Sokszor mi tehetünk róla, hogy vírusos lesz a mobilunk

lg g4 okostelefon ázsia
Media get to look at the new LG G4 phone after a press conference to launch the new flagship phone for 2015 at One World Trade Center on April 28, 2015 in New York City. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
A felhasználók nagy része egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy milyen appot tölt le, ezzel pedig veszélynek teszi ki a személyes adatait.
Vágólapra másolva!

63 százalékuk nem olvassa át figyelmesen a licencszerződést, egyötödük pedig át is ugorja a felugró üzeneteket, és rögtön a letöltésre kattint – derül ki a Kaspersky Lab által készített felmérésből.

Az emberek így általában nincsenek tisztában azzal, hogy mit is fogadtak el el. Így bújtatottan egyes alkalmazások hozzáférést kérhetnek az adatainkhoz, telepíthetnek más appokat, de még meg is változtathatják a rendszer beállításait, mert ahhoz is jogosultságot adtunk nekik.

Ki engedte meg neki?? Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A felhasználók majdnem fele, 43 százaléka nem korlátozza az appok engedélyeit letöltéskor. Ha az alkalmazásengedélyeket nem ellenőrizzük, és elfogadjuk őket, teljesen legálisan hozzáférhetnek a mobiltelefonon tárolt személyes és privát adatokhoz, kezdve a névjegyekkel, fényképekkel a helymeghatározó adatokig.

A Kaspersky Lab tanácsai:

  • Csak megbízható forrásból származó alkalmazásokat töltsünk le.
  • Gondoljuk át, milyen appokat akarunk a készülékünkre telepíteni.
  • Letöltés előtt olvassuk át figyelmesen a licencszerződést.
  • Alaposan olvassuk át az alkalmazásengedélyek listáját. Ne telepítsünk semmit anélkül, hogy leellenőriznénk, mit fogadunk el.
  • Használjunk biztonsági megoldást, amely megvéd a kiberfenyegetésektől.

Ezzel a kérdőívvel magunk is letesztelhetjük, hogy mennyire vagyunk átverhetők.