Ezzel küzdd fel magad egy olimpikon szintjére

fülhallgató füles Samsung IconX
fülhallgató Samsung IconX
Vágólapra másolva!
Ha a foci-Eb vagy az olimpia nyomán kedvet kaptunk hozzá, hogy ne csak kanapésportolók legyünk, hanem nekikezdjünk egy edzésnek, jó kiegészítők lehetnek a vezeték nélküli fülhallgatók. Igazi személyi edzőként már azt is a fülünkbe suttogják, milyen a teljesítményünk. Ha viszont motiváció helyett zenei aláfestésre vágyunk, felejtsük el a jó hangzást és a hosszú üzemidőt.
Vágólapra másolva!

Már alapból úgy futottam neki a vezeték nélküli, bluetoothos fülhallgatók tesztelésének, hogy sok minőséget nem várok el tőle, de futáshoz, sportoláshoz, edzéshez nem kell a tökéletes hangzás, csak szóljon a zene.

Alapból egy körülbelül kétezer forintos TDK-fülest használok ahhoz is, hogy otthonról munkába és vissza hallgatni tudjam a zenét vagy rádiót.

A Samsung IconX-nél főleg az üzemidő és a hangerő okozott gondot Fotó: Marton Szilvia - Origo

A tesztelt fülesek viszont eszméletlen dobozhangzást produkáltak, sokszor még a hangerővel is gondok voltak, pedig tényleg

úgy futottam neki, mint egy ZS kategóriás filmnek,

hogy nincs sok elvárásom, essünk túl rajta, hátha nem lesz olyan rossz. Hát de.

Ha már a pop se szól úgy

A Twenty One Pilots Heavydirtysoul című számában (video) a „Can You Save My Heavy Dirty Soul” sor úgy szólt, mintha egy pösze énekest hallgatnék, a save v-je sokkal inkább f-nek hallatszódott.

Egy sima Major Lazer-album is úgy szólt, hogy abban semmi mélység és basszus nincsen, mi lenne akkor egy kis metállal? Hiányzott, hogy a reggeli kómából a mély hangok, dobok és ütem felébresszen, csak cincogott a fülemben a zene.

Mintha Mickey egér bandája játszana Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Az egész hangzás olyan volt, mintha egy egérkezenekar nyomná a számokat:

pici cintányérral, pici magas hanggal, dobjuk túl kicsit, hogy hallatszódjon. A női éneknél sokszor zavaró is volt, bántotta a fülem az éles, magas hang. És ez nem a dalnak, a füleseknek volt betudható.

De akkor nézzük egyesével:

Beoplay H5

A Beoplay kábeles megoldása nem az igazi, sokszor kihúzódott mozgás közben a fülemből. A füles kialakítása sem jött be: hatalmas a feje, nyomta a fülem, alig tudtam a helyére gyömöszölni. A zsinór is lehetett volna kicsit hosszabb.

A mágnes és a kábeleket összetartó műanyag korong hasznos, ha az embernek csak a nyakában lóg a fülhallgató, de talán ez az egy pozitív mondható el róla. Ha valaki nem nyakláncként akarja használni, akkor a kényelemről mondjon le.

Rövid a zsinór, és sokszor kiugrik a helyéről a füles Fotó: Marton Szilvia - Origo

Cserébe víz- és porálló, és még az izzadságnak, könnyeknek is ellenáll, kültéri sportoláshoz, túrázáshoz, edzéshez ajánlják.

Egy feltöltéssel bírja pár órát, még ha a telefonról is játsszuk át a zenét. Bár én azt tanácsolnám annak, aki használja, hogy ahogy az okostelefont, ezt is dugja fel minden este töltőre, biztos, ami biztos.

A Samsung Level U megoldása hasonlít a Beoplay H5-re Forrás: Samsung

Főleg a Samsung tavalyi megoldásával próbáltam összehasonlítani: a Level U egy merev vázzal oldotta meg, hogy a nyakba maradjon akkor is a füles, ha épp nem használjuk, és ugyanúgy mágnes fogja össze a mellkason a két fejet.

