Hatalmas Minecraft-világgá alakítják a Windowst

microsoft paint 3d
Paint 3D
Vágólapra másolva!
A Microsoft szerint a jövő a háromdimenziós felületekben van. Eszerint újítják meg a Windows 10-et, a natív programokat, sőt a hardvert is, legyen szó VR-sisakról vagy a saját iMacjükről.
Vágólapra másolva!

A Microsoft megtartotta Device Day néven őszi bemutatóját. A rendezvény mottója:

Imagine what you’ll do

- a cég víziója szerint a jövő a 3D-s felületekben van. A Windowst is egy nagy Minecraft-világgá alakítanák.

A Microsoft megtartotta New Yorkban őszi bemutatóját Forrás: Origo

Képességeinkre szabva

Mint az elején fogalmaztak, azt szeretnék, ha minden egyes eszköz képességeinkre lenne szabva: legyen szó mozgáskorlátozott, vak és látássérült emberekről.

A Windows 10 15 hónapja érkezett meg, mint minden bemutatón, a Microsoft is darált pár számot az elején:

  • 400 millió ember töltötte le és telepítette a Windows 10-et;
  • eddig már 2 milliárd órát töltöttek el a használatával;
  • a gaming, azaz a játékok használatában 500%-os növekedés történt.

A nagy tavaszi frissítés

Tavasszal érkezik az újabb nagy frissítéscsomag Windows 10-re.

A Creators Update 2017 tavasszal minden felhasználó számára ingyen elérhetővé válik.

A Microsoft tavaszi nagy frissítése Forrás: AFP/Don Emmert

A Microsoft célja, hogy elmozduljunk a 3 dimenziós élmény felé, amilyen maga a világ is: amelyben mélység is van, nem csak szélesség és magasság. Eszerint akarják nem csak az operációs rendszert, de a többi programot is átalakítani, és közelebb hozni az emberekhez.

Legyen szó rajzolásról, e-mailezésről vagy a dokumentumok kezeléséről,

jelenleg mindent 2D-ben kezelünk, ezen kívánnak most változtatni.

A felhasználóknak nagyobb kreativitási teret hagynak:

létrehozni, megosztani, megtapasztalni három dimenzióban,

ezek az új frissítés fő mottói.

A Microsoft elképzelései szerint a következő generáció már ebben a háromdimenziós szoftvervilágban fog felnőni, számukra ez lesz a megszokott.

A Microsoft 3D-s közössége el is indult a mai nappal, fel lehet iratkozni.

Minden program 3D-ben

Megújul a Paint is, a Microsoft rajzolós képszerkesztője, amelyet a cég állítása szerint több mint 100 millió ember használ havi szinten. A programra már régen ráfért volna egy ráncfelvarrás, most megújul a felület, és 3D-s támogatást kap.

Paint 3D Forrás: Origo

Nemcsak a 360 fokos szögben rögzített képeket lehet benne kezelni, de a kétdimenziós képekben is lehet objektumokat kijelölni, és háromdimenzióssá alakítani. A kész képet aztán egy kattintással meg lehet osztani a Facebookon, ahol körbeforgatva meg tudjuk nézni a kész képet, mint egy szobrot vagy modellt.

A demóvideók alapján egyértelműen

a gyerekeket célozzák meg a fejlesztéssel.

"A 12-24 év közöttiek 80 százaléka gondolja azt, hogy a kreativitás az egyik legfontosabb dolog a világon" - hangzott el a New York-i bemutatón.

A gyerekeket célozták meg Forrás: Origo

Egy HP Elite x3 windowsos okostelefonnal a színpadon lefotóztak egy homokvárat: körbejárták, így egy 3D-s lenyomat készült a “kastélyról”. Ezt nyitották meg aztán Paintben, ágyazták be egy alapvetően 2D-s fotóba, tettek hozzá matricákat és egyéb minecraftos objektumokat, majd megosztották a Facebookon. Így körbeforgatva meg lehet nézni minden oldalát.

A népszerű Minecraft videojátékból is lehet objektumokat felhasználni Forrás: Origo

A Minecraft videojáték rajongói és a gyerekek biztos oda lesznek érte, kérdés, hogy a felnőtteknek elég lesz-e a fejlesztés.

