San Bernardino: Ismét hibázott az FBI

lövöldözés terror california
Police at the scene of a shooting on December 2, 2015 in San Bernardino, California. One or more gunman opened fire inside a building in San Bernardino in California, with reports of 20 victims at a center that provides services for the disabled. Police were still hunting for the shooter, saying one to three possible suspects were involved. Heavily armed SWAT teams, firefighters and ambulances swarmed the scene, located about an hour east of Los Angeles, as police warned residents away. AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN / AFP / FREDERIC J. BROWN
Vágólapra másolva!
Demokraták és republikánusok közösen támadtak az FBI-igazgatóra annak kongresszusi meghallgatásán. A szövetségi nyomozó iroda eddigi nyilatkozataiban komoly ellentmondásokat fedeztek fel. James Comey nemcsak azt ismerte el, hibáztak a terroristák mobiljának feltörése ügyében, de azt is, ha az Apple hátsó kaput biztosítana nekik, azt nemcsak ennél a telefonnál használnák ki. Nemzetbiztonság vagy magánélet: erről kell döntenie az amerikai kormányzatnak.
Vágólapra másolva!

Továbbra is folyik az egyre feszültebb vita az Apple és FBI közt. Miután a cupertinói cég hivatalosan is visszautasította a szövetségi nyomozó irodával való együttműködést a San Bernardinó-i iPhone feltörésének ügyében,

a kongresszus beidézte az Apple vezérét, Tim Cookot.

A meghallgatást március 22-én tartják Riverside-ban.

Most azonban James Comey, az FBI igazgatója és Bruce Sewell, az Apple jogi képviselője került terítékre: a képviselőház igazságügyi bizottsága előtt Washingtonban hallgatták meg őket a titkosítási ügyről.

Ki véd meg?

A vita előzménye, hogy egy kaliforniai szövetségi bíró február 16-án arra kötelezte az Apple-t, hogy módosítson mobilszoftverén, hogy az iOS biztonsági megoldásait meg tudják kerülni.

Az FBI így hozzá tudni férni a San Bernardinó-i terroristák mobiljának tartalmához,

amin feltételezhetően kulcsfontosságú bizonyítékok lapulnak.

"Már van egy ajtó az iPhone-on. Mi csak arra kérjük az Apple-t, hogy távolítsák el a házőrzőt, így mi magunk törhetjük fel a zárat. Nem az ő dolguk, hogy őrizzék a biztonságot. Az a mi dolgunk" - fogalmazott az FBI-s James Comey.

James Comey a meghallgatáson Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Samuel Corum

Tagadta, hogy az FBI a módosított szoftverrel kiterjesztené hatalmát a megfigyelhető eszközök terén. Állította: csak legális úton próbálnak hozzáférni a nyomozáshoz szükséges információkhoz.

Vallomása azonban komoly ellentmondott korábbi nyilatkozatainak,

nem is volt hajlandó felolvasni a meghallgatás előtti napon elhangzott szavait.

Hibát hibára halmoztak

Bár az amerikai kongresszus általában támogatja a nyomozati szervek és titkosszolgálatok kéréseit, most demokraták és republikánusok közösen estek neki Comey-nak.

Felhozták, vajon az FBI hogyan követhetett el egy olyan égbekiáltó hibát, hogy a 14 ember életét követelő terrortámadás után 24 órával kiütötték a készülék jelszavát? És ha annyira fontos volt a nyomozáshoz kulcsfontosságú bizonyítékok megszerzése,

miért vártak 50 napot

azzal, hogy bíróságon követeljék, az Apple biztosítson hozzáférést a telefon tartalmához?

Sok képviselő kételyének adott hangot, hogy az FBI valóban mindent elkövetett-e annak érdekében, hogy a San Bernardinó-i támadók mobilját feltörjék - még az Apple segítsége nélkül. Felmerült, hogy miért nem fordultak a lehallgatási és megfigyelési módszereiről mára hírhedtté vált amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséghez (NSA)? (A hivatal tömeges lehallgatásait leplezte le Edward Snowden.)

Precedenst teremtene

Comey legerőteljesebb kijelentése azonban egyértelműen az volt, amikor korábbi megszólalásaival ellentétben bevallotta, a San Bernardinó-i ügy precedenst teremthetne, és az Apple-től kapott hozzáférést nem csak ennél az egy telefonnál használnák ki.

Mint fogalmazott,

már a számát se tudják, annyi titkosított telefon van az FBI birtokában,

kihasználatlanul. Ebbe a helyi rendőrőrsök által begyűjtött több száz mobil nem tartozik bele.

Vagyis Tim Cook Apple-vezér azon félelme, hogy a hátsó kaput nem csak egyszeri alkalommal használnák fel, bármennyire is ezt hangoztatták, igaznak bizonyult.

Milliókról döntenek

Bruce Sewell, az Apple képviselője a meghallgatáson csak megerősítette a cég álláspontját, miszerint továbbra sem szeretnének egy módosított szoftvert létrehozni, mert annak beláthatatlan következményei lennének. Szerintük ha gyengítik a magánélet (privacy) védelmét, az nem állítaná meg a terroristákat. Ellenben

ha rossz kezekbe kerül a szoftver, több millió készülék válna sebezhetővé.

Tim Cook többször is markánsan kifejtette, hogy miért nem akar engedni hátsó ajtókat a kormány számára. Ha lehetőséget biztosítanak a hatóságoknak, hogy a titkosítás ellenére is hozzáférjenek az okostelefonok tartalmához, azzal a hackereknek is hátrahagynak egy hátsó kaput. Ezzel pedig a mobilok biztonsága radikálisan csökken, bárki könnyedén kémkedhet majd a felhasználók után. Ezért inkább létre sem szeretnék hozni a kért módosított szoftvert.

Az FBI-igazgató azt elismerte, hogy ha az Apple megteszi, amit kérnek, a bűnözők egy másfajta titkosított készülékre állnának át, hiszen nem a cupertinói az egyetlen cég, amely ilyen megoldással szerelte fel eszközeit - sőt!

A védelem gyengítése

A képviselők véleménye megoszlik az üggyel kapcsolatban. Néhányan az Apple-lel értenek egyet, mások szerint azonban a cég

ellehetetleníti a bizonyítékok megszerzését.

Egy New York-i szövetségi bíró korábban az Apple-nek adott igazat egy iPhone feltörésével kapcsolatban egy kábítószerbirtoklási ügyben. Úgy ítélte meg: nincs joga a biztonsági rendszer gyengítésére kötelezni az Apple-t.

Házkutatási kérelem

A kongresszusi meghallgatással párhuzamosan az amerikai igazságügyi minisztérium értekezett kiberbiztonsági kérdésekről az RSA információbiztonsági konferencián. Az igazságügyi miniszter nyíltan bírálta azt a döntést, miszerint az Apple-nek nem kötelező együttműködnie a hatóságokkal. Loretta Lynch szerint

a kormány mostani kérése olyan, mint amikor házkutatatási kérelmet adnak be egy nyomozás közben.

A nagy informatikai és techcégek vitatták ezt az álláspontot. A Microsoft képviselője hivatalosan is bejelentette, csatlakozik az Apple-t támogatók táborához a várható perben.

A konferencia végén Lynch így reagált az Apple álláspontjára:

Mindegy, mennyire remek cég, remek eszközökkel, vajon engedhetjük neki, hogy helyettünk döntsön egy nyomozásban?"

Szavazzon!

Ön melyik tábort erősíti?