A gyerekek után elkezdik oktatni a tanárokat

skool gyerekek
11-12 éves lányok tartottak a sajtó képviselőinek órát
Vágólapra másolva!
A Skool immár nem csak oktatja a 8-18 éves lányokat programozásra, de a Telekommal közösen, megkezdik a tanárok képzését is.
Vágólapra másolva!

A Skool immár két éve tanítja programozni a fiatal lányokat, s most

az eddigi diákokból lettek a tanárok.

Persze mindössze egy sajtótájékoztatóra erejére. A 2014 óta összegyűlt tapasztalatokat és tudást ugyanis most a pedagógusoknak adja át az alapítvány egy új oktatói program keretében.

A Skool, a Kódgarázs és a Telekom együttműködés célja, hogy egy kipróbált és kidolgozott tananyagot adjon át a matek, fizika és informatika tanárok kezébe. A hosszútávú cél

egy olyan országos oktatói bázis kiépítése, amely felkészült a digitális generáció nevelésére.

A projekt jelenleg zajló, első részében begyűjtik a visszajelzéseket a pedagógusoktól. A felmérést már több mint 240 tanár töltötte ki, de továbbra is várják az érdeklődőket.

11-12 éves lányok tartottak órát a sajtó képviselőinek Forrás: Origo

"Ez a 240 tanár a célcsoport 10 százaléka" - mondta Guzsaly Péter, a Skool operatív menedzsere. A résztvevők mindössze 5 százaléka budapesti, azaz nyitnak a vidék felé is.

"Arrról kérdeztük őket, hogy mi az, amire szükségük van a digitális oktatáshoz, mi az, ami motiválja őket. Meglepő volt, hogy a pénz volt a legkevésbé fontos.

A tanárok azért szeretnének továbbtanulni, hogy a gyerekeknek adjanak többet,

másrészt a szülők elismerése, és a szakmai elismertség jelentős. A magasabb fizetés, vagy ösztöndíj lehetőségét utolsó helyen jelölték meg."

Az elemzést követően ősszel kidolgozzák a képzési tervet. Maga a tanárok oktatása pedig 2017. januárban kezdődik a pilot program keretében, hogy erősítsék az oktatás és az infokommunikációs szektor közötti kapcsolatot, összekötve a képzett oktatókat és szakmai mentorokat.

Jönnek a vidéki klubok

Szeptembertől Skool klubokat indítanak el vidéken, hogy ne csak Budapesten oktassák a lányokat. Hiszen egyre több workshopra már Mickolcról vagy éppen Szegedről érkeznek. Egy klub indításához pedig nincs másra szükség, mint áramra, laptopra és két önkéntesre: egy, aki szervezi, illetve egy, aki tanít. A módszertant magát a Skool adja. A foglalkozásoknak nem csak iskolák, de cégek és egy könyvtár is helyet ad. Egy mindössze 10-15 fős csoportnak kell teret biztosítani.

A Skool elmúlt két éve számokban:

  • 1000 lány
  • 700 nap
  • 450 óra programozás
  • 100 különböző foglalkozás
  • 200 önkéntes mentor
  • 450 Scratch projekt
  • 7 elnyert pályázat

Az 1000 lány az legalább kétszerese annak a számnak, ahányan felvételiznek számítástechnikai szakokra a gimnázium végeztével - mondta Guzsaly Péter.

A felnőttek Scratchben hoztak létre egy új játékot Forrás: Origo

A lányok 81 százaléka a foglalkozás óta is végez valamilyen programozással kapcsolatos tevékenységet, kicsit több mint felük (53%) pedig programozó, vagy valamilyen informatikához köthető pályán tervezi karrierjét.

Mint Klement Dea elmondta, két éve kezdtek el a szüleivel programozós nyári tábort keresni, így találtak rá a Skoolra, és azóta itt tanulnak barátnőjével együtt.

"Két rendkívül eleven kislányt ismertem meg, akik születésük óta ismerik egymást. Úgy jöttek ide, kilenc évesen, hogy közölték, imádnak a robotokkal foglalkozni, és szeretnének egy startupot, ehhez viszont meg kell tanuljanak programozni" - mondta a Skool működtetője.

A sajtótájékoztató Forrás: Origo

A Skool éppen ezért indította el első műhelyfoglalkozását 2014. júniusában, hogy 8 és 18 év közötti lányokat játékos formában, sikerélményeken és az elismert IT vállalatok bemutatásán keresztül ismerkedjenek meg a technológia területével.

Bár sokat fejlődtünk, még mindig a gender probléma korát éljük.

Amikor már az is sikerélmény, hogy az szóba kerül, hogy a lányok is szeretnek robotozni, kódolni" - mondta el a Prezi kommunikációs igazgatója, Faix Csaba.

"Ez egy olyan program, ami szemléletformálást szeretne elérni, így kapcsolódik a Legyél te is informatikus! projekthez. A cél egy olyan infokommunikációs szájtot fenntartani, ahol megtalálható minden releváns információ, így például az olyan képzések, mint a skoolos" - tette hozzá Márton Csilla, a Telekom munkatársa.