A Powerpoint is hasonló 3D-s támogatást kap, itt a diákon lehet majd az objektumokat forgatni, rájuk közelíteni.

A névjegyek a Samsung mobilokhoz hasonlóan kapnak egy külön menüt:

a tálca jobb oldalán tudjuk a kedvenceket elhelyezni. Ha egy ikonra aztán ráhúzunk egy fájlt vagy dokumentumot, e-mailben vagy Skype-on át tudjuk küldeni.

VR-sisak az élményhez

A Windows tavaszi frissítésével egy időben a partnerek (HP, Dell, Lenovo, Asus és Acer) megkezdik a Microsoft új virtuális sisakjának forgalmazását.

Az ár 299 dollár, azaz körülbelül 85 ezer forint.

A többi nagy gyártó sisakjaihoz viszonyítva ez lehet az egyik legolcsóbb megoldás.

Vajmi keveset tudni róla, csak hogy 6 szenzort helyeztek el a külsején. Az új headset a Hololens-szel ellentétben nem egy kiterjesztett valóság (AR) sisak lesz, ahol egyszerre láthatjuk a környezetünket és a virtuális valóságot. Hanem egy PC-vel kompatibilis VR-sisak.

A Microsoft VR-sisakja Forrás: Microsoft

A sisakkal ugyanúgy lehet majd megnézni a Paint 3D-ben készített képeket, körbeforgatni őket, netezni a Microsoft Edge böngésző 3D-s felületén.

Az alapvetően Hololensre készült Holotour applikációval lehetőség van bejárni a világ nagyvárosait, mintha ott állnánk a tereken, utcákon. Míg a Hololens a kiterjesztett valóságban, addig ugyanezt a Windowsban virtuálisan járhatjuk végig.

A Microsoft egymilliós iMacje

A várakozásoknak megfelelően megérkezett a Microsoft iMacje is, amit kimondottan grafikusoknak, kép- és videoszerkesztőknek, tervezőknek szánnak.

Panos Panay, a cég alelnöke mutatta be az új all-in-one PC-t Forrás: AFP/Don Emmert

A Surface Studio

  • egy all-in-one PC,
  • 28 colos érintőképernyővel,
  • 32 gigabájt memóriával,
  • 2 terabájt hibrid tárhellyel,
  • GeForce 980M kártyával és
  • Skylake négymagos processzorral.

Ránézésre vékonyabb, mint egy iMac. Vastagsága 12,5 milliméter, a kijelző pedig 1,3 milliméter, a Microsoft állítása szerint a jelenleg kapható, legvékonyabb LCD monitor.

A kijelző 28 colos, 13,5 millió pixelt jelenít meg, ez 63 százalékkal több, mint egy 4K tévén 3840 x 2160 felbontásban. Szemléltetésképp egy A4-es papíron látható szöveget valós méretben mutat, azaz ha a kijelző mellé tesszük a kinyomtatott papírt, mindent ugyanakkorában látunk.

Ugyan ez a magyaroknak vajmi keveset ér: a beépített mikrofonon keresztül Cortanát, a cég virtuális asszisztensét is előhívhatjuk, és hangparancsokkal vezérelhetjük a Windowst. Windows Hello támogatást is kap a gép, így biometrikusan azonosíthatjuk magunkat a HD-kamerák segítségével.

A Surface Dial hokikorongszerű kiegészítőt nemcsak külön, de akár a kijelzőre helyezve is tudjuk használni,

ekkor újabb menük bukkannak elő körülötte.

A Surface Dialt sokféleképp tudjuk használni Forrás: Microsoft

Érintéssel, nyomással, tekeréssel, simítással lehet irányítani. Ha az ujjunkat körülötte mozgatjuk, akár scrollozni is tudunk egy dokumentumban. Rengeteg módon, mégis egyszerűen lehet használni és vezérelni vele a programokat.

A Surface Pent is ugyanúgy lehet majd használni az asztali géppel, akinek az esik jobban kézre.

Az új Surface Studiót 2999 dollárért, átszámítva 850 ezer forintért lehet megvenni,

az előrendelés szerdán el is indul. Karácsonyig csak limitált számban lesz kapható. Ha Magyarországra is behozzák, vélhetően egymillió forint körül alakul az ára.