Itt is az volt a probléma, hogy mindig kihúzódott, kimozgott a helyéről a fülhallgató, nem éreztem annyira biztosnak. Márpedig ha csak a macera van vele, akkor az ember inkább visszatér a kábeles megoldásokhoz.

Samsung IconX

A Samsung idei megoldása már sokkal jobban tetszett. Eszméletlen kényelmes, jól illeszkedik a fülbe, nem mozgott, nem esett ki, szinte észrevétlen, ha éppen nem szól a zene. Ebben segít a felső szárnyacska, ami a fülkagylóban kitámasztja, és helyén tartja a fülest.

Egyszerűen működik: simítással tudjuk a hangerőt, számváltást kezelni Fotó: Marton Szilvia - Origo

A simítással való megoldás edzés, sportolás közben praktikus: nem kell kézzel keresgélni, hol van a kezelő, és melyik gombot nyomja az ember.

Felfelé-lefelé, illetve oldalirányú suhintással, 1x-2x-3x bökéssel, hosszabb nyomással mindent tudunk kezelni, amire szükség lehet: hangerő, számváltás, hívások felvétele, elutasítása.

MicroUSB-vel tölthetjük a tokot, az pedig tölti a fülest Fotó: Marton Szilvia - Origo

Az IconX nagy hátránya az üzemidő. Ezen próbáltak azzal segíteni, hogy a tok nem csak védelemre, töltésre is szolgál, így adhatunk egy kis löketet a merülő fülhallgatóknak.

Mégis ha telefonról streameljük a zenét, mindössze 45 perc, egy óra működést biztosít a füles. Ha rátöltjük a zenéket, akkor kicsit többet, 2-3 órát is kibír.

Streamelni vagy tárolni, ez itt a kérdés

Bevallom, én már legalább két éve alig töltök le fizikai tárolóra zenét. A Spotify, Deezer és Google Music megjelenésével sokkal egyszerűbbé vált, hogy akár indulás előtt, még az otthoni wifin letöltsem azt a pár számot, albumot, és offline módban hallgassam út közben. Így nem kell több ezer zeneszámot a telefonon tárolni, mindig csak azt, ami épp kell.

Ha az előfizetésünk olyan, hogy van elég adatkeret, akkor mobilinternettel még könnyebb a helyzet: azt hallgatjuk, amihez csak kedvünk van - ehhez viszont nem árt, ha legalább 1-2 gigabájt rendelkezésre áll.

Sokan még mindig inkább letöltik és tárolják a kedvenceket, mint hogy előfizessenek egy zenestreamelős szolgáltatásra. Nekik jó hír, hogy az IconX-en lehet tárolni is a zenét: 4 gigabájtos tárhelye van, ebből 3,5 giga áll a felhasználó rendelkezésére.

Ez körülbelül ezer zeneszám tárolására elég.

Edzéshez találták ki az IconX-et, akárcsak a Gear Fit 2 pántot Forrás: AFP/2016 Getty Images/Donald Bowers

A Samsung másik nagy előnye, hogy kimondottan edzéshez, sportoláshoz találták ki a mérnökök, így az S Health appal összekötve,

méri a teljesítményünket is.

Igény esetén az asszisztens a fülünkbe suttogja, hogy állunk: mekkora a sebességünk, mekkora távolságot tettünk meg, hogy áll a pulzusunk, és mennyi kalóriát égettünk el az edzés alatt.

A folyamatos visszajelzés sokat segíthet az edzésterv tartásában, és a telefont sem kell közben folyton elővenni, megnézni.

Összesen 15 nyelven, valódi emberekkel rögzítették az asszisztens hangját.

Az ambient mód akkor hasznos, ha kinn futunk, biciklizünk: egyszerre halljuk a zenét, és a környezetet is észleljük. Azzal viszont érdemes számolni, az IconX alapállapotban max hangerőn sem az igazi, buszon és vonaton mintha távolról szólna a zene.

Szavazzon!

Ti használtok bluetoothos fülhallgatót?