Új korszakot nyit a Windows 10 a játékpiacon

xbox windows 10 gamer
LOS ANGELES, CA - JUNE 15: Rapper Soulja Boy plays Halo 5 during the Xbox One E3 Showcase Party at The Majestic Downtown on June 15, 2015 in Los Angeles, California. Mark Davis/Getty Images for Microsoft/AFP
Vágólapra másolva!
A Windows 10 egyik legnagyobb újdonsága, hogy az xboxos játékok már PC-n is játszhatók. A funkcióban nagy lehetőségek rejlenek, a játékosok egy új korszak elég nézhetnek.
Vágólapra másolva!

Csak a megjelenés napján több mint tízmillióan frissítettek Windows 10-re, és a visszajelzések eddig rendkívül pozitívak.

Korábban már bemutattuk, hogy milyen újításokat hoz az operációs rendszer, most pedig azt vesszük sorra, hogy milyen új, játékosokat érintő funkciókkal gazdagodott.

A Windows és az Xbox kapcsolata szorosabb, mint valaha, de annak is érdemes fontolóra venni a frissítést, akinek nincs konzolja.

Ha PC-n játszik: DirectX 12!

Van egy nyomós érv a számítógépes játék mellett: DirectX 12. Az operációs rendszert és a grafikus hardvert összekötő vezérlőfelület legújabb, Windows 10-zel érkezett verziója ugyanis jelentős teljesítményjavulást ígér, mivel a videokártya és a processzor kommunikációja hatékonyabb, mint valaha.

Sőt, nemcsak a processzor kihasználása gazdaságosabb, a tesztek szerint

a fogyasztást is felére csökkentheti.

Bár a DirectX 12 az új operációs rendszerrel már megérkezett, a technológiát kihasználó, kimondottan arra optimalizált játékokra még legalább jövő évig várni kell.

Fotó: Csanádi Márton - Origo

Használata azonban már most is javasolt, főleg a gyengébb számítógéppel rendelkezők számára. Sőt, a fejlesztők szerint

minél régebbi a gép, annál jobban érzékelhető a különbség.

Az előd, a DirectX 11-re optimalizált videokártyák egyes mérések szerint akár 80-300 százalékkal is jobban teljesíthetnek a játékok alatt, ez pedig már jelentős, szemmel látható sebességnövekedést jelent.

Már nem csak pasziánszozunk

A frissítés után már nem találjuk meg az olyan régi beépített barátokat, mint az Aknakereső vagy a Pasziánsz. Ezt a hiányt tölti be a Windows Store, ahonnan számos játék letölthető, így a régi kedvencek modernebb változatai is.

A népszerű Tetris-szerű játék beköltözött a Windows 10-be Forrás: King

Ráadásul

a kínálat rengeteg játékkal bővült,

amik javarészt egyszerűbb mobilos játékok portjai, és az alkalmi játékosok rétegét megcélzó szoftverek. Ezek közt olyan nagyágyúk is megtalálhatók, mint a Minecraft, a GTA V vagy a Witcher 3, illetve ott van a népszerű Candy Crush Saga, ami ráadásul automatikusan települ is a gépre.

Sokoldalúbb Xbox

Az egyik legfontosabb újdonság kétségkívül az új Xbox-app, ami

a konzoltulajdonosok legjobb barátja lehet.

Miután az alkalmazás azonosította Xbox Live profilunkat, elérést biztosít az összes ismerőshöz, akiknek üzenetet küldhetünk, emellett beszinkronizálja az elért trófeákat és játékeredményeket is.

A rögzített játékmenetet akár az appban is szerkeszthetjük Forrás: howtogeek.com

Az appon belül egy Game DVR funkciót is beépítettek, amivel a gamerek videókat rögzíthetnek a játékmenetről. A funkciót a Windows embléma+G billentyűkombináció megnyomásával érik el a felhasználók. A felugró Game Bar ablakban aztán indulhat a felvétel, amit lementhetünk vagy programon belül szerkeszthetünk.

Bár maga a funkció nem újdonság, hisz számos külső alkalmazás képes rá - például a Fraps vagy az Nvidia Shadowplay -, de most lett első ízben beépítve rendszerszinten a Windowsba.

PC-ből konzol?

A legnagyobb dobás azonban, hogy lehetőség van az Xbox One játékok más eszközre streamelésére, azaz a konzolos játékokkal asztali számítógépen, vagy később akár tableten és mobilon is játszhatunk - elméletileg.

Az otthoni wifivel a lakás bármely pontján elérjük őket, így

az sem okoz problémát, ha éppen valaki befoglalta a tévét.

Windows 10 fusson

Bizonyos játékok a muliplayer, azaz többjátékos üzemmódot is támogatják Forrás: AFP/Michael Kovac

S hogy mik a tapasztalatok? A funkció már az első naptól kezdve elérhető, viszont

a felhasználói vélemények megoszlanak a minőségről.

Bár a közvetítés tényleg működik, a kép hajlamos szétesni, pixelesedni, mert a rendszer egyre erősebb tömörítéssel próbálja elkerülni a zavaró lagolást. Ez általában sikerül is, a játék folyamatos, csak nem túl élvezhető. Kérdéses, a jövőben ez a lehetőség mennyire lesz hasznos.

Majd konzolból PC?

Később elvileg az Xbox is funkcionálhat PC-ként, ezt segítendő egér-billentyűzet támogatást kaphat a konzol. Így végül a PC-s és konzolos játékok közötti átmenet teljesen elmosódhat - persze szintén elméletileg!

Mint a részleg vezetője, Phil Spencer közölte: egyelőre az Xboxról PC-re való streamelést tesztelik, de a fordítottját se tartja rossz ötletnek, csak még nincs rá tervük.

Még az Oculusszal is kompatibilis lesz a streamelt játék Forrás: AFP/Christian Petersen

Ennek oka minden bizonnyal az lehet, hogy míg a konzolos játékok irányítása egy kontrollerrel könnyen megoldható PC-n is, addig ez visszafelé már sokszor játéktervezési szempontból sem könnyű feladat. Hiába támogat ugyanis az Xbox egeret és billentyűzetet, ha

azokat nem könnyű kanapéról használni.

Nem beszélve arról, hogy a kifejezetten számítógépes közönség számára fejlesztett alkotások egyáltalán nem biztos, hogy vonzóak a konzolos közönségnek, a Microsoft pedig nem fejleszt le valamit, ha nincs rá kellő igény.

Egyelőre tehát örüljünk annak, hogy megfelelő körülmények esetén a konzoljátékok futni fognak Windows 10-en. Ez pedig nemcsak akkor jöhet jól, ha a nappaliban tévézik a család, de akkor is, ha az adott játék támogatja az Xbox-app többjátékos módját. Ilyenkor ugyanis

valaki PC-n, míg másvalaki Xboxon szórakozhat ugyanazzal a programmal.

Sőt, a streamelt szoftverek az Oculus Rift virtuális sisakkal is kompatibilisek lesznek - igaz, szintén elég korlátozott módon.