szolgáltatta be az általa kért jelentéseket. Ide tartoznak többek között a baleseti statisztikák is.

Ezért az Ubert 7,3 millió dollárra (2 milliárd forint) büntette a bizottság.

A cégnek 30 napja van fizetni. Ha nem teszi, a türelmi idő lejárta után felfüggesztik a működési engedélyét Kaliforniában. A döntés ellen az Ubernél fellebbezést terveznek.

Egyre több helyen lázadnak ellene

Az Uber nevű szolgáltatás lényege, hogy bárki lehet sofőr: elég egy alkalmazást letölteni, regisztrálni, és már róhatják is az utakat a felhasználók, hogy a legtöbb taxitársaság tarifáinál alacsonyabb áron fuvarozzanak utasokat.

Az Ubert sok helyen vádolták azzal, hogy tönkreteszi a taxis vállalkozásokat. Magyarországon is tüntettek a cég tevékenysége ellen, mely végül a taxisrendelet bevezetéséhez vezetett: augusztus 6-tól

a sofőrszolgálat munkatársai csak komoly regulák betartásával dolgozhatnak.

Külföldön ennél sokkal rosszabbra fordultak a demonstrációk. Franciaországban autókat borogattak a tüntetők, Dél-Afrikában pedig fegyverrel fenyegették az ubereseket és utasaikat.