Rendszámot kapnak a drónok Amerikában

2015.12.14. 16:56

Február 19-től csak regisztrált drónok repülhetnek fel a levegőbe az Egyesült Államokban. Az új szabályozás egyelőre csak az amatőr pilótákra vonatkozik.

Változik a drónszabályozás az Egyesült Államokban: február 19-től már csak regisztrációval lehet reptetni robotkoptereket.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) közleménye szerint minden, 0,25 és 23 kilogram közötti súlyú drónt regisztrálni kell majd. Aki pedig nem teszi, az akár 27,5 ezer dolláros, azaz nyolcmillió forintos büntetésre is számíthat. Büntetőügy esetén pedig akár 250 ezer dollárral, és maximálisan 3 éves szabadságvesztéssel sújtható az elkövető.

A regisztrációs díj 5 dollár lesz, de az első 30 napban ettől eltekint a hatóság. A tulajdonosnak legalább 13. életévét betöltő személynek kell lennie. A regisztráció során meg kell adni a név mellett a címet, és e-mail címet is. A webapplikáció generál egy igazolást egy egyedi azonosítószámmal, ezt jól láthatóan fel kell tüntetni a szerkezeten.

Februártól csak rendszámmal repkedhetnek a drónokFotó: Bielik István - Origo

Maga a regisztrációs folyamat december 21-el kezdődik, még a karácsonyi szezon alatt, hiszen ilyenkor szaporodnak meg igazán a drónok az amerikai háztartásokban.

Az új szabályozás csak a civil dróntulajdonosokra, amatőr pilótákra vonatkozik - egyelőre. Aki kereskedelmi célokra használja, használná robotkopterét, annak várnia kell tavaszig az online regisztrációra.

Már nagyon érett a szabályozás

idén sok olyan eset történt Amerikában, melynek során illetéktelen területre tévedt egy drón. Iyen volt például az a robotrepülő is, ami egy szomszédos birtok felett repkedett, majd a tulajdonos egy vadászpuskával lelőtte az égről. Néhány hónappal ezelőtt pedig a US Open teniszbajnokságot szabotálta egy a lelátóra zuhant drón.

Az Origo és az OzoneNetwork tévé elsőként készítet Magyarországon drónos dokumentumfilmet, Magyarország madártávlatból címmel. A négy epizódot (Budapest, Balaton, Pécs környéke, Észak-Magyarország) itt nézheti meg.

Mindent a drónokról: