Meghatároz minket, hány történet van mögöttünk

Horváth Dorka, a BOOKRKids alapítója.
Horváth Dorka, a BOOKRKids alapítója.
Vágólapra másolva!
Az Így dolgoztok ti keretében a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk arról, hogyan is telik egy munkanapjuk, és hogyan jutottak el odáig, ahol most vannak. A héten Horváth Dorka, a BookR Kids alapítója mesélt arról, mit csinál, hogyan és miért.
Vágólapra másolva!

Mi a jelenlegi munkád?

Egy digitális gyerekkönyvkiadót és fejlesztőcéget vezetek (BookR Kids).

Hogyan dolgozol?

Óriási lelkesedéssel, néha kicsit szétszórtan.

Milyen telefonod van?

iPhone 6.

Milyen gépet használsz?

Mac Air.

Mit csinálsz egy munkanapod során?

Egy korai fázisú startup cég naponta formálódik, változik, fejlődik.

Rengeteget beszélgetünk, ötletelünk a csapattal, mert épp termékfejlesztés zajlik, novemberben jelenik meg az új alkalmazásunk.

A napi ügymenet, a cégvezetés is természetesen sok időmet elfoglalja, de mindig törekszem arra, hogy a kreatív folyamatokból se maradjak ki, ilyen lehet például egy új fejlesztőjáték kitalálása, de akár egy nagyobb Telekom-tender megtervezése is.

Horváth Dorka, a BookR Kids alapítója Forrás: Furjes Viktoria

Mi teszi különlegessé a BookR Kids-t?

Hídat építettünk a klasszikus mesék és a digitális világ között. Történeteket, amelyeken generációk nőttek fel, képesek vagyunk egy teljesen új, izgalmas köntösben megmutatni a mai kor gyerekeinek.

Természetesen a modern mesék tekintetében is remekül működik a módszerünk, amely egy egyszerű kombinációként írható le: animált e-book+hangoskönyv+edukációs játékok. Olyan komplex meseélményt nyújtunk, amely

Én hiszek abban, hogy meghatároz minket, hány elolvasott-meghallgatott történet van mögöttünk.

Könyvkiadói, de nem technológiai háttérből érkeztél. A BookR Kids mégis ötletből alig pár hónap alatt lett applikáció, sőt, a Mesetablettel a hardware világába is bele kellett mélyedned. Mi volt a legnagyobb kihívás? Hogyan sikerült beletanulni?

Mára eljutottam egy pontra, hogy érdemben tudok beszélgetni a fejlesztőinkkel. Ez nagy dolog! Nem keverem a backendet a frontenddel, és IPS panellel sem lehet nagyon megijeszteni.

a nyelvét megtanulni. Balogh Péter mondta nekem egyszer, arra figyeljek, hogy minden évben többet tanuljak, mint az előzőekben összesen. Jó úton járok.

Melyik a kedvenc meséd?

Most éppen az Abszúrd Bravúr Celeb. Idegenszavak szótára gyerekeknek versben elmesélve. Eszméletlen vicces. De az örök kedvencem a Négyszögletű Kerek Erdő Lázár Ervintől. Kívülről tudom, és

Mi volt a legnagyobb meglepetés számodra, miközben a terméket fejlesztettétek? Volt valami, amit teljesen másképp képzeltél?

Arról például fogalmam sem volt, hogy megközelítőleg 4000-féle Android-típus létezik. Ez okozott párszor izgalmas meglepetést, főleg az ügyfélszolgálat terén. Ugye a kezdetekben még minden egy személyben az én feladatom volt.

Nagyszülőkek elmagyarázni, hogy mi az a wifi, hogy nem lehet kábelt dugni a tabletbe, mit jelent a digitális előfizetés. Na, akkor lehetett csak igazán sokat tanulni a vásárlóinkról.

Amit most már a sikere ellenére is rossz lépésként könyvelek el, az az volt, hogy saját tabletet gyártattunk. Óriási készletet tartani egy szoftvercégnek sosem szabadott volna.

Milyen applikációk és szoftverek nélkül nem tudsz élni?

Waze, Messenger, Testflight, Instagram.

A techszférán belül mi izgat jelenleg a legjobban?

Egy kanadai startup követni tudja kamerán a gyerek szemmozgását olvasás közben, és a végén riportot küld a szülőnek, hogy melyik szavakat tudta nehezebben kiolvasni. Ezt szívesen beépíteném majd a BookR Kids-be.

Az Oculus demo a múlt héten például kifejezetten megijesztett, félelmetesnek tartom a lehetséges pszichológiai következményeit annak, ha ilyen fokon fog egyszer a virtuális valóság beépülni az életünkbe.

Egyszerre doktorizol a Corvinus Egyetemen, és vezeted a vállalkozást. Milyen időbeosztási tippel tudsz mindent koordinálni?

A Corvinus Egyetemen befejeztem a doktori iskolát, jelenleg egy kurzust vezetek új média témakörben. Kedd esti szeánsz a miénk, amit nagyon szeretek. Nálam létszükség, hogy több irányban is kutassak, figyeljek, így tud növekedni a rendszer, amiben gondolkodni, ötletelni tudok.

Az időmet beosztani sohasem tudtam, notórius és nagyon idegesítő késő vagyok. Ebben muszáj fejlődnöm.

Hogyan követed a feladataidat?

Dani az alapítótársam és Anna a kollegám eltüntették a szétfirkált cetliket és noteszeket a környezetemből, már projektmenedzser szoftvert használok, jelenleg Asanát. De a „rászólásnak” is feltétlen híve vagyok.

Milyen az asztalod?

Tegnap költöztünk az új irodánkba, úgyhogy makulátlan még, és nagyon csinos.

Dorka asztala a BookR Kids új irodájában Forrás: BookR Kids

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

Egy belga barátom, Marc Dumon, nagyon régi startupper, ő küldte el nekem még évekkel ezelőtt Daniel Kahneman Thinking, Fast and Slow című könyvét. Az akkor és most is nagy hatással volt rám.

Most éppen Michal Houellebecq-től olvasom a Térkép és táj-at, amit ugyancsak a kezembe adtak pár hete. Igaz nem szakmába vág, de fejbe igen.

Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

A hírportálokon kívül blogokat és különböző aggregátor oldalakat.

Mi a legjobb tanács, amit valaha kaptál?

Apától kaptam: az életben minden arány és mérték kérdése.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Balogh Péter vagy Lakatos Dávid.

Útmutatás

A sorozat célja, hogy a pályaválasztás előtt álló fiataloknak utat mutasson. Bárki, aki kiváncsi az IT-szakmára, betekintést nyerjen startupok, multik, techcégek működésébe; mérnökök, fejlesztők, mentorok mindennapjaiba.